XGN Biografie: Ubisoft

Article
door Limpie
maandag, 12 januari 2009 om 18:00
xgn google image
Ondanks dat heel veel ontwikkelaars en uitgevers uit Japan en Amerika komen, zijn er ook een aantal zeer grote Europese bedrijven die zich met games bezighouden. Ubisoft is daar één van en daarom de uitgever die we deze week behandelen.
De vijf broers
In 1986 besloten de vijf boers van de Guillemot familie een bedrijf te starten dat games zou gaan uitgeven in Frankrijk en ze bedachten samen de naam Ubisoft. Doordat Franse games ook Franse titelteksten nodig hadden, was Ubisoft op dat moment zeer in trek bij een aantal grote uitgevers zoals Electronic Arts.
Aan het einde van dat decennia besloot Ubisoft het ook in andere landen te gaan proberen en kozen als eerste voor de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Duitsland en dit met succes. Binnen de kortste keren behoorde Ubisoft namelijk tot één van grootste uitgevers in Europa en Amerika.
Een nieuw hoofdkwartier
In de jaren ‘90 ging het dan ook heel goed met Ubisoft en ze wisten de ene na de andere deal binnen te halen. In 1994 besloot het bedrijf dan ook een studio in Montreuil te openen wat, zo bleek later, tevens het hoofdkwartier ging worden.
Dit was echter niet de enige studio die Ubisoft in de jaren ‘90 opende. Het bedrijf had namelijk een heel plan opgezet om over de hele wereld studio’s te openen om zo nog hoger aan de top te komen en daar te blijven. Onder andere werden er toen studios geopend in Montreal en Shangai.
Online gaming
Begin 2000 kwam een belangrijk aspect van de grond: het online gamen. Ubisoft besloot dan ook mee te werken aan een aantal relatief grote projecten, maar trok zichzelf weer terug voordat de games daadwerkelijk werden uitgebracht.
In 2004 behaalde het bedrijf haar nu nog steeds geldende status van derde grootste uitgever in Europa en zevende grootste uitgever in Amerika. Het grootste kantoor staat op dit moment in Montreal maar het hoofdkwartier blijft in Frankrijk.
Vijandige overname?
In 2004 heeft EA een aandeel van 19,9 procent gekocht van de aandeelhouders van Ubisoft, en probeerde dus naar zeggen van Ubisoft een vijandige overname te plegen. Het is EA echter niet gelukt om meer dan de helft te pakken te krijgen en bleven de Guillemot broers baas van het bedrijf.
In de daarop volgende jaren lukte het Ubisoft wel om een aantal zeer slimme stappen te maken. Zo kochten ze een aantal verschillende uitgevers over de hele wereld op, en tevens wisten ze de Driver franchise van Atari over te kopen. Ook hebben ze spellen als Resident Evil 4 voor de PC uitgebracht.
Ook 2008 was een goed jaar
Afgelopen jaar heeft Ubisoft een aantal zeer populaire games als Prince of Persia en Brothers in Arms: Hells Highway uitgebracht en heeft ook voor 2009 al weer een paar mooie namen klaar staan. Zo kunnen we ons al gaan verheugen op onder andere Red Steel 2 en Tom Clancy’s H.A.W.X. Ubisoft heeft dus nog een hoop in petto voor ons, en zullen we de komende jaren nog vaak gaan terug zien.

Populair Nieuws

Laatste Reacties