XGN Historie: PlayStation

Article
donderdag, 14 oktober 2010 om 17:45
xgn google image
Deze week bespreken we de PlayStation. Heel wat onder jullie zullen deze console wel in huis hebben gehaald. Wat de PlayStation precies heeft bereikt, lees je in deze nieuwe XGN Historie.
Vriend en vijand
Sony is een oud bedrijf dat al bestaat sinds 1946. Er werd steeds gestreefd naar technologische vooruitgang in de muziek- en filmwereld waardoor de stap naar games snel gemaakt was. In het begin werkten tegenstanders Sony en Nintendo nog gewoon samen. Sony creëerde uitbreidingen voor onder andere de SNES, zodat deze ook cd’s kon afspelen. De interesse was gewekt en Sony wilde samen met Nintendo aan een console werken. Wat volgde was een eerste versie van de PlayStation die nooit is uitgegeven, waarop je zowel cd’s als SNES spellen kon spelen. Nintendo zag Sony zienderogen groeien en voelde zich bedreigt. Nintendo beëindigde het contract met Sony waardoor deze de SNES toepassing verwijderde van de PlayStation. Sindsdien zijn deze twee grootmachten rivalen tot op het bot.
PlayStation
Niet voor iedereen
In 1994 verscheen de PlayStation en de console kostte precies 299 dollar. De hype rondom de console werd stevig opgebouwd en tijdens de onthulling op de E3 werd niemand minder dan Michael Jackson op het podium geroepen om de nieuwe console te steunen. De console was in mum van tijd uitverkocht en ook de beste launchgames waren de eerste maanden bijna nergens meer te bespeuren. Sony probeerde jongeren die ouder waren dan 16 aan te spreken en dit werkte perfect omdat er heel wat sponsorgeld gegeven werd aan MTV.
De slogan van de PlayStation was “U R not E” wat zoveel moest betekenen als “jij bent niet iedereen”. De hoofdletter E is dezelfde letter die je kunt terugvinden op games die speelbaar zijn voor iedereen. Sony wilde met deze slogan aantonen dat de meer volwassen gamer zijn heil zou vinden bij de PlayStation.
PlayStation DualShock controller
Sony de trendsetter
Het gebruik van cd’s maakte de PlayStation heel wat interessanter dan de concurrentie, die nog steeds games uitgaf op cartridges. Zo kon de console ook ingezet worden als muziekspeler. Bij het insteken van een muziekschijfje kreeg je een uitgebreid menu te zien dat je onder andere de mogelijkheid gaf om nummers in willekeurige volgorde af te spelen. Een cd kan meer gegevens bevatten dan een cartridge en is overigens ook heel wat makkelijker om te maken. De PlayStation was zeer krachtig en cd’s waren dus gewoon de beste oplossing. Sony twijfelde eerst nog tussen de twee omdat de duurbaarheid van een cd opmerkelijk kleiner is dan die van een cartridge. Dat Sony de goede keuze heeft gemaakt, werd duidelijk toen steeds meer consoles gebruik gingen maken van cd’s.
De controller van de PlayStation is over de jaren steeds veranderd. Bij de lancering kende deze namelijk nog geen analoge sticks. Die werden pas in 1997 toegevoegd op de nieuwe Dual Analog controller voor de console. De combinatie van de twee thumbsticks zorgde voor een ongekende precisie in schietspellen. In 1998 kreeg de controller nogmaals een update. Toen werd de DualShock controller geïntroduceerd. Ook de latere PlayStation 2 en de PlayStation 3 gebruiken dit ontwerp nog steeds.
Heel wat mensen vonden de controller beter dan die van de SNES en de SEGA Saturn waardoor de overstap naar de PlayStation snel was gemaakt. De PlayStation controller was een hit en heel wat consolefabrikanten zouden hun toekomstige controllers op dit model baseren. Ook de externe geheugenkaarten waarop je het spelverloop kon opslaan vielen in de smaak en zouden in de toekomst nog vaak gezien worden.
Crash Bandicoot
Crash Bandicoot
Doordat Sony al een geweldig groot marktaandeel had in andere technologische sectoren hadden heel wat ontwikkelaars vertrouwen in het bedrijf. Ze geloofden dat Sony een geweldige console kon leveren en daardoor werden er in de eerste paar jaren na de release al erg veel games uitgebracht voor de PlayStation. Populaire personages als Crash Bandicoot en Spyro werden geboren op deze console en scoorden hoge verkoopcijfers. Een ander spel dat zijn intrede maakte op de PlayStation is Gran Turismo. Dit is het best verkochte PlayStation spel en ging niet minder dan 10,85 miljoen keer over de toonbank.
Naast games verschenen er ook enkele leuke uitbreidingen. Zo was er de ‘Multitap’, die het maximum aantal spelers en geheugenkaarten opkrikte van twee naar vier. Eén van de populaire spellen die vier spelers toeliet was Dead or Alive 2: Hardcore. Een andere gewilde uitbreiding was de ‘Dance Pad’. Dit was een soort elektronische mat die waarop verschillende pijlen en symbolen stonden. Hier kon je gek op springen en dansen om de bewegingen van de personages uit bijvoorbeeld Dance Dance Revolution te imiteren.
Conclusie
De PlayStation werd in 2006 uit de handel genomen, er waren ondertussen meer dan 102 miljoen exemplaren verkocht. De PlayStation is hiermee de allereerste console die de piek van 100 miljoen exemplaren overschrijd en staat tweede op het lijstje met best verkochte consoles aller tijden. Deze console heeft de toekomst van de game-industrie mede bepaald. De cd’s van de PlayStation waren goed bestand tegen piraterij en konden heel wat informatie bevatten. De controller was opmerkelijk en heeft de game ervaringen naar een hoger niveau getild. Een nieuwe reeks van consoles was geboren en Sony zou het ook in de toekomst goed doen met de opvolger; PlayStation 2.

Populair Nieuws

Laatste Reacties