Academy stelt onderzoek in na verrassende Oscarnominatie

News
zondag, 29 januari 2023 om 14:00
oscarsf1644333091
Deze week werden de nominaties voor de Oscars 2023 bekendgemaakt. Naast de te verwachten nominaties, zoals Avatar: The Way of Water, All Quiet on The Western Front en Elvis, was er één nominatie die tot opgetrokken wenkbrauwen leidde.
Op de lijst van Oscarnominaties staan een hoop titels en namen die je de laatste tijd vast wel voorbij hebt zien komen. Er werd namelijk druk campagne gevoerd om deze films en mensen op de felbegeerde lijst van nominaties te krijgen. Op één na dan: Andrea Riseborough voor haar hoofdrol in de indie-film To Leslie.
Tijdens wat in de VS ‘awards season’ wordt genoemd, was deze film namelijk nauwelijks aanwezig. Hoewel de film wel een paar prijzen van film festivals binnen wist te slepen, was het niet genomineerd voor de Golden Globes of Screen Actors Guild Awards. Oscarnominaties worden namelijk vaak eerst voor deze prijzen genomineerd. Ook bracht de film financieel niet veel op: een magere 27.000 dollar.

Beroemde vrienden opgetrommeld voor Oscarcampagne

Mary McMCormack, de vrouw van de regisseur van de film Michael Morris zou verschillende beroemde vrienden hebben aangemoedigd om de film te kijken en de film aan te prijzen op social media. Dit leidde tot een campagne voor de film waarbij grote namen als Kate Winslet, Charlize Theron, Jane Fonda, Gwyneth Paltrow, Amy Adams, Edward Norton en Susan Sarandon reclame maakten voor de film. Ook zouden Academy-leden direct gemaild zijn om hun aan te moedigen om te lobbyen voor To Leslie.
Zelfs Riseborough zelf zegt verbaasd te zijn en niet te snappen hoe de nominatie had kunnen gebeuren, ‘omdat we niet in de race waren voor andere prijzen’. Nu stelt volgens The Hollywood Reporter de Academy dus een onderzoek in naar campagneprocedures om er zeker van te zijn dat er geen regels zijn overstreden. Hoewel To Leslie en Riseborough niet bij naam worden genoemd, lijkt het er vanwege alle kritiek wel op dat dit de directe aanleiding is.