XGN Biografie: Telltale Games

Article
door Limpie
maandag, 12 april 2010 om 19:00
xgn google image
Aankomende donderdag arriveert er een nieuw verhaal van Sam & Max op het PlayStation Network en kunnen we weer aan de slag met het konijn en de hond. Ontwikkelaar Telltale Games werkt al sinds 2004 aan de franchise, maar wat kennen we nog meer van dezelfde studio?
LucasArts medewerkers
Sam & Max was in een ver verleden een franchise van LucasArts en het is dan ook niet gek dat we hier moeten zoeken als we kijken naar de geschiedenis van Telltale Games. Sam & Max verschenen in 1987 voor het eerst in een spel en zijn dan ook meer dan twee keer zo oud als Telltale Games. De eerste game van Sam & Max zelf verscheen overigens pas in 1993. Dit alles werd toen niet door Telltale gemaakt, maar door een andere ontwikkelaar. Die ging in 2004 echter ten onder, terwijl ze werkte aan een nieuwe Sam & Max game, Freelance Police genaamd.
Nadat Sam & Max: Freelance Police werd stop gezet, besloot het team zelf een ontwikkelstudio te starten, en dat werd Telltale Games. Dit team had overigens niet alleen aan de Sam & Max game gewerkt, maar ook aan vele andere LucasArts klassiekers. Een zeer ervaren team dus dat gelijk enthousiast begon aan de ontwikkeling van het eerste spel, namelijk Texas Hold 'Em.
Sam
Telltale's eerste game
Texas Hold 'Em is een poker game, en de enige titel van Telltale dat niet in het adventure genre thuis hoort. Telltale Games heeft namelijk tot nu toe altijd adventure games ontwikkeld en Texas Hold 'Em was dan ook niet bedoeld als spel dat miljoenen mensen moest gaan trekken, maar meer als game die de eigen engine moest gaan testen.
De eerste echte game van Telltale was er eentje die op een reeks comics was gebaseerd: Bone. In de Bone reeks verschenen twee games, maar helaas bleef het hierbij. Dit ondanks dat de beide Bone games een redelijk succes kenden.
Max
Crime Scene Investigations
Een zeer bekende tv-serie is natuurlijk CSI en in 2003 verscheen de eerste game van deze serie. 369 Interactive heeft dit spel toen der tijd ontwikkeld. Er zijn echter ook CSI games die zijn ontwikkeld door Telltale Games waaronder de meest recente, CSI: Deadly Intent. Een game die overigens niet heel veel anders deed dan haar voorgangers. Het gaat in CSI uiteraard om het oplossen van een moord door het plaats delict af te zoeken naar sporen.
In 2006 verscheen pas de game waarvoor Telltale Games als zelfstandig bedrijf was begonnen. Sam & Max: Save the World verscheen namelijk voor de PC en later ook voor de Xbox 360 en de Wii. Het was alweer 13 jaar geleden dat de laatste game was verschenen, maar toch wisten Sam & Max een hoop mensen te boeien. Dit kwam voornamelijk door het grappige karakter van de twee.
Grommit
Andere episodes
Sam & Max: Save the World verscheen in meerdere episodes en dat werd ook het handelsmerk van Telltale Games. Na de eerste Sam & Max van Telltale Games verschenen namelijk een Wallace & Grommit en Strong Bad's Cool Game, beide over meerdere episodes verdeelt. Strong Bad's Cool Game verscheen alleen voor WiiWare, maar is wel één van de meest succesvolle WiiWare games tot nu toe.
Als nieuwste game verschijnt donderdag de PSN-game Sam & Max: The Devil's Playhouse. Een ander bekend spel van Telltale is overigens Tales of Monkey Island die ook onlangs verscheen.
Strong Bad
Comic achtige game
Tot nu toe heeft Telltale Games al aardig wat games gemaakt en op de eerste na zijn dit allemaal games met een comic jasje. Dit is dan ook het kenmerk van Telltale Games en niet voor niets weet de ontwikkelaar hier keer op keer weer een hoop gamers mee te verblijden. De afgelopen jaren richt Telltale zich vooral op het maken van downloadbare titels, die in episodes worden uitgebracht, en dat lijkt de ontwikkelaar goed te doen.

Populair Nieuws