XGN Wenst... Mario Party: Santa's Surprise

Article
donderdag, 23 december 2010 om 16:00
xgn google image
Max is helemaal in de kerstsfeer. Hij wenst dan ook een game die helemaal vol zit met sneeuw, vrolijke muziek en kerstmutsen. En voor zo'n gezellige game kom je natuurlijk bij Mario Party uit.
Kijk eens naar buiten, zie je die laag sneeuw? Zet de radio eens aan, hoor je die kerstliedjes? Voelt het al een beetje als Kerst aan? Bij mij zeker. Het enige wat er nog ontbreekt is een klein kerstsfeertje op mijn console. En dan bedenk ik mij, is er eigenlijk wel eens een kerstgame geweest? Misschien wel, ooit een kleine downloadbare titel waar ik nooit van gehoord heb. Maar dan is het toch geniaal als iemand eens met een kerstgame komt? Ik bedoel, je moet toch wat in die lange kerstvakantie.
Misschien iets met Uncharted? Naughty Dog is best goed met het maken van sneeuw, dus kunnen we die game best op de Noordpool neerzetten. Maar dat is ook weer zo onrealistisch, terwijl we toch iets van een veel hoger niveau van Uncharted mogen verwachten. Dan toch maar een Rock Band: Christmas Edition proberen? Of kun je Mariah Carey nu al niet meer aanhoren? Toch is het idee wel leuk van een game die je met de hele familie in de kerstvakantie kunt doen. Lekker gezellig terwijl het buiten sneeuwt en je kleine broertje de warme chocolademelk naar binnen sipt. Okee, okee, het wordt me nu toch iets te idyllisch, maar het moge duidelijk zijn dat ik wel van Kerstmis houd.
En toen ineens schoot het mij binnen, met een klein beetje hulp van de redactie. Het beste partyplatform blijft toch de Wii en als mijn gegevens kloppen is het ook de console die de meeste Nederlanders bezitten. Nu nog even één plus één doen, en dan kun je er al niet meer onderuit. Wat ik wens voor de kerst is niets anders dan Mario Party: Santa’s Surprise!
Maar wat moeten we ons hier dan bij voorstellen? Eigenlijk helemaal niet zo gek veel nieuws, omdat Mario Party games altijd al aardig vol zitten met gezellige dingetjes. En Mario draagt toch al altijd handschoenen, en zijn muts is ook al rood. Als we die muts nou iets pluiziger en puntig maken, met een witte bal aan het einde, dan zijn we al een heel eind. En sowieso is het wel weer eens tijd dat er een nieuwe Mario Party game in de winkels komt te liggen.
Helaas kennen de Mario Party games een neerwaartse spiraal. Bij elke nieuwe game lijkt het erop dat de score lager en lager wordt, en daar kan deze game verandering in brengen. Iets dat nog vaak als commentaar wordt gegeven is dat de Mario Party games pure uitmelkerij zijn geworden. Door een Mario Party game in kerstsfeer uit te brengen blaas je die franchise weer nieuw leven in, omdat het onwijs veel nieuwe minigames met zich meebrengt, en gewoon iets is dat we nog bijna nooit in een game hebben gezien.
Minigames die deze game tot een succes zouden maken zijn natuurlijk: sneeuwballengevecht, iglo bouwen en sneeuwpop maken. Bij het sneeuwballengevecht ga je met z’n achten het veld op, en je ziet alles van bovenaf. Het is de bedoeling dat iedereen een sneeuwbal tegen z’n gezicht krijgt, behalve jijzelf natuurlijk. Het is een zeer makkelijk principe van last man standing, en dat is ook zo geniaal aan Mario Party games uit het verleden, de simpelheid ervan.
Bij iglo bouwen moeten ijsblokken zo snel mogelijk op elkaar gestapeld worden, maar het geheel mag niet omvallen, wat nog best lastig is. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een zo hoog mogelijk toren te maken van ijsblokken, die natuurlijk ook niet om mag vallen binnen de minuut dat je er de tijd voor hebt.
De laatste minigame die ik in mijn hoofd heb zitten is dus sneeuwpop maken. Je hebt drie sneeuwballen die steeds groter worden en samen een sneeuwpop vormen. De bal wordt bovenaan een baan gezet, en door de Wiimote overdwars vast te houden moet je de bal balanceren zodat die heelhuids beneden komt, en op de andere ballen gestapeld kan worden. De eerst die als drie sneeuwballen op elkaar heeft staan wint.
Op die manier kun je nog heel veel andere minigames bedenken die bijvoorbeeld met snowboarden of sleeën of misschien zelfs curling te maken hebben. Ja, ik hoor het jullie al denken: wordt dit niet een rechtstreekse Mario en Sonic op de Olympische Winterspelen rip-off? Nee! Omdat deze game helemaal op Kerst gebaseerd is en de minigames dus ook helemaal niks met sport te maken hoeven te hebben. Natuurlijk kun je elementen uit de Mario Party games en de game van de Olympische Winterspelen samenvoegen, omdat het beide geen slechte titels zijn. Zolang je maar lol kunt hebben tijdens de kerstdagen is het een prima game.
Natuurlijk moet deze game ook een online ondersteuning hebben. Want dat was toch wel de grootste fout van Mario Party 8. Maar zodra die imperfectie uit de weg is geruimd blijft er een heerlijke partygame over om je deze kerstdagen mee te vermaken. Zie je het al voor je? Jij maakt gehakt van je vader en moeder tijdens het sneeuwballengevecht, terwijl je zusje roept om aandacht, je oma klaagt over haar nieuwe heup, en je opa wakker schrikt omdat je kleine broertje zijn chocolademelk over hem heen heeft laten vallen. Heerlijk, het kerstseizoen!