Amazon werkt aan bizarre Alexa-functie

News
donderdag, 23 juni 2022 om 14:30
amazonf1601030158
Amazon werkt aan een nieuwe functie voor Amazon Alexa. Deze is alleen wel heel opvallend, want de spraakassistent moet de stem van een mens gaan imiteren. Als voorbeeld gebruikt het Amerikaanse bedrijf een video waarin een kind aan Alexa vraagt of haar overleden oma een verhaaltje voor wil lezen.
Zo wordt gemeld via Reuters. Om Amazon Alexa een stem te laten imiteren is een minuut aan audio nodig van de desbetreffende persoon. Nadat het proces voltooid is, kan de spraakassistent de persoon van wie de stem is toegevoegd nadoen. Dit kan bijvoorbeeld een overleden dierbare zijn, mits er een minuut audio is van de persoon in kwestie.
Senior vicepresident Rohit Prasad liet tijdens een conferentie van Amazon in Las Vegas weten dat het doel van de functie is om "herinneringen te laten blijven". Daarbij werd ook benadrukt dat veel mensen een dierbare zijn verloren tijdens de coronapandemie. Alexa zou de herinnering van een dierbare op deze wijze kunnen bewaren.
alexa 4758340 1920f1655978624

Bizarre Alexa-functie kan keerzijde hebben

Anderzijds lijkt de functie ook een nadeel te hebben. Criminelen plegen tegenwoordig al vaak fraude via bijvoorbeeld WhatsApp, maar met een spraakassistent die een stem kan imiteren zou dit nog veel erger kunnen worden. Op de ethische vraag ging Amazon verder alleen niet in.
Wanneer de functie uitgebracht wordt, is ook nog niet bekend. Amazon heeft namelijk nog maar weinig details van het project gedeeld. Anderzijds heeft Amazon nog geen oplossing gevonden om haar eigen spraakassistent toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.