XGN Karakters: Mega Man

  Elke twee weken kijken we terug op een bekend personage uit de game-industrie. Dit keer kijken we naar onze blauwe vriend en mascotte van Capcom: Mega Man.

  In de jaren ’80 had Nintendo een groot succes met de thuisconsole de Nintendo (ook wel bekend als NES). Verschillende uitgevers en ontwikkelaars wilden een graantje meepikken van het succes. Omdat in dit tijdperk platform games helemaal 'hot' waren, besloot Capcom met een eigen platform serie te komen. Dit is Mega Man geworden.

  Rock Man, Rainbow Man of Mega Man
  Op het moment dat Mega Man nog op de tekentafels lag bij Capcom, moest de blauw geklede vriend een naam krijgen. Capcom heeft destijds besloten om de franchise de naam Rock Man te geven maar al gauw had het bedrijf besloten om de serie in de westerse landen een naam te geven. Haastig werd er overlegd wat een pakkende naam zou zijn voor de westerse wereld en hieruit kwam de naam Mega Man. De naam stond nog niet direct vast, want doordat het pak van Mega Man verschillende kleuren kon aannemen was de naam Rainbow Man ook toepasselijk.

  De eerste drie games
  Zoals je eerder al kon lezen waren spring- en rengames in de jaren ’80 mateloos populair. Capcom besloot dan ook om de serie een platform game te maken. De eerste game, genaamd Mega Man, verscheen in 1987 op de Nintendo. Aan de game hebben acht man gewerkt, wat voor die tijd veel was. De game kenmerkte zich doordat je levels kon kiezen en als je eenmaal de baas had verslagen, je de kracht van de eindbaas kon gebruiken in de andere levels.

  Dit wordt in het tweede en derde deel voort gezet, deze delen verschenen net als Mega Man op de NES. In het derde deel krijg Mega Man wel een nieuwe aanval. Hij kon in dit deel namelijk een sliding maken, iets dat soms best wel eens handig was. De die-hard fans zijn er nog steeds niet over uit of deel twee of drie het beste is uit de gehele franchise.

  Spin-offs
  De Mega Man franchise kent inmiddels vele spin-offs. Zo zijn er de laatste jaren veel Battle Network games verschenen. In deze spin-off loop jij met een jongen, genaamd Lan, rond in een wereld en kun je op bepaalde punten met je PDA inloggen op computernetwerken. Dan komt Mega Man in het spel, er zijn namelijk ontzettend veel virussen op de netwerken en aan jou de taak om opdrachten uit te voeren en tussendoor de nek van de virussen om te draaien.

  Ook zijn er verschillende andere spin-offs, zoals de Mega Man Zero franchise. Deze franchise verschilt, ondanks dat het een platform game is, ontzettend veel van de originele games. Zo kun je met Zero spelen, een andere robot. Ook op deze franchise is weer een spin-off gemaakt, de Mega Man ZX serie.

  Niet alleen springen en schieten
  Mega Man houdt zich niet alleen bezig met het verslaan van vijanden maar speelt ook graag een potje voetbal of kart. Zo kon je in Mega Man: Soccer samen met Mega Man en de zijne een balletje trappen, in Mega Man: Battle & Chase racen en kon je met hem vechten in de game Marvel vs. Capcom.

  Persoonlijkheid en aanvallen
  Mega Man treedt in al zijn games op tegen verschillende bad guys. Zijn houding is dan ook erg volwassen en rechtvaardig. Wel kent Mega Man, hij is een robot, veel emoties in tegenstelling tot veel van zijn mede androides.

  Eén van de armen van Mega Man bevat een laserpistool waarmee Mega Man de meeste van zijn vijanden een kopje kleiner maakt. In het vierde deel van de serie kreeg Mega Man de mogelijkheid om zijn wapen op te laden waardoor er krachtigere kogels afgeschoten konden worden.

  TV serie
  Net als vele andere game-iconen heeft ook Mega Man zijn eigen televisieserie gehad. De meest recente is toch wel de serie waarin het spel Mega Man Battle Network de hoofdrol speelt. Hierin nemen Mega Men en zijn vriend Lan je mee op een avontuur in hun stad en verschillende netwerken. Deze serie werd een aantal jaar geleden uitgezonden op de Nederlandse tekenfilm zender Jetix.

  In totaal heeft Mega Man maar liefst zeven televisieseries gehad. Welke de volgende namen hadden: Mega Man (1987), Mega Man X (1993), Mega Man Legends (1997), Mega Man Battle Network (2001), Mega Man Zero (2002), Mega Man ZX (2006) en Mega Man Star Force (2006).

  {video:https://cdn.xgn.nl/upload/Megamankarakterfilmpje.flv}

  Mega Man in het kort
  De door Akira Kitamura bedachte Mega Man kan zichzelf een groot game icoon noemen. Mega Man begon als een bergje pixels, heeft dat op den duur ingeruild voor een polygonen skelet maar is in zijn meest recente consolegame weer te zien als 8-bit personage. Net als veel andere bekende personages uit de game-industrie heeft ook Mega Man meerdere tekenfilms gehad, de een wat succesvoller dan de ander. Met dertig titels op zijn naam lijkt dit game-icoon nog lang zijn laatste adem niet te hebben uitgeblazen en Capcom melkt Mega Man ongetwijfeld vast nog wel een tijdje uit.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.