XGN Karakters: Crash Bandicoot

  In de vorige editie van XGN Karakters konden jullie meer te weten komen over Lara Croft. Deze week kijken we naar een heel ander personage, namelijk Crash Bandicoot!

  Wie als kleine man of vrouw een PlayStation heeft gehad, kent waarschijnlijk het personage Crash Bandicoot wel. Crash ontstond doordat Nintendo en SEGA een mascotte hadden, maar Sony nog niet. Maar wie verzon Crash eigenlijk en wat vind de wereld van hem?

  Willy, Wez of Wuzzles?
  Toen Crash nog op de tekentafel lag, waren Andy Gavin en Jason Rubin druk bezig met het bedenken van een passende naam voor hun personage. De naam die zij voorstelden was Willy the Wombat, maar tijdens het maken van de eerste game werd deze naam al snel van tafel geveegd. De marketing director van de eerste game vond de namen Wez, Wuzzles en Wizzy beter. Toch besloot het lot om het personage de naam Crash te geven. Dit omdat hij de mogelijkheid had om kratten kapot te slaan.

  Experimentje
  Net als iedere badguy had ook Doctor Neo Cortex het idee om de wereld over te nemen. Maar om zelf zo min mogelijk in gevaar te komen, besloot hij een generaal te creëren die zijn leger kon aansturen. Na een aantal mislukte experimenten, waaronder ook Crash's vriendinnetje Tawna, ontstond Crash.

  Een apart mannetje
  Hoewel je het niet van zijn gezicht kan aflezen, is Crash een gevoelig mannetje. Zo rolt hij op het ene moment over de grond van het lachen, is hij het volgende moment tot over zijn oren verliefd en huilt hij daarna weer. Maar ondanks zijn emoties zit Crash Bandicoot het liefst te relaxen in de zon en houdt hij, op zijn tijd, van een potje knokken. Ondanks dat hij van knokken houdt, zal hij zelf niet snel op pad gaan om een partijtje te gaan vechten.

  De woordenschat van Crash is overigens niet groot. Zo spreekt hij maar een paar woordjes, waaronder "Nina" en "Pancakes." Qua gedrag is Crash een onbeschoft mannetje. Zo laat hij ongemanierd flinke boeren en heeft hij vaak jeuk aan zijn achterste, en daar moet natuurlijk aan gekrabd worden.

  Generaal Crash Bandicoot
  Zoals eerder aangegeven, was Crash het experiment van Doctor Neo Cortex. Als generaal van de ‘Cortex Commando’s’ was het de bedoeling om de wereld over te nemen voor Doctor Neo Cortex. Na een tijdje werd hij weggestuurd uit het kasteel van Doctor Cortex en als wraak redde Crash zijn vriendinnetje Tawna.

  Na een aantal jaar steekt Doctor Neo Cortex weer de kop op, en ditmaal terwijl Crash een laptop batterij aan het halen is voor zijn zusje. Tijdens dit avontuur komt Crash achter de geheime plannen van de dokter en besluit zijn ruimteschip het universum in te blazen.

  Kristallen verzamelen genoeg
  In het derde avontuur van Crash Bandicoot komen de brokstukken van het zojuist genoemde ruimteschip weer richting aarde. Om de aarde te redden dient Crash opzoek te gaan naar 25 kristallen om een andere vijand, Nefarious Tropy, te verslaan.

  In het vervolg op dit avontuur (alweer het vijfde deel) gaat Crash op avontuur om Cortex’ nieuwe wapen te ontwapenen, Crunch Bandicoot. Op het deel daarop werken Crash en Cortex overigens samen om de Evil Twins te verslaan.

  Actiepoppetjes
  Net als vele andere gamepersonages heeft ook Crash zijn eigen actiefiguurtjes gehad, vijf maarliefst. Van de tweede game verschenen er heel toepasselijk twee, een Crash met een jetboard en een Crash met een brilletje en een jetpack. Nadat de derde game is verschenen, verschenen er wederom drie nieuwe actiefiguurtjes van Crash Bandicoot.

  Slap aftreksel of uniek
  Sinds zijn eerste game heeft Crash veel lof, maar ook kritiek over zich heen gehad. Zo vonden een aantal websites dat Crash Bandicoot maar een slap aftreksel was, een kinderachtige stem heeft en verschillende mascottes probeert na te doen. Maar zoals al aangegeven vonden anderen Crash erg verfrissend, grappig en oliedom in gedrag.
  Ook heeft Crash Bandicoot in verschillende top 10 lijstjes gestaan. Daaronder zelfs een lijst van tien personages die vermoord zouden moeten worden. Op deze lijst stond Crash Bandicoot op nummer acht.

  {video:https://cdn.xgn.nl/upload/Crashbandicoot.flv}

  Crash Bandicoot in het kort
  Crash is uitgegroeid tot een bekend game icoon en is momenteel al dertien jaar oud. In deze dertien jaar heeft hij al flink wat games gehad en de meeste zijn erg vermakelijk. Ondanks dat hij als achtste is geëindigd op de lijst met meeste doodswensen, lijkt de buidelrat zijn laatste adem nog niet te hebben uitgeblazen.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.