XGN Karakters: Sonic the Hedgehog

Article
woensdag, 20 mei 2009 om 18:00
xgn google image
Om de week blikken we terug op een bekend game icoon. Ieder zichzelf respecterende gamer kent Sonic the Hedgehog wel. De snelle, blauwe egel was het antwoord op Mario, opvolger van Alex Kidd en tot op de dag van vandaag mascotte van SEGA.
Eind jaren ’90 had SEGA een nieuwe mascotte nodig. Drie werknemers van het bedrijf gingen aan de slag. Uit de handen van Naoto Shima, Yuji Naka en Hirokazu Yasuhara ontstond Sonic the Hedgehog.

SEGA’s Megadrive
De eerste games van Sonic verschenen op de SEGA Megadrive en waren meteen ook, zo bleek later, de hoogtepunten van Sonic’s bestaan. In de games draaide alles om actie, snelheid, reactie vermogen en behendigheid. Zo was het nodig om snel te reageren als je met een gigantische snelheid op een vijand afstormde. Was je te laat en raakte je de vijand, dan verloor je al je kostbare ringen. Dit idee kennen huidige Sonic games nog steeds en is dus altijd in traditie gehouden.
Eerbetoon in verschillende games
Sonic is al in veel games opgedoken als niet speelbaar karakter. Zo was hij te zien in onder meer Billy The Hatcher, Donkey Kong Country 2, Art Alive en Shining Force II. Om zijn 16 jarige bestaan te vieren, liep de blauwe egel op zijn verjaardag zelfs door de gangen in de game Phantasy Star Universe.

Het meest recente eerbetoon aan Sonic is zijn speelbaarheid in Nintendo's game Super Smash Bros. Brawl. Hier heeft Sonic weliswaar een kleine maar toch beslissende rol in het verhaal.

Waaghals maar wel geduldig
Sonic is over het algemeen erg rustig maar wordt zeer driftig als iets hem te traag gaat. Hij leeft zijn leven zoals hij wil en maakt van zijn leven een gigantisch avontuur. Dit is te zien in de games maar ook in verschillende tekenfilm series die van hem verschenen zijn. Sonic is wel erg eerlijk en loyaal ten opzichte van zijn vrienden en zal dan ook voor hen door het vuur gaan.

Veranderingen sinds zijn ontstaan

Zoals in de eerste games te zien was, is Sonic een relatief klein en dik egeltje met korte armen en benen. Deze vorm hielt hij zeven jaar lang vast, want in 1998 werd hij langer, slanker en kreeg hij groene ogen. Tot op de dag van vandaag ziet hij er nog steeds zo uit.
Vrienden en vijanden
Net als vele andere superhelden heeft ook Sonic zo zijn vrienden en vijanden. De beste vriend van Sonic is Tails. Tails is een eekhoorn met twee staarten welke hij kan gebruiken om te vliegen. Daarnaast hebben we Knuckles. Knuckles is zowel een vriend als vijand van Sonic. Dit komt omdat hij een erg kort lontje heeft en zich dus makkelijk laat bespelen, waar de grootste vijand van Sonic dan ook regelmatig gebruik van maakt.
De grootste vijand van Sonic is Dr. Eggman. Dr. Eggman probeert de macht te grijpen over de wereld waarin Sonic leeft. Hij is vooral bekend vanwege zijn gigantische, angstaanjagende snor. Ook hebben we nog Shadow, een zwarte egel. Shadow wordt echter in de latere delen een vriend van Sonic.
Chaos Emeralds
In de Sonic games speelt het verzamelen van Chaos Emeralds (diamanten) een grote rol. In sommige games is het zo dat als Sonic de Chaos Emeralds allemaal verzameld heeft, hij veranderd in Super Sonic. Sonic krijgt dan een gele, gloeiende gloed en is tijdelijk onverslaanbaar.

TV-series
Veel game iconen hebben hun eigen TV-serie gehad. Ook Sonic moest eraan geloven met zelfs vier series en één film. De eerste aflevering van de eerste serie, Sonic the Hedgehog genaamd, werd uitgezonden op 13 september 1993. De show had twee korte seizoenen met in totaal 26 afleveringen. Doordat de kijkcijfers erg laag waren, werd de serie al snel stop gezet. Omdat veel kijkers meer wilden van de serie, heeft SEGA destijds besloten de serie verder te laten gaan in de vorm van stripboeken. Vandaag de dag kunnen de stripboeken nog steeds gekocht worden.

De tweede serie uit de Sonic reeks was The Adventures of Sonic the Hedgehog genaamd. Deze TV-serie was komischer dan de voorgaande serie. In deze serie probeert Dr. Eggman wederom het land waarin Sonic leeft te veroveren door middel van verschillende robots. Veel kijkers had de serie echter niet en dus werd ook deze weer snel van de buis gehaald.

De derde serie hete Sonic Underground en had een duisterder tintje dan de eerste twee series. In deze serie werden Sonic, zijn broertje en zusje gescheiden van hun moeder, die eens het koninkrijk regeerde. Dit kwam omdat Dr. Eggman de wereld met zijn robots overnam. Toen Sonic eenmaal tiener was kreeg hij te horen dat voorspeld was dat hij samen met zijn broertje en zusje, de wereld weer zou moeten redden van de machtige Dr. Eggman. Wat uiteraard ook gebeurde.
De meest recente serie is Sonic X. Deze was een paar jaar geleden ook te zien op het Nederlandse televisiezender Jetix. Het is getekend in de bekende manga-style zoals we die ook kennen uit series als Pokémon en Dragon Ball Z. In Sonic X worden Sonic en zijn makkers erop uitgestuurd om Cream the Bunny te redden. Tijdens deze missie worden ze in een andere dimensie gezogen, waar hij de Chaos Emeralds verzameld om zo terug te kunnen gaan naar zijn eigen dimensie.

In 1996 kreeg Sonic zijn eigen film, Sonic the Hedgehog: The Movie. De slagzin was: 'Scrape you Knuckles, catch some Tails'. Het verhaal begint met Sonic en Tails die rustig van hun dag genieten. Sonic krijgt een oproep van de president om naar zijn kantoor te komen. Eenmaal daar zijn de president en zijn dochter ontvoerd door Dr. Eggman. Eggman vraagt aan Sonic om een robot te vernietigen. Sonic vernietigd de robot welke eigenlijk Dr. Eggman zelf is.

Dr. Eggman heeft Sonic in de val gelokt om zo een kopie van Sonic te maken die krachtiger is dan Sonic zelf. Samen met Tails en Knuckles gaat Sonic op weg om de zogenoemde Mecha-Sonic uit te schakelen. Dit lukt nadat Mecha-Sonic in een gat valt op een eiland bedekt met ijs. Als Sonic hem probeert te redden, zegt Mecha-Sonic: "Er is maar één Sonic". Zo eindigt de film, erg melodramatisch dus. De film werd echter matig ontvangen, en een vervolg bleef dus ook uit.

Driedimensionale games van Sonic
De laatste 10 jaar zijn er vrijwel alleen maar driedimensionale games van Sonic verschenen. De meeste zijn niet goed ontvangen door de pers en velen verlangen weer naar een echte goede Sonic titel waarin actie, reactie, snelheid en behendigheid de hoofdrol spelen. Dat leek met de nieuwe game Sonic Unleashed helemaal goed te komen, maar helaas mocht ook deze game niet het oude niveau behalen. Theo gaf het spel namelijk een 6.5, niet slecht maar ook zeker geen topper. Waarom de game dit cijfer kreeg kun je lezen in onze geschreven recensie of bekijken in onze videorecensie.
Sonic in het kort
De eerste games van Sonic waren tweedimensionaal waarin snelheid, vaardigheid en behendigheid een grote rol speelden. De laatste paar jaar lijkt SEGA er niet meer in te kunnen slagen om succesvolle titels uit de serie te persen, althans op de consoles. De egel heeft meerdere tekenfilm series gehad en ook een film. Sonic heeft veel meegemaakt in zijn 17-jarig bestaan. Met de hoogtepunten in zijn eerste paar jaar en dieptepunten van de laatste jaren, waaruit hij langzaamaan omhoog lijkt te klimmen, heeft de blauwe egel zijn laatste adem nog lang niet uitgeblazen!

Populair Nieuws

Laatste Reacties