XGN Karakters: Ryu

Article
woensdag, 02 juni 2010 om 18:00
xgn google image
In de Street Fighter franchise kun je met verschillende vechtersbazen met elkaar op de vuist. Wij nemen de bekendste van het stel onder de loep, Ryu.
Misschien is hij wel het boegbeeld van de Street Fighter serie. Ryu wist namelijk in de eerste game al veel fans te verdienen. Hoe dat komt? We gaan deze vechtersbaas eens even aan de tand voelen, shoryuken!
Trainen maar
Ryu was een kleine jongen toen hij wees werd. Helaas heeft hij geen herinneringen meer van zijn ouders. Gouken besloot om zich te ontfermen over Ryu en besloot hem te trainen in zijn dojo, waar Ryu verschillende soorten vechtkunsten leerde. Niet veel later kwam ook Ken bij Gouken trainen. Hierdoor had Ryu een goede vriend om mee te sparren maar ook een vriend voor in het dagelijkse leven, waardoor hij hem eigenlijk als broertje ziet, terwijl hij Gouken als zijn vader beschouwt.
Zijn eerste toernooi
Op zijn 23-jarige leeftijd ging Ryu de wijde wereld in om te vechten op grote toernooien. Het World Warrior Tournament was zijn eerste grote succes, hij kwam naar de laatste ronde. In deze ronde mocht hij met Sagat vechten, de host van de show. Ryu leek het af te leggen en toen hij eenmaal op de grond lag, wilde Sagat hem helpen met opstaan. Sagat vermoede niets en Ryu gaf hem zijn krachtigste shoryuken waardoor Sagat bewusteloos op de grond viel en een groot litteken op zijn borstkas kreeg. Sagat heeft dan ook gezworen om Ryu terug te pakken.
Nog lang niet volleerd
Na het toernooi vertrekt Ryu weer naar de dojo waar hij is opgegroeid. Hij komt er daar achter dat zijn ‘vader’ is vermoord door Akuma. Tijd dus om die slechterik op te zoeken. Hij vindt Akuma op een eiland waar hij hem uitdaagt tot een duel. Akuma merkt dat Ryu en hij qua kracht op één lijn zitten en vertelt hem dat hij ook de Satsui no Hadou heeft. Dit houdt in dat iemand wil winnen, ook al moet hij zijn tegenstander vermoorden. Akuma geeft vervolgens een gigantisch harde slag tegen de grond op het eiland waardoor Ryu achter blijft.
Kort daarna verlaat hij het eiland en komt hij Ken tegen. De twee raken met elkaar op de vuist en Ryu verliest het gevecht, waarop Ken besluit hem zijn rode haarband te geven als teken van vriendschap.
Twee jaar gaan voorbij, en dan komt hij M. Bison tegen. Bison werkt samen met Sagat, die nog steeds op wraak zint, om Ryu uit te schakelen. Dat lijkt te lukken, want Bison verslaat Ryu in een gevecht en begint hem te herenspoelen met zijn duistere krachten.
Als Sagat daarna echter een gevecht met Ryu aangaat om te bewijzen dat hij hem toch kan verslaan, herinnert Ryu alles weer en verslaat hij Bison alsnog met de hulp van Ken en Sakura.
Persoonlijkheid
Net als vele andere gamehelden is ook Ryu een zwijgzaam mannetje. Maar hij neemt zijn sport zeer serieus en om de ultieme meester van zijn sport te worden reist hij de wereld over om zoveel mogelijk te leren. Hij wordt door mensen vaak gezien als een saai iemand, iemand met slechte humor, maar met een goed hart.
Ryu waardeert dat soort eigenschappen ook in anderen en is daarom ook fan van karakters als Spiderman. In de Marvel vs. Capcom is namelijk te zien dat hij groot fan is van onder andere Captain America en Spiderman. In het derde deel uit de gameserie is Ryu overigens wel wat vriendelijker geworden. Hij begroet mensen nu met een glimlach en geeft mensen graag advies.
Duistere kant
Maar ook Ryu heeft een duistere kant. Zijn wil om te winnen is namelijk zo groot dat de Satsui no Hado alle controle over zijn lijf overneemt. Hierdoor wordt de drang om te winnen zo groot dat hij, als het moet, zelfs zijn tegenstander vermoord. Zijn vrienden kunnen hem overigens weer gerust stellen, waardoor hij weer zijn normale persoonlijkheid terug krijgt.
Vechtstijl
Ryu beoefent een vechtstijl met de naam ansatsuken, net als Ken. Hoewel Ryu en Ken dezelfde sport beoefenen, zijn Ryu’s aanvallen wat langzamer en richt hij zich meer op de techniek. Hierdoor richt hij meer schade aan met één klap en voert hij minder graag combinaties uit. Ryu maakt dan ook gebruik van de ki in zijn lichaam om meer geconcentreerd te zijn.
Ryu in het kort
Ryu is een krachtige jongen die zich soms echt laat gaan. Als zijn drang om te winnen te groot wordt, dan kan hij zelfs zijn tegenstander vermoorden. Gelukkig kunnen zijn vrienden hem gerust stellen en zal hij dit dan niet doen. Hij beoefent de vechtstijl ansatsuken, een stijl die veel lijkt op karate.