Apple moet 500 miljoen betalen voor vertragen iPhones

News
dinsdag, 03 maart 2020 om 15:20
apple logo zwartf1596807730
Apple heeft voorlopig ingestemd met een schikking van 500 miljoen dollar nadat het bedrijf heeft toegegeven oudere telefoons te vertragen. De deal zou voor veel iPhone-bezitters in de VS kleine uitbetalingen opleveren, plus een hogere vergoeding. Het heeft betrekking op mensen die een product in de iPhone 6 en 7-serie hebben gekocht die Apple heeft vertraagd.
Zoals Bloomberg Law deelde, werd de schikking afgelopen vrijdag voorgelegd aan een rechtbank in Californië en wacht het op definitieve goedkeuring door de rechtbank. Deze deal die maandenlange onderhandelingen onderging, zou tientallen rechtszaken oplossen die tussen 2017 en 2018 werden aangespannen en vervolgens in één klacht worden samengevoegd.
Standaard biedt Apple 25 dollar aan elke huidige of voormalige eigenaar van een overdekte iPhone. Een specifieke groep mensen op wie dit veel invloed had, ontvangt 1500 of 3.500 dollar en ongeveer 90 miljoen dollar gaat naar wettelijke vertegenwoordigers. De schikking heeft een minimale uitbetaling van 310 miljoen dollar, dus de betaling kan stijgen als maar weinig mensen claims indienen. Omgekeerd, als betalingen de limiet van 500 miljoen dollar overschrijden, ontvangt elke iPhone-eigenaar minder geld.
De zaak komt voort uit Apple's "Batterygate" controversie. In 2017 ontdekten iPhone-gebruikers dat iOS de processorsnelheid kunstmatig beperkte naarmate de batterijen van de telefoon ouder werden. Dit was bedoeld om echte problemen met de prestaties te stoppen om de spanning op de batterij te verminderen. Apple had de functie alleen nooit onthuld, waardoor mensen dachten dat hun telefoons gewoon ouder werden. In rechtszaken beweerden gebruikers dat ze geheel nieuwe apparaten hadden gekocht om het probleem op te lossen, maar als ze op de hoogte waren van deze functie, hadden ze ook hun batterij kunnen vervangen.
Franse en Italiaanse autoriteiten hebben Apple al gecensureerd vanwege de controversie, waarbij Frankrijk vorige maand een boete van € 25 miljoen aankondigde. Het Amerikaanse ministerie van Justitie kondigde ook een onderzoek aan in 2018. Apple liet ook de kosten van batterijvervanging dalen en bood gedeeltelijke terugbetalingen aan sommige iPhone-bezitters die voor een nieuwe batterij hadden betaald.

Populair Nieuws