XGN Biografie: Harmonix

Article
door Limpie
maandag, 14 september 2009 om 17:00
xgn google image
Het is alweer even geleden, maar na een zomerstop gaan we deze week weer verder met de XGN Biografie. Afgelopen woensdag is het spel The Beatles: Rock Band verschenen en het grote brein achter dit spel is Harmonix. Harmonix is echter al langer bezig met games. Lees snel verder om erachter te komen wat deze ontwikkelaar allemaal al gedaan heeft.
Muziek toegankelijk maken
Het begin van Harmonix is nog geen 15 jaar geleden, want begin 1995 zag het bedrijf het licht in Amerika. Alex Rigopulos en Eran Egozy hadden beide het idee een game-ontwikkelbedrijf te starten dat zich ging specialiseren in muziekspellen. Het idee achter het bedrijf was om muziek maken toegankelijk te maken voor diegenen die niet met instrumenten om konden gaan.
De eerste vijf jaar zag het bedrijf echter bijna geen inkomsten en kwam er onder andere het spel: The Axe: Titans of Classic Rock voor de PC. Je kon in dit spel instrumenten besturen door een joystick te bewegen. Helaas voor Harmonix werden er echter maar 300 stuks van het spel verkocht.
Disney parken
Het volgende spel dat het bedrijf uitbracht was CamJam. Dit spel werd speelbaar gesteld in verschillende Disney parken in Amerika. Helaas waren de ontwikkelkosten van dit spel bijna net zo hoog als de prijs waarvoor het verkocht werd. Ook hier werd dus amper winst gemaakt.
Gelukkig zag Sony een potentie in het bedrijf en gaf Harmonix daarom een bedrag van twee miljoen dollar om het spel FreQuency te gaan ontwikkelen. In 1999 werd er gestart en in 2000 was het spel klaar.
Awards
Met FreQuency wist Harmonix in één keer zeer bekend te worden door onder andere een hoop awards te winnen en tevens een hoop gamers aan het spelen te krijgen. Het spel kwam toentertijd alleen uit op de PlayStation 2. In het spel kon je verschillende liedjes met elkaar mixen.
Na nog een aantal games ontwikkeld te hebben benaderde Konami Harmonix om haar spel Karaoke Revolution voor Amerika te ontwikkelen. Op dat moment was alleen Harmonix namelijk bezig met het maken van muziekgames in Amerika. Toen was Karaoke Revolution het meest succesvollge spel van Harmonix. Dit door de veel algemenere muzieksoort die er in verwerkt is.
Het laatste project voor Guitar Hero was EyeToy: AntiGrav. In dit spel kon je muziek maken door middel van bewegingen voor de EyeToy camera. Helaas werd het spel echter helemaal niet goed ontvangen en werd er flink verlies op gemaakt.
Guitar Hero
Toch zag RedOctane wel dat Harmonix goed was in het maken van games en benaderde de ontwikkelaar voor het maken van Guitar Hero. Het spel moest voorzien worden van een gitaarvormige controller. Het spel werd afgeleid van Guitar Freaks wat op een zelfde manier werkte en al zeer populair was in Japan.
Na het succes van het eerste deel besloot Harmonix ook een tweede deel uit te brengen. Ook dit deel was zeer succesvol en zeer veel artiesten waren geïnteresseerd in het meewerken aan een muziek game zoals Guitar Hero. In 2006 werd RedOctane echter overgenomen door Activision en hiermee dus ook het merk Guitar Hero.
Nog één Guitar Hero
In 2007 bracht Harmonix het laatste Guitar Hero spel uit namelijk Guitar Hero Encore: Rocks the 80s. Zoals de naam het al zegt draaide dit spel alleen maar om muziek uit de jaren '80. Dit was echter het laatste spel dat Harmonix voor de Guitar Hero franchise maakte want het bedrijf werd op dat moment overgenomen door MTV productions.
Harmonix had al plannen om ook andere instrumenten toe te voegen aan een muziek game en zo ontstond er onder de naam Rock Band een spel waarin je ook kun drummen en zingen. Al voor Rock Band uitkwam waren er afspraken gemaakt voor The Beatles: Rock Band, maar pas eind 2008 mocht hierover gepraat worden.
Rock Band Screenshot Rock Band 2 Screenshot The Beatles: Rock Band Screenshot
Rock Band 2 en downloadbare content
Voornamelijk de DLC die Rock Band had was zeer populair onder de gamers en de 500 nummers die het bedrijf uitbracht zijn dan ook in totaal 28 miljoen keer gedownload. Ook besloot Harmonix om een nieuw deel uit te brengen om de fouten die in het eerste deel zaten te verbeteren. Na Rock Band 2 is dus nu als laatste The Beatles: Rock Band als complete game uitgebracht en dit deel wordt door iedereen tot nu toe zeer goed ontvangen.
Een succesvol vervolg
Niet zo heel lang geleden heeft Harmonix aangekondigd door te gaan met het ontwikkelen van muziekgames, maar dan wel voornamelijk het maken van een spel zelf. De instrumenten worden namelijk niet zo heel goed meer verkocht. Als we kijken naar de geschiedenis kunnen we dan ook zeggen dat het bedrijf een moeilijke start heeft gehad, maar zichzelf hier goed uit heeft weten te trekken. Wij verwachten dan ook een succesvol vervolg van Harmonix.