XGN Biografie: Climax Group

Article
door Limpie
maandag, 01 maart 2010 om 20:45
xgn google image
Silent Hill: Shatered Memories is één van de weinige horrorspellen voor de Wii die veel mensen weet te boeien. Climax Group is de studio achter deze game, maar waar kennen we deze ontwikkelaar nog meer van?
Wederom Brits
Onlangs verscheen er op internet een artikel waarin werd gesteld dat Groot-Britannië de grootste is als het om de gamesindustrie in Europa gaat. Tot nu toe hebben we inderdaad gezien dat dit zo is en ook deze week blijkt het weer niet anders te zijn. Climax Group is namelijk een Britse ontwikkelaar die gevestigd is in Portsmouth. In 1988 besloot Karl Jeffery de studio te starten, met als doel uiteraard het ontwikkelen van games.
In tegenstelling tot de meeste andere ontwikkelaars had Climax Group heel lang nodig om tot een echt bedrijf te komen die games kon ontwikkelen. Vooral het testen van software en leggen van contacten waren de eerste negen jaar de grootste bezigheid van Climax Group. In 1997 kwam dan ook pas de eerste game.
Warcraft II
Een drukke periode
Dat eerste spel was Warcraft II: The Dark Saga. De game werd weliswaar door Blizzard Entertainment gemaakt, maar de omzet naar console versies werd gedaan door Climax Group, samen met Electronic Arts. De uiteindelijke uitgever voor de PlayStation 2 en de SEGA Saturn was dan ook EA. De Warcraft serie is uiteraard wereldwijd bekend, en is in MMO vorm nog steeds een groot succes.
Hierop volgden nog een aantal minder succesvolle games, maar het meest opvallend was de overname van ontwikkelaar Pixel Planet eind jaren '90. In eerste instantie besloot Climax Group de ontwikkelaar om te dopen tot Climax Brighton, maar in 2004 werd de naam veranderd in Climax Racing. Race games werden namelijk vaak door de studio gemaakt.
Voorbeelden van race games die door Climax Group werden gemaakt zijn LEGO Racers in 2000, MotoGP in 2002 en Speed Kings in 2003. Uiteraard zijn er nog meer, maar dat zijn er teveel om op te noemen. In totaal zijn er namelijk tot nu toe 15 racegames verschenen uit deze hoek.
Inmiddels is Climax Racing alweer van naam verandert. In 2006 werd deze studio namelijk overgenomen door Disney, en staat nu bekend als Black Rock Studios. De mannen daar leverden eerder al Pure af en werken nu aan Split/Second.
LEGO Racers
Alle consoles en handhelds
Climax Group is altijd al zeer breed geweest als het gaat om de platformen waarvoor ontwikkeld wordt. De enige console of handheld waar op dit moment nog niet voor ontwikkeld is, is de PlayStation 3. Waarom is niet helemaal duidelijk. Wel heeft Climax Group games gemaakt voor andere consoles van de huidige generatie, zoals de Wii en Nintendo DS versie van Overlord, wat toch zeker niet de minste games zijn.
Andere games die bekend zijn, zijn twee titels uit de Silent Hill reeks. Climax kwam in 2007 met Silent Hill: Origins voor de PlayStation 2 en PSP. Dat was de eerste game uit die serie die niet door Konami zelf werd gemaakt. Dankzij het succes van die titel, ging Climax daarna aan de slag met Shattered Memories voor de Wii. Ook komt de PC-versie van Viva Piñata vanuit deze hoek. Ondanks dat de naam Climax Group dus niet al te bekend in de oren klinkt, heeft de ontwikkelaar toch zeker wel wat bekend titels gemaakt of geport.
Silent Hill
Wat brengt de toekomst?
Het enige wat op dit moment bekend is over de toekomst, is dat er nog een tweetal onaangekondigde titels in de maak zijn bij de studio. Hier is echter nog totaal niets over bekend. We zijn in ieder geval zeker benieuwd en hopen voor Climax Group dat de toekomst alleen maar goede zaken brengt.

Populair Nieuws