XGN Karakters: Pac-Man

Article
woensdag, 16 december 2009 om 20:52
xgn google image
Wellicht dat je ouders, of jijzelf, nog in de arcadehallen hebben gestaan om dit spel te spelen. We hebben het over Pac-Man. Dit spelletje zorgde ervoor dat vele guldens verslonden werden door de arcadekasten. Maar wie is het gelijknamige hoofdpersonage in deze game eigenlijk?
Inmiddels kent iedere gamer wel het bekende personage Pac-Man. Dit gele mannetje zorgt bij veel gamers dat hun hartje sneller gaat kloppen. Het gele mannetje debuteerde in zijn eigen game Pac-Man in het jaar 1980. Maar hoe ontstond dit gele mannetje precies?
Drie man maken de game
Toen het idee van Pac-Man was ontstaan besloten Toru Iwatani, Shigeo Funaki en Toshio Kai de game te gaan ontwikkelen. Iwatani was de gamedesigner, Funaki de programmeur en Kai deed het geluid en de muziek. Uiteindelijk deden de mannen er ruim 18 maanden over om Pac-Man vanaf de grond af aan op te bouwen. Het resultaat is er natuurlijk niet minder op, het spel is namelijk wereld beroemd.
Pizza als inspiratiebron?
Nadat Pac-Man in de arcadekasten was verschenen vroegen veel mensen zich af waar Pac-Man nou eigenlijk vandaan kwam. Veel mensen dachten dat de maker van het spel, Toru Iwatani, het bekende poppetje had bedacht toen hij een pizza aan het eten was. Maar pas zes jaar na de release van het spel kwam Iwatani met een verklaring naar buiten over zijn inspiratie bron.
Het spel zou namelijk officieel de naam Paku Paku Taberu gaan heten. Paku Paku zou Japans moeten zijn voor het openen van de mond en deze weer dichtdoen. Waarom de naam Taberu er aan vast is geplakt is helaas niet bekend. Ook stond het eten van de stipjes centraal in de game, dus een vorm was al snel gemaakt.
De meest simpele gameplay
Naast dat de mensen druk aan het speculeren waren over de herkomst van Pac-Man, waren ze ook verslingerd aan de game. Het spel was namelijk revolutionair voor zijn tijd. Ook was het spel gericht op zowel de mannen als de vrouwen, waardoor ook vrouwen helemaal op gingen in het spel.
Waarom? Waarschijnlijk omdat het spel oersimpel was. Met het pookje bestuurde je Pac-Man door het doolhof om zoveel mogelijk fruit, stipjes en spoken op te eten. Echter kon je de spookjes niet altijd opeten. Om dit mogelijk te maken moest je een grotere stip opeten, waar er maar een aantal van waren per level. Heb je eenmaal alle stippen opgegeten, dan ging je door naar het volgende level waar het hele verhaaltje weer opnieuw begon.
Pac-Man in 3D
Pac-Man is de laatste paar jaar ook in een aantal drie dimensionale games verschenen. Zo zagen we onze gele vriend in drie verschillende Pac-Man World games en Pac-Man VS. Zijn grootste veranderingen zijn voornamelijk dat Pac-Man ledematen heeft gekregen. Hierdoor kon Pac-Man niet alleen rondlopen, maar ook springen, slaan en vele andere trucjes die hij zonder zijn armen en benen niet zou kunnen.
Pac-Man in andere vormen van vermaak
Ook is Pac-Man vaak gebruikt in andere vormen van vermaak. Zo zijn enkele geluidjes en melodietjes verwerkt in verschillende nummers. Zo gebruikten onderandere de rapper Lil Flip een aantal geluidjes in zijn nummer ‘Game-Over’. Hiervoor hebben Namco, de eigenaar van de licenties, en Sony BMG Music nog overhoop gelegen. Namco vondt het namelijk niet goed dat Sony BMG Music en Lil Flip geld verdienden over het succes van Pac-Man heen.
Onlangs werd ook bekend gemaakt dat er aan een film van Pac-Man gewerkt zou worden. Het bedrijf Crystal Sky Pictures zou de film gaan maken en zou actie combineren met special effects. Er werd een deal gesloten tussen Crystal Sky Pictures en Grosvenor Park van maarliefst 200 miljoen dollar om de film te maken. Sinds deze aankondiging in 2007 is er niets meer vernomen van de film.
Pac-Man in het World Book of Records
In het Guinness World Book of Records: Gamer’s Edition 2008 is de game Pac-Man een aantal keer vernoemd. Zo was het spel verkozen tot de meest succesvolle arcadegame ooit en werd Billy Mitchell bekroond tot koning van de Pac-Man game. Hij was namelijk de eerste die de perfecte score wist te halen in de game.
Perfecte score
Deze score haal je door alle puntjes, zoveel mogelijk spookjes en al het fruit te pakken te krijgen tot level 255. Na dit level treed er namelijk een bug op. Deze bug zorgt ervoor dat een deel van het spelbord niet meer te zien is. Er zijn mensen die beweren dat ze dit level kunnen uitspelen, maar dit is nooit bewezen.
Pac-Man in het kort
De gele Pac-Man heeft een hele revolutie teweeg gebracht binnen de gameindustrie. Zo was het gele mannetje niet alleen goed voor een heel nieuw genre, maar zorgde het spel er ook voor dat vrouwen gingen gamen. De bedenker van Pac-Man is overigens met pensioen. Zijn laatste game was Pac-Man Championship Edition voor de Xbox 360. En of Pac-Man nou ontstaan is uit een pizzapunt of niet, wij gaan nog even flink door met happen…. Wokka wokka wokka!

Populair Nieuws