XGN Biografie: THQ

Article
door Limpie
maandag, 06 april 2009 om 18:00
xgn google image
Wekelijks behandelen we in onze XGN Biografie sectie een uitgever of ontwikkelaar die op dit moment actief is op één van de huidige generatie consoles. In het forum kunnen jullie middels een poll aangeven welk bedrijf jullie graag terugzien, en aangezien het een gelijke stand is geworden behandelen we deze week THQ en volgende week Treyarch.
Net geen jaren '90
THQ, wat staat voor de naam ToyHeadQuarters, is opgericht in het jaar 1989 als ontwikkelaar voor console, PC, en handheld games. Al gelijk vanaf het begin stortte het bedrijf zich op alle drie. Alles was in het begin alles goed voor elkaar, en de zaken verliep volgens plan.
Voor 2001 was het bedrijf echter nog lang niet zo druk als daarna. Er kwamen namelijk maar enkele games uit de hoek van THQ, zoals Home Alone en Road Rash 64. Pas na 2001 begon het bedrijf zich buiten Amerika op de gamesmarkt te concenteren, en nam dan ook een hoop studios over.
Twaalf studios overgenomen
In de afgelopen acht jaar heeft THQ in totaal twaalf studios over de hele wereld overgenomen. Ondanks dat de meeste studios in Amerika gevestigd waren, was er bijvoorbeeld ook één in Finland en één in Australië. Al deze studios droegen bij aan het succes wat de uitgever de afgelopen jaren kende.
De afgelopen jaren is THQ verantwoordelijk geweest voor veel verschillende soorten titels, waaronder een aantal Nickelodeon games zoals Jimmy Neutron en Fairly Odd Parents. Ook een aantal Disney films waar een spel van is gemaakt, kwamen van THQ, zoals het spel The Incredibles.
Nog meer dan spelcomputers
Naast games voor spelcomputers focust THQ zich tegenwoordig ook op games voor mobiele telefoons zoals de Nokia N-Gage. Ook heeft het bedrijf contracten met Orange Europe om speciaal voor hen games te ontwikkelen. Ook Sony Ericsson werkt samen met THQ voor spelletjes op hun telefoons.
Gelukkig kennen wij de uitgever ook van een aantal echt grote namen, zoals Red Faction, Destroy all Humans, Saints Row en Warhammer. Met al deze verschillende genres is THQ een echte all rounder op het gebied van gamen. Vooral doordat het bedrijf nog maar zo kort bezig is, is het toch goed om te zien dat het al veel bereikt heeft.
Financiële problemen?
Ondanks dat vele uitgevers en ontwikkelaars de laatste paar jaar veel problemen op het financiële gebied hebben gehad, valt dit bij THQ reuze mee. Ondanks dat het bedrijf vorig jaar een aantal studios heeft gesloten gaat het namelijk nog steeds zeer goed. Games die aanstaande zijn, zijn bijvoorbeeld Red Faction: Guerrilla en Darksiders: Wrath of War en daar wordt veel van verwacht.
Tevens staat het bedrijf op de 23ste plek van grootste uitgevers van het moment, wat betekent dat het zeker een hoop heeft bereikt, ondanks dat we pas sinds 2001 echt veel van THQ zien.

Populair Nieuws

Laatste Reacties