Zitten we te wachten op een Share knop?

Article
vrijdag, 22 februari 2013 om 17:30
xgn google image
Als we iets geleerd hebben van de persconferentie die Sony onlangs hield om de PlayStation 4 te onthullen, dan is het wel dat het sociale aspect van gamen belangrijker is dan ooit. Een groot deel van de presentatie ging over een nieuw sociaal netwerk voor gamers, en er zit zelfs een speciale 'share' knop op de nieuwe PlayStation controller. Draaft Sony niet te ver door in deze sociale mediagekte?
We leven in een tijd waarin sociale media belangrijker zijn dan ooit. Een jaar of tien geleden hadden we genoeg aan ons profiel op Superdudes (dat blijkbaar nog steeds bestaat) en een paar jaar later deelden we respects uit op Hyves. In 2013 zijn we via onze telefoons, tablets en computers bijna altijd verbonden met Facebook, Twitter en Tumblr, en als het aan Sony ligt komt daar met de komst van de PlayStation 4 nog een nieuw sociaal netwerk bij. Met dit nieuwe netwerk, dat zich speciaal op gamers richt, kunnen je vrienden meekijken terwijl je aan het gamen bent, of ze sturen een berichtje als ze zien dat je vastzit bij een lastige puzzel. De Share knop op de dualshock controller voor de PS4 komt van pas als je jouw beste gameplay momenten snel online met je vrienden wilt delen.
Microsoft
Een paar jaar terug zag Microsoft ook wel brood in deze sociale media hype. Micrsoft maakte het door een samenwerking met Facebook en Twitter mogelijk om je behaalde achievements en gespeelde games te delen met wie je maar wilde. De vraag is alleen of gamers hier op zitten te wachten. Vertellen tegen je beste vriend dat je net Halo 4 op Legendary uitgespeeld hebt is uiteraard niet zo gek, maar wil je ook aan je hele familie en collega's van je werk laten weten dat je de Halo koning bent? Ik ben zelf best trots op het aantal achievements dat ik door de jaren heen bij elkaar gesprokkeld heb, maar de docenten die mij volgen op Twitter hoeven niet te weten dat ik Borderlands 2 een avond voor een belangrijke toets uit heb gespeeld.
Sociaal gamen
Met dit stuk probeer ik overigens niet te zeggen dat gamers geen sociale wezens zijn. Multiplayer games als Call of Duty zijn niet voor niets zo enorm populair. Tegen een mens van vlees en bloed spelen is nou eenmaal spannender en uitdagender dan een poppetje neerschieten dat door de computer wordt bestuurd. Ik vraag me alleen wel hardop af hoeveel gamers nu echt op een dergelijke share knop zitten te wachten. Al mijn vrienden die een Xbox 360 hebben zie ik nooit hun gameprestaties op Facebook of Twitter posten, al heeft dit vast ook te maken met het imago dat nog steeds samengaat met het woord gamer. Wij weten allemaal wel beter dat gamers lang niet allemaal zweterige nerds zijn zonder vrienden, maar een simpele Google Afbeeldingen search toont aan dat dit beeld nog steeds wel aanwezig is:
Een netwerk voor gamers
Een apart sociaal netwerk dat alleen door gamers wordt gebruikt is dus best een slimme zet van Sony. Hierdoor worden gamers niet meer tegengehouden om hun game-ervaringen te delen omdat hun potentiële vriend of vriendin waarschijnlijk toch niet op dit sociale netwerk zit. Het probleem van een dergelijk apart netwerk is alleen weer dat je hiermee je doelgroep een stuk kleiner maakt. Xbox en Wii U bezitters zitten niet op dit Sony netwerk, en de kans is aanwezig dat de filmpjes die je met de PlayStation 4 Share knop op dit netwerk plaatst alleen te zien zijn voor andere leden. Hoe vaak gaat die share knop dus ingedrukt worden door doorsnee gamers die niet op dit moment al hun clips uploaden naar YouTube? En is het delen van een vette kill het pauzeren van de game waar je op dat moment middenin zit waard? Laat in de reacties even weten of jij zit te wachten op een dergelijk sociaal netwerk, en of je van plan bent om video's van je PS4 te delen met de rest van de wereld.

Populair Nieuws

Laatste Reacties