XGN Biografie: Electronic Entertainment Expo

Article
door Limpie
maandag, 14 juni 2010 om 18:32
xgn google image
Vanaf vandaag kunnen alle gamers zich weer helemaal focussen op de Electronic Entertainment Expo, beter bekend als de E3. Speciaal ter ere van deze beurs hebben we deze week een Biografie die niet over een uitgever of ontwikkelaar gaat, maar over deze beurs.
Wat was er voor de E3?
Pas 15 jaar geleden vond er voor het eerst in de geschiedenis een E3 plaats, maar videogames zijn er natuurlijk al veel langer. Niet gek dus dat er ook voor de E3 al een platform was waar uitgevers nieuwe games bekend konden maken. Sterker nog, er waren er meerdere. Twee van de grootste waren de Consumer Electronics Show en de European Computer Trade Show.
Toch was er behoefte naar één platform waar alle uitgevers terecht konden en zo ontstond de E3 in 1995. Dat was een goed jaar want er waren gelijk een aantal grote aankondigingen van verschillende uitgevers. Speciaal voor deze Biografie hebben wij de opzet iets veranderd. Hieronder volgt de beurs per jaar met daarbij de grootste aankondigingen.
1995
Het eerste jaar van de E3 was, zoals we net al aanhaalde, gelijk een grote beurs. Nintendo was eigenlijk diegene met de minste aankondigingen als het gaat om consoles. Er werd namelijk alleen een nieuwe handheld aangekondigd, genaamd de Virtual Boy. Verder werden er een aantal spellen voor de handheld aangekondigd, maar de Virtual Boy werd uiteindelijk een mislukking.
Een grotere verrassing kwam van Sony. Sony had namelijk op dat moment geen echte console op de markt gebracht, maar kondigde in 1995 de PlayStation aan. Een console die voor iedereen bedoeld was en die gebruik ging maken van CD’s. Ook SEGA kondigde een nieuwe console aan, want de SEGA Saturn stond klaar. Grote games die dat jaar werden aangekondigd waren bijvoorbeeld Panzer Dragoon en Virtua Fighter.
1996
Het tweede jaar van de E3 was voor Nintendo een goed jaar. In 1996 was er nog geen console die 3D games kon draaien, maar Nintendo maakte hier verandering in. De Nintendo 64 werd aangekondigd en daarmee ook onder andere Super Mario 64. Ook Mario's grootste concurrent Crash Bandicoot werd dit jaar aangekondigd.
Daarnaast werden er dit jaar een aantal andere grote games onthuld. Zo konden we voor het eerst beelden zien van Tekken 2, maar ook het begin van de zeer populaire Resident Evil franchise lag in 1996. Uiteindelijk bleek dit één van de meest succesvolle horror franchises ooit te worden.
1997
Omdat er in 1997 geen consoles werden aangekondigd moesten we het doen met een aantal grote games. Toch viel dit niet tegen, want de eerste Metal Gear Solid game werd dit jaar onthuld door Konami. Ook twee van de meest succesvolle first-person shooters ooit werden getoond, namelijk Half-Life en Unreal.
Andere games die in dit jaar werden aangekondigd, waren Panzer Dragoon Saga, Quake II en Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II. Het meest opvallende was de verhuizing van de beurs naar Atlanta. De keuze hiervoor is nog steeds onduidelijk.
1998
1998 was uiteindelijk maar een mager jaar en werd wederom in Atlanta gehouden. Geen echt grote aankondigingen op games gebied en geen nieuwe consoles werden getoond. Het enige wat echt indrukwekkend was, waren de beelden van Half-Life. Verder dus geen noemenswaardige dingen.
1999
Vier jaar na de eerste E3 was het weer tijd voor een console aankondiging. In 1999 deed Nintendo's N64 het het beste en SEGA moest met een antwoord komen. Het antwoord was de SEGA DreamCast, een console die twee keer zo sterk was als de N64.
Tijdens de aankondiging leek het erop dat de DreamCast niet kon mislukken, maar uiteindelijk weten we dat dit het laatste console avontuur was van SEGA. 1999 was overigens ook het jaar dat de E3 definitief naar Los Angeles verhuisde.
2000
In 2000 konden console ontwikkelaars niet uitblijven met een nieuwe console en als eerste was Sony aan de beurt. Sony kwam met haar PlayStation 2 en kondigde gelijk Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty aan. De aankondiging van Sony was alleen niet de grootste.
Microsoft had namelijk ook besloten om het gevecht in de console oorlog aan te gaan en kondigde de Xbox aan. Tevens werd de game Halo: Combat Evolved getoond als launch game voor de Xbox. Ook Nintendo bleef deze E3 niet stil, want de Japanners kwamen met de Gameboy Advance.
2001
Als laatste van de drie kondigde Nintendo in 2001 haar nieuwste console van dat moment aan, de Nintendo GameCube. Opvallend was dat Nintendo de console hetzelfde jaar nog uitbracht. Ook werd er eindelijk meer van de kwaliteit van de Xbox getoond en zo konden we de eerste games voor Microsoft's console zien.
De games die dit jaar voor het eerst getoond werden, waren onder andere Luigi's Mansion, Amped: Freestyle Snowboard en Pikmin. Ook was 2001 het laatste jaar dat de SEGA DreamCast aanwezig was. Het jaar dat erop volgde bleek uiteindelijk rampzalig voor die console.
2002
De presentaties van 2001 waren al een stuk groter dan de voorgaande jaren en deze trend werd in 2002 voortgezet. Microsoft wist de show te stelen in 2002 met de aankondiging van Xbox Live, het eerste online platform voor consoles. Maar ook Nintendo bleef niet achter. Zowel Super Mario Sunshine als The Legend of Zelda: Windwaker werden namelijk aangekondigd.
Andere games die voor het eerst getoond werden in 2002 waren Metroid Prime, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Ratchet & Clank en de eerste Sly Cooper game. Ook de voorganger van Red Dead Redemption, Red Dead Revolver, werd als PlayStation 2 exclusive onthuld.
2003
De show was ook in 2003 weer groter dan in 2002, maar er was één verschil. Er waren namelijk minder grote aankondigingen. Toch was er één die veel gamers deed verbazen. Sony onthulde de PlayStation Portable weliswaar nog niet, maar liet wel weten aan een handheld te werken.
Ook werden er twee grote first-person shooters aangekondigd namelijk Half-Life 2 en Halo 2. De enige andere echt grote game die dit jaar onthuld werd, was The Sims 2.
2004
Duidelijk is dat 2004 het jaar van de handhelds was. Zowel Sony als Nintendo kwamen met een nieuwe draagbare spelcomputer. Nintendo onthulde de Nintendo DS, een handheld die volgens Nintendo verandering zou brengen op de mobiele markt. Overigens zou de NDS niet de Gameboy vervangen, zo was toen het plan. Echter hebben we de laatste jaren niets meer van de Gameboy vernomen.
Ook kondigde Sony dus eindelijk de PSP aan. Tijdens de show bleek al snel dat de handheld van Sony een zeer krachtig apparaatje was, die games als Grand Theft Auto kon afspelen. Ook werd als klap op de vuurpijl de nieuwe Zelda game voor de de GameCube door Nintendo onthuld.
2005
Wie dacht dat het spektakel van 2004 niet overtroffen kon worden had het goed mis. 2005 was namelijk het jaar als het gaat om nieuwe consoles. Zowel Nintendo als Microsoft en Sony kondigden hun nieuwe consoles aan. Dit zijn tevens de consoles die we nu nog steeds in huis hebben, namelijk de Wii, PlayStation 3 en Xbox 360.
Games bleven dit jaar ook niet uit, want onder andere werd bekend gemaakt dat The Legend of Zelda: Twilight Princess ook voor de Wii zou komen en Microsoft toonde voor het eerst Halo 3.
2006
Aangezien de Wii en de PS3 nog niet uitgebracht waren ten tijde van de E3 in 2006, stond dit jaar grotendeels in het teken van de release van deze consoles. Zo kondigde Nintendo onder andere Super Smash Bros. Brawl en Metroid Prime 3: Corruption aan. Sony daarentegen liet games als MotorStorm en Final Fantasy XIII voor het eerst zien.
Maar ook Microsoft bleef dit jaar niet stil zitten. Zo werden er een hoop games aangekondigd waaronder Gears of War, Grand Theft Auto IV en Fable II.
2007-2009
De afgelopen drie jaar staan voor de meeste van ons nog redelijk vers in het geheugen, maar waren hierdoor niet minder spectaculair. Zo kende 2007 aankondigingen als Assassins Creed, Super Mario Galaxy en Metal Gear Solid. 2008 stond in het teken van Fallout 3, Gears of War 2, Wii Sports Resort en God of War III.
Het afgelopen jaar stond natuurlijk in het teken van de bewegingscontrollers van Microsoft en Sony. Beide zijn overigens nog steeds niet uit en zullen ook dit jaar weer een belangrijke rol spelen op de show.
2010
En dan zijn we bij de huidige E3 aangekomen. Microsoft trapt vanavond af met haar persconferentie. Sony en Nintendo zijn morgen aan de beurt. Xbox Kinect en de PlayStation Move zullen een grote rol spelen, maar we verwachten nog veel meer moois. Maar daar zien we de komende uren en dagen dus meer van.