Apple halveert App Store commissie voor kleine bedrijven

  De dagen worden korter, het wordt steeds kouder en vanwege corona zitten we met z’n allen thuis. Apple dacht waarschijnlijk dat we daarom wel een beetje warmte konden gebruiken en kwam met een nieuwe maatregel. Apple halveert namelijk voor ‘kleine’ ontwikkelaars de commissie. En dan hebben we het over de commissie die ontwikkelaars moeten afstaan bij het gebruik van de Apple App Store. En zeker voor de echt kleine ontwikkelaars kan dit een slok op een borrel zijn.

  De hoge commissie werd iets te gortig

  De maatregel geldt dan ook alleen voor de ‘kleine’ ontwikkelaar. Onder klein wordt verstaan als je als ontwikkelaar 1 miljoen dollar netto in een jaar omzet of minder (na aftrek van Apple’s vergoedingen). Momenteel moet je als ‘kleine’ ontwikkelaar maar liefst dertig procent commissie afstaan aan Apple. Apple vond dit zelf blijkbaar ook iets te gortig en heeft daarom besloten dit bedrag terug te schroeven naar een commissie van ‘slechts’ 15 procent.

  De lagere commissie is onderdeel van het zogenaamde ‘Small Business Program’. Dit programma moet de kleinere bedrijven binnen deze branche stimuleren en gaat 1 januari 2021 van start. Dat houdt indirect dus ook in dat de lagere commissie van 15% vanaf 1 januari 2021 zal gelden.

  Hoge commissie blijft staan voor ‘grote’ bedrijven

  Overigens lijkt de nieuwe maatregel van Apple niet helemaal uit idealisme te komen. In oktober verscheen er bijvoorbeeld een rapport van het Amerikaanse ‘House Judiciary Subcommitte on Anitrust’. In dit rapport werd aan de kaart gesteld dat Apple met de commissie een ‘bovennormale winsten’ genereert. Ook heeft Epic Games veel aandacht geschonken aan de kwestie door de juridische strijd omtrent Fortnite. Voor ‘grote’ bedrijven die boven de grens van 1 miljoen zitten blijft de commissie nog wel dertig procent.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.