XGN Biografie: Midway

Article
door Limpie
maandag, 02 maart 2009 om 18:53
xgn google image
Ondanks dat vele uitgevers en ontwikkelaars pas begonnen rond de succes periode van de consoles in de jaren '70 en '80, is er ook een aantal dat al veel eerder bestond. Eén van deze ontwikkelaars is Midway, welke voornamelijk bekend is van games als Mortal Kombat en Ms. Pacman.
Amusements voorwerpen
De geschiedenis van Midway begint in 1958, het jaar waarin het bedrijf werd opgericht als fabrikant van amusements voorwerpen. Na dit een aantal jaar te hebben gedaan, besloot het bedrijf zich vanaf 1969 te gaan richten op het maken van mechanische arcadekasten. Voornamelijk spellen als Western shooters en Bowling games waren op dat moment zeer in trek.
In 1973 begon het bedrijf ook met het maken van videogame arcadekasten en had dus tevens de eerste raakvlakken met hun huidige imago. In 1977 heeft Midway zelfs een thuiscomputer (PC) uitgebracht, welke uiteindelijk de enige thuis compuer van Midway’s hand ooit zou zijn.
Space Invaders
In 1978 bracht het bedrijf haar eerste spel uit, welke heden ten dagen nog steeds bij veel gamers bekend is. We hebben het uiteraard over Space Invaders, een geliefd spel onder de oude rotten. In 1981 volgde de Amerikaanse versie van Namco’s Pacman, Ms. Pacman. Op dat moment was Midway de best lopende uitgever in Amerika.
Ondertussen was het bedrijf ook al een aantal jaren zeer intensief aan het samenwerken met een andere uitgever, genaamd Bally. Eind jaren '80 waren beide praktisch gefuseerd. In 1988 werden beide bedrijven opgekocht door Williams Electronic Games, maar bleven deels wel onder eigen naam bestaan. Er werden overigens geen games meer onder eigen naam uitgebracht. Bally focuste zich sindsdien voornamelijk op casino’s en fruitautomaten, terwijl Midway de focus juist op videogames legde.
Weer terug naar Midway
In 1991 werd het hele bedrijf echter omgedoopt tot Midway en kon de Midway divisie dus weer games onder eigen naam gaan uitbrengen. Door de jaren '90 heen heeft het bedrijf verschillende games uitgebracht voor de PC. In 1996 werd de focus echter verlegd naar de consoles, omdat deze op dat moment zeer populair waren onder de gamers.
In datzelfde jaar nam Midway ook Time Warner Entertainment over, waar Atari games op dat moment een onderdeel van was. In 1998 werd Midway losgekoppeld van Williams Electronic Games en was voor het eerst sinds jaren weer een opzichzelfstaand bedrijf. Atari Games bleef echter wel een deel van Midway.
Geen pinball automaten meer
Behalve het maken van videogames heeft Midway ook tot 1999 zeer veel pinball automaten gemaakt. Het bedrijf besloot hier echter mee te stoppen om zich volledig op de videogames te kunnen richten. Ook werd besloten om de naam Atari Games te veranderen in Midway Games om verwarring met andere Atari divisies te voorkomen.
Na 2000 waren de gouden tijden voor het bedrijf echter afgelopen en moest een aantal kantoren sluiten, door de vele honderden miljoenen verlies die het bedrijf had geleden. Het leek er ook even op dat het bedrijf failliet zou raken maar door een investering van een van de aandeelhouders werd Midway gered. De betreffende aandeelhouder kocht namelijk 80 procent van de aandelen op en werd dus hoofd aandeelhouder van Midway.
In 2004 startte Midway met het opkopen van vele andere onafhankelijke ontwikkelstudios en begon zich hierdoor weer snel omhoog te werken in de videogame industrie. Echter was dit maar voor korte duur, want na vier maanden moest het bedrijf alweer een studio sluiten en al het personeel van deze studio ontslaan.
De redding is nabij?
De afgelopen paar jaar heeft het bedrijf kunnen overleven door de vele investeringen die zijn gedaan door mensen die nog potentie zien in het bedrijf. Ondanks dat Midway weinig van zich heeft laten horen zijn ze wel betrokken geweest bij onder andere de ontwikkeling van de PlayStation 3 versie van Unreal Tournament 3. Een goede game die we overigens dit jaar nog van het bedrijf kunnen verwachten is Wheelman.

Zoals je vandaag al in ons nieuws kon lezen heeft Midway haar faillissement aangevraagd en is het bedrijf van plan de Mortal Kombat franchise te gaan verkopen om het hoofd boven water te houden. Verwacht wordt echter dat het nog niet helemaal gedaan is met deze uitgever, de toekomst zal het leren.

Populair Nieuws