XGN Biografie: Bungie

Article
door Limpie
maandag, 28 september 2009 om 18:00
xgn google image
Voirge week dinsdag verscheen het vierde deel in de Halo reeks en dit zijn dan ook de games waar iedereen Bungie van kent. Voor Halo maakte het bedrijf echter ook al spellen, dus wij kijken hoe het allemaal begonnen is.
Mei 1991 – begin 2000
Het moment dat Bungie het daglicht zag, was in mei 1991 met als officiële naam Bungie Software Products Corporation. De eerste negen jaar ontwikkelde het bedrijf voornamelijk games voor de Macintosh van Apple, en dus nog niet voor consoles. Games die we van die tijd kunnen kennen van Bungie zijn de Myth serie en Marathon.
Marathon was één van de eerste first-person shooters van het bedrijf en hiermee toonde Bungie aan zeker een hoop ambitie en kwaliteiten in huis te hebben. Dankzij een tweede deel, en een port naar Windows, werd de franchise nog populairder. Tevens kwam Bungie als één van de eerste met een co-op modus voor haar spel Marathon 2.
In 2000 begon pas het echte succes, want Microsoft was zeer geïnteresseerd in Bungie en nam het bedrijf dan ook over. De reden hiervoor was niet helemaal duidelijk, maar zeker was dat de plannen van Bungie voor het spel Halo er mee te maken hadden. Vlak na de aankondiging van Halo op de E3 van 2000 werd namelijk het nieuws van de overname bekend. Een slimme zet van Microsoft, want eigenlijk waren er plannen om het spel uit te brengen bij concurrent Apple.
De Halo reeks
Halo: Combat Evolved werd één van de launch titels van de nieuwe console van Microsoft: de Xbox. Later bleek dat het spel één van de meest favoriete Xbox games werd en dat Microsoft haar plan om er een trilogie van te maken kon doorzetten. Zo verschenen later Halo 2 nog op de eerste Xbox en Halo 3 op de Xbox 360.
Op 5 oktober 2007 werd het bedrijf echter weer losgetrokken van Microsoft en besloot op eigen hand verder te gaan. Dit betekende echter niet het einde van de Halo serie, want zoals bekend is een week geleden het vierde deel: Halo 3: ODST, verschenen voor de Xbox 360. Tevens is bekend gemaakt dat ergens volgend jaar het spel Halo: Reach gaat verschijnen.
De loskoppeling van Bungie betekende meer vrijheid voor het bedrijf, want sinds dien mocht het bedrijf ook voor andere consoles en uitgevers games uitbrengen. Dit is echter nog niet gebeurd.
Eerst maar even Halo
De komende tijd kunnen we dus uitkijken naar Halo: Reach en wordt verwacht dat Bungie niet gelijk naar andere consoles overstapt. Zeker is dit echter niet. Zeker is wel dat Halo altijd bij Microsoft zal blijven omdat deze franchise in het beheer van Microsoft is. Zeker is ook dat Bungie dankzij de Halo reeks een goede naamsbekendheid heeft gekregen en dat het de komende jaren zeker niet stil zal blijven rond deze ontwikkelaar.

Populair Nieuws

Laatste Reacties