XGN Historie: Atari 2600

Article
donderdag, 15 juli 2010 om 17:00
xgn google image
Het is weer donderdag en dus is het tijd voor een nieuwe XGN Historie. Ook vandaag bespreken we weer een goude oude console die de gamesindustrie heeft beïnvloed: De Atari 2600.
Atari werd in 1972 opgericht door Nolan Bushnell. Het nieuwe bedrijf hield zich oorspronkelijk bezig met arcadehallen, maar zette al snel de stap naar de consoles. De eerste console van Atari was de Atari Telegames, een klein apparaatje waar je enkel Pong op kon spelen. Het was een groot succes en dat smaakte naar meer. Vandaag bespreken we de tweede en meest succesvolle console van Atari, de Atari 2600.
Atari 2600
Space Invaders
In 1973 startte Atari een denktank die de nieuwe generatie consoles moest onderzoeken. Na heel wat studies bracht Atari in 1977 de Atari VCS uit. Het was de eerste console die gebruik maakte van een microprocessor. Het apparaat werd verkocht met enkele spellen en een controller. De controller bestond uit een joystick en zes knoppen waarvan slechts één knop tegelijk werd gebruikt. De console was enorm zwaar voor zijn tijd en zag er niet uit. Gelukkig waren deze uiterlijke problemen slechts van korte duur en werd alles wat gebruiksvriendelijker gemaakt. Enkele jaren later, in 1980, werd de naam van de console verandert naar de Atari 2600.
De Atari 2600 was de eerste console die meerdere levens kreeg. Ontwikkelaars konden de lat steeds wat hoger leggen omdat het onwikkelingsproces heel wat eenvoudiger was bij de Atari 2600. De eerste keer dat de console een boost kreeg was in 1980, toen Atari zijn arcade hit Space Invaders naar buiten bracht. De console, die toen voor 199 dollar over de toonbank ging, werd speciaal voor dit ene spelletje door heel wat mensen in huis gehaald.
Space Invaders
Rechtzaak tegen Activision
Atari maakte zelf zijn games maar had zeer strenge regels voor alle werknemers die games moesten ontwikkelen. In 1979 verlieten vier mensen het bedrijf en richtten hun eigen studio op: Activision. Activision begon spellen te ontwikkelen voor de Atari 2600 maar omdat deze spellen succesvoller waren dan hun eigen producten wilde Atari hier een stokje voor te steken. Atari wilde de productielijn van Activision vertragen en deed dit door heel wat rechtzaken te starten tegen zijn nieuwe concurrent.
Dit faalde echter en Activision maakte 70 miljoen dollar winst in zijn eerste jaar. Het op één na meest populaire Atari 2600 spel is dan ook gemaakt door Activision. Pitfall! was de naam van dit spel en het spel wordt beschouwd als ’s werelds eerste platformer. In dit spel speelde je een schattenjager die zijn weg moest zoeken door de jungle. Tijdens dit avontuur moest je over krokodillen slingeren, wegduiken van vleermuizen en opletten voor drijfzand.
Pitfall!
Crash
Het meest populaire Atari 2600 spel was, en hoe kan het ook anders, Pac-Man. Pac-Man was net als vele andere spellen een rechtstreekse port van de arcadekast. Pac-Man vierde enkele maanden geleden zijn dertigste verjaardag en zal altijd wel één van de meest bekende iconen uit de industrie blijven. Ondanks zijn populariteit was er heel wat onrust bij de aandeelhouders van Atari. Er werd getwijfeld aan de kwaliteit van de spellen die Atari verkocht, aangezien het bedrijf steeds meer slechte games op de markt bracht.
Door de zware verliezen die de slechte games met zich meebrachten en de harde strijd die tussen de vele bedrijven ontstonden er problemen in de industrie. Het aanbod werd steeds groter en vraag werd kleiner. De wereld was nog niet helemaal klaar voor gaming en dit leidde tot een beurscrash waarbij heel wat ontwikkelaars en uitgevers failliet zijn gegaan. Atari wist deze crash echter te overleven door de Atari 2600 sterk in prijs te laten dalen.
Game Over
In 1984 verscheen de Atari 2600 Junior voor een kleine vijftig dollar, wat voor een nieuwe boost zorgde voor Atari. Deze nieuwe en kleinere versie van de Atari 2600 zag er zeer mooi uit en kon een groot deel van de originele Atari 2600 games spelen. Rond 1988 werd het duidelijk dat de Atari 2600 geen toekomst meer had. De productie werd stopgezet, maar Atari bleef de consoles verkopen tot in 1991. De Atari 2600 werd meer dan veertien jaar verkocht en is hiermee de langst verkopende console ooit!
Nostalgie
De Atari 2600 heeft enorme concurrentie gekend van de Fairchild Channel F en de Intellivision, maar wist steeds beter te verkopen dankzij een mooi aanbod games. De console heeft heel wat records gevestigd en stond aan de basis van bepaalde genres. Oudere gamers denken dan ook met heel wat nostalgie terug aan de Atari 2600. Het is dan ook geen wonder dat de klassieke spellen van de Atari 2600 nog steeds verkrijgbaar zijn via de PlayStation Store en de Xbox Live Marketplace.

Populair Nieuws