XGN Klaagt over fanboys

Article
woensdag, 17 november 2010 om 16:00
xgn google image
Fanboy, de; m(v) –s een gepassioneerde fan van een ontwikkelaar, productiehuis of ander bedrijf: denkt vaak niet meer rationeel na over de prestaties van andere bedrijven
Hardcore fanboys
Vooraleer ik begin te klagen over fanboys hoor ik enkele onder jullie al denken, jij bent zelf een fanboy. In zekere mate klopt dat, maar ik behoor tot de categorie fanboys die ook een ton respect heeft voor andere consoles en handhelds. Fanboys zijn er in alle geuren en kleuren en onderling zijn deze mensen op te splitsen in enkele subcategorieën. Zo heb je de ‘kleine fanboy’, die elke console sterk vind op hun eigen manier en enkel praat over zijn lichte voorkeur wanneer het onderwerp ter sprake komt. Ikzelf en de meesten onder jullie behoren tot deze eerste categorie.
De volgende categorie telt al flink wat minder leden. De ‘milde fanboy’, die maar weinig appreciatie heeft voor de andere consoles. Hij laat dit niet merken aan de buitenwereld maar spreekt vol vuur wanneer hij zich onder andere milde fanboys bevind. Tot slot zijn er nog de hardcore fanboys, levende reclameborden van Microsoft, Sony en Nintendo die continu lopen te brullen hoe geweldig hun verkozen bedrijf wel niet is. Ze vinden het nodig om de concurrentie af te kraken tot op het bot en doen dit op een wijze die alle logica achterwege laat. Het is deze laatste categorie, de hardcore fanboys, die ik gewoonweg niet kan uitstaan. Ik snap niet waarom iemand met een dergelijke passie kan houden van een bedrijf.
Het motief
Want waarom doet een hardcore fanboy de dingen die hij doet? Een console kost natuurlijk heel wat geld en dan wil je ook wel het beste product in huis halen. Ik denk dat hardcore fanboys hun haat dan ook in het rond sproeien als een soort verdedigingsmechanisme. Ze merken dat een andere console het goed doet, en beginnen negatieve commentaar te verspreiden over het apparaat omdat ze niet het gevoel willen krijgen dat ze een minderwaardige console in huis hebben gehaald. Dat is de enige reden die ik kan bedenken. Of ze moesten natuurlijk betaald worden door Sony of Microsoft, maar dat zou gewoon geldverspilling zijn. Want tenslotte luistert toch niemand naar wat een hardcore fanboy zegt.
Een hardcore fanboy krijgt dan wel weinig aandacht maar ze zorgen voor heel wat geluidsoverlast en dat is één van de redenen waarom ik ze niet kan uitstaan. Ze hebben ook de kracht om een leuke conversatie onder gamers helemaal stuk te maken. Onlangs stond ik aan de kassa bij mijn lokale gameboer en zoals altijd was ik nog even aan het praten over de laatste nieuwe games met Angelo, een medewerker die ik ken. We hadden het over Gears of War 3 terwijl plotseling iemand anders die in de winkel staat begint te roepen dat de Gears of War franchise zelfs nog slechter is dan de Halo games en dat de PlayStation 3 tenminste een echte console is. De sfeer in de winkel daalde tot onder het vriespunt.
Herman Brusselmans
In deze situatie kun je niet discussiëren met iemand, en zelfs wanneer je dit wel probeert draait het uit op niets. Tijdens discussies blijkt vaak dat de hardcore fanboy vaak geen kennis heeft over het spel dat hij aan het afkraken is. Sterker nog, hij heeft het spel waarschijnlijk nog nooit gespeeld en heeft zijn argumenten hoogstwaarschijnlijk uit de lucht geplukt. Alsof dit alles nog niet erg genoeg is, zijn ze vaak ook nog trots op het feit dat ze een hardcore fanboy zijn. Alweer een gedachtegang die ik niet kan volgen. Het valt me ook op dat dit gedrag zich vooral plaatsheeft in de gamesindustrie. Je gaat toch ook geen boek lezen van Herman Brusselmans en daarna doorheen de kamer roepen dat je vanaf nu alle andere schrijvers slecht vind? Dat slaat natuurlijk nergens op en voor zover ik weet kun je dit gedrag enkel terugvinden in de sport- en muziekwereld.
Geen weg terug
Ik vraag me soms af of er nog een terugweg is voor deze hardcore fanboys. Wat moet er gebeuren vooraleer ze hun weg terugvinden naar de rationele gamers? Fanboys van de SEGA consoles hebben noodgedwongen een andere favoriete console moeten kiezen maar is het faillissement van Microsoft, Sony of Nintendo de enige weg terug? Ik denk dat hardcore fanboys zo verslingerd zijn aan hun console dat ze alles met een roze bril bekijken. Je kunt het een beetje vergelijken met een jonge moeder die zegt dat haar pasgeborene de mooiste baby ter wereld is. Volgens mij is er niets te doen tegen de hardcore fanboys en kunnen we alleen maar hopen dat het merendeel van de gamers wel nog nuchter kan genieten van games die exclusief zijn voor andere consoles.

Populair Nieuws

Laatste Reacties