XGN Historie: Magnavox Odyssey

Article
donderdag, 01 juli 2010 om 17:00
xgn google image
XGN gaat dit jaar de zomervakantie in met een nieuwe rubriek. XGN Historie bekijkt de belangrijkste consoles en legt je uit waarom ze een speciale plek hebben in de geschiedenis van de industrie.
Welkom bij het eerste deel van XGN Historie. In deze nieuwe wekelijkse rubriek gaan we terug in de tijd om de consoles te bekijken die de basis hebben gelegd voor de huidige generatie. We beginnen onze rubriek met de allereerste console ooit gemaakt: de Magnavox Odyssey.
De geboorte van een nieuw tijdperk
In 1966 begon het bedrijf Sanders Associates onder leiding van Ralph Baer een product te maken dat er toe in staat moest zijn om eenvoudige videospelletjes op de televisie weer te geven. Het product, dat de schuilnaam Brown Box met zich meekreeg, vorderde snel en het duurde niet lang voor het Amerikaans ministerie van defensie interesse toonde. Het ministerie begon de ontwikkeling te sponseren en dacht dat de console een mooie training zou kunnen geven aan beginnende soldaten.
Toen bleek dat de console dit niet zou kunnen werd de sponsoring stopgezet en werd de ontwikkeling geannuleerd. Enkele jaren later nam het electronicabedrijf Magnavox de rechten over en veranderde de naam van de console. In 1972 was het product klaar om de wereld te veroveren. De Magnavox Odyssey was een feit.
Net zoals alle producten die vreemd zijn voor het grote publiek behaalde de Magnavox Odyssey niet het gewenste aantal verkoopcijfers. Dit was grotendeels te wijten aan slechte reclamecampagnes die iedereen het idee gaven dat de console enkel compatibel was met Magnavox televisies. Met een totaal aantal verkochte exemplaren van 300.000 kunnen we echter van een zeer bescheiden succes spreken.
Speeksel op je scherm
De controllers van de console waren vierkante doosjes die aan beide kanten een draaiknop hadden. Elke console beschikte over twee controllers, dus zo zie je maar dat zelfs de eerste console games ooit al over een multiplayer beschikten. Ook de eerste interactieve controller hoorde thuis in de Magnavox familie. Met een geweer genaamd de 'light gun' konden mensen objecten raken in de Shooting Gallery.
De console kon enkel lijnen en punten weergeven op het scherm. Omdat het enorm moeilijk is om een spel te maken met enkele lijntjes en punten zaten er verschillende platen in het pakket die je op televisiescherm kon kleven. Deze gekleurde en doorzichtige plaatjes kon je met behulp van wat speeksel mooi positioneren op je scherm. Op de platen waren heel wat lijnen en figuren getekend die het speelveld moesten voorstellen. Zo ontstonden er al snel tennisvelden, voetbalvelden en spookhuizen waar licht gekleurde bolletjes en strepen doorheen bewogen.
Tennis versus Pong
De games waren cartridges die het uiterlijk hadden van computerchips. Een geheugen had de eerste console nog niet en je score werd dan ook niet bijgehouden. Gelukkig zaten er nog tal van andere extra’s in de originele doos. Zo kreeg je speciale scorekaarten die je zelf kon aanpassen. We kunnen dan ook zonder twijfel zeggen dat dit de oorzaak werd van heel wat ruzies tussen de spelende kinderen. Ook dobbelstenen, speelkaarten en andere accessoires waren van de partij om de hele ervaring zo compleet mogelijk te maken.
De console kreeg twaalf games met zich mee en in totaal waren er vijfentwintig verschillende spellen beschikbaar. De meest populaire games waren onder meer Tennis, Shooting Gallery, Roulette en Soccer. Tennis leek als twee druppels water op het spel Pong, dat net iets later op de markt werd gebracht. Er was dan ook heel wat opschudding toen Magnavox een klacht indiende tegen Atari. Magnavox won de rechtzaak en Tennis wordt dus beschouwd als de eerste console tennisgame.
Conclusie
De Magnavox Odyssey was de allereerste console die op grote schaal verkocht werd en zal daarom altijd een speciale plek hebben in de geschiedenis van ons gamewereldje. De graphics en de gameplay waren dan wel niet van de hoogste kwaliteit, maar ontwikkelaars hadden nu een basis om op verder te werken.

Populair Nieuws

Laatste Reacties