XGN Historie: Color TV Game

Article
donderdag, 08 juli 2010 om 17:00
xgn google image
Het is weer donderdag en dus is het tijd voor een nieuwe XGN Historie. Ook vandaag bespreken we weer een goude oude console die de gamesindustrie heeft beïnvloed: De Color TV Game.
Heel wat mensen denken dat de NES de eerste console van Nintendo is. Niets is echter minder waar, want in 1977 kwam het bedrijf met de Color TV Game op de proppen. De Color TV Game was een reeks van vijf consoles die verschillende games konden spelen. Deze consoles hebben ervoor gezorgd dat Nintendo tot de grondleggers van de gamesindustrie behoort. Deze week zetten we de vijf Color TV Games op een rijtje.
Nintendo Color TV Game
Color TV Game 6
De eerste versie van de console, de Color TV Game 6, werd in 1977 op de markt gebracht. Dit is trouwens ook het jaar dat Nintendo de jonge Shigeru Miyamoto in dienst nam. Op deze eerste console kon je zes variaties spelen van Light Tennis, een spel dat sterk leek op het inmiddels populaire Pong.
Drie van deze spellen beschikten over een multiplayer. Erg handig waren deze multiplayer games niet omdat de console geen controllers had. De toetsen en draaiknoppen waren in het exterieur van de console ingebouwd en dus zat je al snel dicht bij de televisie. De Color TV Game 6 ging meer dan één miljoen keer over de toonbank en werd beschouwd als een groot succes.
Van zes naar vijftien
Eén jaar later, in 1978, introduceerde Nintendo de Color TV Game 15. Gamers konden nu aan de slag met vijftien verschillende versies van Light Tennis. De toevoeging van twee externe controllers was een welkome aanpassing die de multiplayer sessies heel wat leuker maakte. De console werd een groot succes en verkocht beter dan zijn voorganger. Nintendo speelde in op de de grote vraag en bracht een tijdelijke versie uit van de Color TV Game 15 met een licht oranje kleur. Deze editie is zeer zeldzaam en is felbegeerd door alle console verzamelaars.
Color TV Racing 112
Auto’s en blokjes
In 1978 bracht Nintendo ook nog een andere console uit, de Color TV Racing 112. Zoals de naam doet vermoeden bevatte dit apparaat een racespel met heel wat verschillende modi. De console was verkrijgbaar met een vrij primitief stuur inclusief versnellingspook. Tijdens het spel keek je neer op de auto’s waardoor je, ondanks het stuur, nooit het gevoel kreeg dat je echt aan het rijden was. De multiplayer modus werd ook nog gewoon met de originele controllers gespeeld.
De voorlaatste versie werd uitgebracht in 1979 en was één van de eerste projecten van Shigeru Miyamoto. Het was meteen de eerste console die het Nintendo logo op het exterieur had staan. De console heette de Color TV Block Breaker en introduceerde, hoe kan het ook anders, het spel Block Breaker. Dit spel leek als twee druppels water op Atari’s kaskraker Breakout. In dit spel moet je dus muren en andere structuren afbreken door er met een balletje tegen te tennissen. Net zoals de Color TV Game 6 was de controller ingebouwd in de console. Dit was terug omdat het hier om een singleplayer spel ging. De console wist het grote publiek niet aan te spreken en haalde lage verkoopcijfers.
Warioware
De laatste console uit de reeks, de Computer TV Game, bracht het spel Computer Othello naar de consoles. Dit spel was enkele jaren eerder al door Nintendo uitgebracht in de Japanse arcadehallen. Deze console werd enkel in Japan uitgebracht en haalde goede verkoopcijfers dankzij de, voor die tijd, enorm slimme artificiële intelligentie. Nintendo is trots op deze eerste consoles en toont dit door Color TV Games te verbergen in enkele minigames van elk Warioware spel.
Conclusie
De Color TV Games toonden dankzij hun massale succes dat er toekomst was voor de commerciële gamesindustrie. Het was ook de eerste console die werd samengeleverd met een extern stuur voor de racegames. Het is dan ook duidelijk dat dit een belangrijke eerste stap was voor Nintendo. Een stap die ervoor zorgde dat we later zouden kunnen genieten van de eerste Mario, Metroid Prime en Zelda games.

Populair Nieuws