XGN Biografie: Namco Bandai

Article
door Limpie
maandag, 02 november 2009 om 18:30
xgn google image
Vorige week is Tekken 6 eindelijk verschenen. Logisch is dus om Namco Bandai, de uitgever van dit spel, te behandelen in de XGN Biografie van deze week. Namco en Bandai waren vroeger echter twee losse bedrijven, en daarom behandelen we allereerst de geschiedenis van deze beide uitgevers.
De geschiedenis van Namco:
Als we de geschiedenis induiken, dan komen we tot de conclusie dat Namco één van de alleroudste uitgevers is, die we kennen in de geschiedenis van de gamesindustrie. Het jaar waarin Namco is opgericht is namelijk 1955 en dit gebeurde door Masaya Nakamura.
In eerste instantie had Namco alleen een kantoor in het centrum van Tokyo, maar al snel verschenen er meer kantoren in de omgeving. Ten tijde van het begin van het bedrijf, was Namco nog helemaal niet bezig met games, want dit kwam pas veel later.
De eerste drie jaar heette het bedrijf eigenlijk Nakamura Manufacturing maar hier werd in 1958 Co achter gezet. Om het makkelijk te houden voor andere bedrijven werd toen de complete naam gewijzigd in Namco. Een afkorting dus van Nakamura Manufacturing Co.
In 1970 kwam één van de eerste echt bekende spellen uit van de uitgever. Dit was namelijk de arcade game Racer. Dit bleek al gelijk een groot succes te zijn en logisch was dan ook dan Namco besloot meer van deze arcade machines te gaan ontwikkelen. Het meest bekende spel van Namco is natuurlijk Pac-Man, die ook zijn begin zag op een arcadekast.
Het ging slecht met Atari
In 1974 ging het helemaal niet goed met Atari Japan, en besloot Namco om rechten van Atari te kopen voor een veel te hoog bedrag. Ondanks dat iedereen hen voor gek verklaarde, bleek dit toch zeker niet onverstandig. Na de deal kon Namco namelijk in twee jaar al zijn schulden af betalen, terwijl de rechten van Atari games in Japan voor tien jaar waren overgenomen.
In 1985 ging het echter wederom slecht met Atari, en Namco America kocht een deel op van Atari om zo het één en ander te kunnen reorganiseren. Ondanks dat de deal een redelijk goede deal was, werd Atari nog steeds al concurrentie gezien. Om deze reden werd besloten de Vice President van Namco, aan te stellen als President van Atari Games.
Winst met de NES
In 1989 bleek dat de grootste winst behaald kon worden bij Nintendo’s spelcomputer, want 40 procent van de winstmakende games kwam uit op deze console. Toch wilde Namco meer en liet weten ook spellen uit te gaan brengen op de SEGA MegaDrive. Consoles en games waren echter niet de enige zaken waar Namco zich mee bezig hield.
Namco was namelijk ook bezig een pretpark op te zetten, wat later een zeer succesvol besluit bleek. Dit pretpark, en vele games voor de NES en de SNES brachten de voornaamste winst in de eerste helft van de jaren ’90. In de jaren daarna veranderde hier weinig in.
De geschiedenis van Bandai
Net als Namco, loopt ook Bandai al meer dan een halve eeuw mee. Bandai is namelijk opgericht in 1950 als maker van speelgoed, en is dit dan ook eigenlijk altijd geweest. In 1962 kwam pas het eerste speelgoed wat wereldwijd bekend werd, want in dit jaar besloot Bandai ook te gaan exporteren.
Doordat het speelgoed bij iedereen zo populair was, groeide het bedrijf door de jaren heen steeds verder en steeds meer. Speelgoed van de laatste jaren die vooral bekend zijn in de Westerse wereld, zijn de poppen van de Power Rangers. Tot de jaren ’80 heeft Bandai eigenlijk nooit iets te maken gehad met games.
Bandai heeft toen een aantal consoles op de markt gebracht, die niet echt een groot succes kenden. Meer succes had Bandai wel met het maken van spellen voor de verschillende andere spelcomputers. In de jaren ’90 wilde SEGA met het bedrijf samenvoegen, maar dat is uiteindelijk nooit doorgegaan.
Tekken 6 Screenshot Ace Combat 6: Fires of Liberation Screenshot Katamari Forever Screenshot
Van Namco en Bandai naar Namco Bandai
Op 29 september 2005 nam Bandai Namco over, maar dit betekende niet dat Namco niets meer te zeggen had. Beide bedrijven kregen namelijk voor 50 procent de macht, waardoor Namco en Bandai zelf konden bepalen wat goed voor hen was.
Door de overname is Namco Bandai de op drie na grootste videogame uitgever in de wereld geworden, waardoor het bedrijf uiteraard zeer goed in de industrie ligt. Sinds de samenvoeging kennen we Namco Bandai van zeer veel games. Bekend franchises zijn: Katamari, Ace Combat en natuurlijk Tekken. Dit is uiteraard nog lang niet alles. Begin dit jaar nam Namco Bandai ook de Europese divisie van Atari over, waardoor een hoop games aan de lijst werden toegevoegd.
Succes verzekerd
Toen wij in Keulen met de Nederlandse PR-manager van Namco Bandai spraken kwamen wij erachter dat er alleen dit jaar al nog zeker 20 titels aankomen van de uitgever. Dat het goed gaat mag dus duidelijk zijn, en wij verwachten dan ook niets anders dan een hoop games in 2010 vanuit deze hoek.

Populair Nieuws

Laatste Reacties