Apple voegt anti-tracking optie toe in iOS 14.4

News
zaterdag, 26 december 2020 om 17:00
Goed nieuws voor Apple gebruikers, in de iOS 14.4 update zullen namelijk anti-tracking popups gezet worden. Hiermee voegt Apple toe dat adverteerders toestemming moeten vragen om je te volgen, waardoor dat niet meer automatisch kan. Je kunt bij een heleboel apps ervoor kiezen om ze je niet langer te laten volgen.
Een heleboel apps vinden het nodig om jouw gepersonaliseerde advertenties te bieden, maar veel mensen vinden dit helemaal niet fijn. Daarom kan je met iOS 14.4 de anti-tracking popup gebruiken om dit uit te schakelen.

Veel apps doen dit

Er zijn verbazingwekkend veel apps die jou zonder echt toestemming te vragen volgen. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld wat voor kledingmerk jij leuk vindt, zodat ze dit soort advertenties in je app kunnen plaatsen. Facebook staat hier bekend om en daarmee natuurlijk ook Instagram, wat van dezelfde mensen is. Ook apps als de NBA app of de simpelste spelletjes als Fruit Ninja weten wat voor spullen jij graag koopt online.
Facebook is Apple aan het tegenwerken. De baas van Facebook, Mark Zuckerberg, is namelijk fel tegen het anti-tracking systeem van Apple. Facebook is een campagne gestart waarmee Apple zwart gemaakt wordt. Facebook beweert dat het de kleine apps die veel verdienen met de gepersonaliseerde advertenties sterk benadeeld worden door de update. Facebook zelf verdiend ook ontzettend veel met het systeem, dus of deze campagne echt uit goede bedoeling voor de kleine apps gemaakt is, is maar de vraag.

Hoe werkt de functie?

Eigenlijk hoef je met deze functie maar één ding zelf te doen. De popup komt automatisch in je scherm zodra je een app opent, waarna jij ervoor kunt kiezen om de app te vragen te stoppen met tracken of het toe te laten.