XGN Biografie: Tokyo Game Show

  Dit jaar hebben we in onze Biografie sectie al de Gamescom en de E3 behandeld. Nu is het tijd voor de derde en laatste grote beurs. Donderdag start namelijk de Tokyo Game Show.

  Net niet de oudste
  Als we kijken naar de huidige beurzen is de Tokyo Game Show net niet de oudste. In 1995 was de eerste E3 en in 1996 de eerste TGS. Al sinds de eerste editie vindt de beurs plaats in Tokyo, Japan. De beurs is in tegenstelling tot de E3 en de Gamescom veel meer gericht op het oosterse publiek. Toch is de TGS ook voor ons in het westen heel interessant. Met name Sony en Nintendo hebben als Japanse bedrijven vaak nog een aantal leuke onthullingen op de beurs.

  De eerste jaren werd de beurs twee keer per jaar gehouden. Zowel in de lente als in de herfst kregen de Japanners de kans om alle nieuwste games alvast een keer te spelen op de TGS. Tot en met 2002 wist de TGS dit vol te houden, maar mede door de E3 en de Games Convention werd besloten de beurs alleen nog in de herfst te houden. Deze periode leek het meest ideaal voor onthullingen.

  Het bezoekersaantal van de TGS ligt altijd al ongeveer gelijk met dat van de GamesCom. De afgelopen jaren kwamen er gemiddeld tussen de 150.000 en de 200.000 bezoekers op de beurs af. Een groot verschil met bijvoorbeeld de Gamescom is dat er maar twee dagen zijn dat er bezoekers worden toegelaten. De andere twee dagen zijn alleen voor de pers en parnters. Voor de pers is de beurs dus een stuk rustiger, maar voor de bezoekers natuurlijk juist een stuk drukker.

  Japanse show
  Net als op de Gamescom is Nintendo ook nooit aanwezig als spreker op de Tokyo Game Show. Toch heeft de Japanse console gigant al verschillende onthullingen gedaan rondom de beurs. Dit is vaak in de vorm van een persconferentie van bijvoorbeeld Miyamoto. Zo werd in 2005 de controller van de Wii onthuld. Microsoft en Sony daarentegen houden wel altijd een persconferentie op de beurs zelf. Sony heeft bijvoorbeeld voor dit jaar al laten weten dat er nog nieuwe games worden aangekondigd en Microsoft heeft vandaag laten horen dat er belangrijk nieuws rondom Kinect bekend zal worden gemaakt.

  Ook andere bedrijven zijn altijd zeer gewillig om nieuwe games aan te kondigen op de Japanse beurs. Dit zijn voor het grootste deel Japanse bedrijven, maar ook uitgevers als Electronic Arts komen dit jaar met wat onthullingen. Wel moet hierbij gezegd worden dat bijna alle games die tijdens de TGS worden aangekondigd Japanse tinten hebben. Voorbeelden van games die hier zijn aangekondigd zijn Ninja Gaiden II en Kingdom Hearts Coded.

  De datum waarop de TGS gehouden moet worden is altijd onderwerp geweest van discussie. Met de Gamescom midden of eind augustus vinden veel journalisten en bedrijven midden september te vroeg. Er is dan namelijk niet zo heel veel nieuws speelbaar. Dit zorgt er mede voor dat uitgevers op dit moment de aankondigingen spreiden over de GC en de TGS.

  Een goede hekkensluiter
  Van de drie grote beurzen is de TGS de hekkensluiter, maar hiermee zeker niet de slechtste. Er worden altijd wel wat mooie dingen aangekondigd in Tokyo, maar veel onthullingen zijn alleen interessant voor de Japanse markt. Toch neemt dat niet weg dat de Tokyo Game Show een beurs is om in de gaten te houden en we verwachten deze week dan ook heel wat moois vanuit Japan.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.