XGN Biografie: Treyarch

Article
door Limpie
maandag, 20 april 2009 om 18:00
xgn google image
Meestal behandelen we grote uitgevers of ontwikkelaars die al tientallen jaren bezig zijn, in onze Biografie. Deze week een zeer bekende ontwikkelaar, die pas kort bezig is. Hierdoor een misschien wat kortere Biografie dan dat je gewend bent.
Klein begonnen in '96
Bijna iedereen die aan de Call of Duty franchise denkt, denkt ook aan Activision en Treyarch, de ontwikkelaar die we deze week dan ook behandelen. Als we terug de geschiedenis in gaan, zien we dat het bedrijf is opgericht in het jaar 1996. De console markt was toen al redelijk bezet en het was moeilijk om je daar nog op te kunnen vestigen.
De ontwikkelaar is opgericht door Peter Akeman en Dogan Köslü. De eerste vijf jaar heeft het bedrijf echter maar een paar zeer kleine games uitgebracht zoals Die by the Sword. Toch bleek dit genoeg te zijn voor Activision om het bedrijf over te willen nemen. De complete overname vond uiteindelijk plaats in 2001, maar Treyarch mocht haar naam en merk behouden.
Call of Duty, James Bond en Spider-Man
Als je verder gaat kijken naar de games die het bedrijf heeft ontwikkeld sinds dat het onderdeel is van Activision, dan vallen eigenlijk maar een aantal titels op. Voornamelijk de Call of Duty franchise springt eruit, maar dit is niet het enige. Dankzij het succes dat Treyarch met Call of Duty behaalde, mocht het bedrijf van Activision helpen bij de ontwikkeling van Quantum of Solace.
Naast de James Bond en Call of Duty fans, zullen ook de Spider-Man liefhebbers hoogstwaarschijnlijk van Treyarch gehoord hebben. Het vorig jaar uitgebrachte Web of Shadows is namelijk uit deze studio afkomstig, maar daarvoor was Treyarch al verantwoordelijk voor alle Spider-Man games sinds 2001.
Ondanks dat het bedrijf dus pas heel kort bestaat, heeft het toch al een grote naamsbekendheid en heeft het een hoop bereikt. Misschien is het dan ook wel een beetje jammer dat het altijd en alleen maar voor Activision kan ontwikkelen, en niet haar eigen dingen kan doen. Aan de andere kant misschien ook maar goed, want zonder Activision had niemand Treyarch waarschijnlijk gekend.
Wat de toekomst voor Treyarch gaat brengen is voor ons nog een vraag, want op dit moment zijn er geen titels aangekondigd. Maar ongetwijfeld wordt er aan enkele projecten gewerkt.

Populair Nieuws