XGN Biografie: Bizarre Creations

Article
door Limpie
maandag, 31 mei 2010 om 17:30
xgn google image
Afgelopen vrijdag is Blur verschenen, een game die volgens critici de volwassen variant van Mario Kart genoemd mag worden. Wij kennen de ontwikkelaar van Blur voornamelijk van Project Gotham Racing, maar is er nog meer?
Naamloze ontwikkelaar
We gaan deze week verder de geschiedenis in dan normaal om het begin van de ontwikkelaar die we behandelen te bekijken. In 1988 aangekomen zijn we in het jaar dat Martyn Chudley een studio oprichtte onder de naam Raising Hell Software. De naam lag alleen gevoelig bij uitgever SEGA en die verbood Raising Hell Software via de rechter om de naam te gebruiken.
De jaren die daarop volgden waren naamloos voor de ontwikkelaar omdat er geen noodzaak was tot het zoeken van een nieuwe naam. In 1990 werd de game The Killing Game Show uitgebracht. Een spel waarin je zo snel mogelijk verder moest komen omdat gif langzaam begint te stijgen. Als je niet snel omhoog klimt, zal je op worden geslokt door het gif.
The Killing Game Show werd dus gemaakt door een ontwikkelaar zonder naam. Ook bij de tweede game van Bizarre Creations was dit nog het geval. Dit was het spel Wiz 'n Liz, waarin je als twee tovenaars een groep magische wezens moest redden.
Gedwongen naam
Wiz 'n Liz werd net als The Killing Game Show uitgebracht op de SEGA Amigo. SEGA had weliswaar geen problemen met het ontbreken van een naam, maar daar kwam in 1994 verandering in. Andere uitgevers wilden namelijk wel dat de ontwikkelaar een naam had. In eerste instantie werd er gekozen voor Weird Concepts maar al snel bleek dat dit niet de naam was waarmee de ontwikkelaar verder wilde. Uiteindelijk werd in 1994 nog voor de naam Bizarre Creations gekozen.
Pas in 1996 verscheen de eerste game waarvan de ontwikkelaar daadwerkelijk Bizarre Creations was. Bizarre Creations staat tegenwoordig voornamelijk bekend als ontwikkelaar van racegames en het begin hiervan ligt bij die game uit 1996. Toen ontwikkelde Bizarre Creations namelijk de PC-game Formula One. Ook een jaar later verscheen er een Formule 1 game, maar deze werd niet alleen op de PC uitgebracht maar kwam ook naar de PlayStation.
In 2000 en 2001 verschenen twee games in de Fur Fighter franchise. In deze franchise ga je aan de slag om allerlei kleine dieren te redden. Opvallend aan deze franchise is dat dit één van de weinige niet racing games is uit de handen van Bizarre Creations.
De meest bekende?
Het begin van de waarschijnlijk meest bekende franchise van Bizarre Creations ligt in 2001. Toen verscheen namelijk de eerste Project Gotham Racing en werd een uiterst succesvolle serie begonnen. Project Gotham Racing is een racegame die exclusief voor de Xbox verscheen. In 2007 verscheen deel vier in de franchise en is hiermee tot nu toe de laatste Project Gotham Racing game die verschenen is.
De laatste echt bekende game van Bizarre Creations voor Blur is The Club, een actiegame die door SEGA werd uitgegeven in 2008. In The Club draait alles om het zo snel mogelijk afmaken van je vijanden om punten te verdienen. Ondanks dat de game door SEGA werd uitgegeven was Bizarre Creations op dat moment al niet meer onafhankelijk. In 2007 werd de studio namelijk door Activision overgenomen.
Aangezien de Project Gotham Racing franchise in handen is van Microsoft werd in 2007 ook duidelijk dat Project Gotham Racing 4 de laatste game in de serie was was die door Bizarre Creations ontwikkeld werd. Mochten er in het vervolg nog games in de Project Gotham Franchise verschijnen dan worden die door een andere studio gemaakt.
Toch racegames
Ondanks dat er door Bizarre Creations ook een aantal games in andere genres zijn ontwikkeld besloot de ontwikkelaar na de overname door Activision toch terug te gaan naar hun favoriete genre. De game die in 2007 werd aangekondigd was namelijk ook een racegame. We hebben het hier natuurlijk over Blur. Hoe wij de game vinden lees je komende week in de recensie van Tristan, maar zeker is dat Bizarre Creations een mooi verleden heeft en waarschijnlijk ook een mooie toekomst tegemoet gaat.

Populair Nieuws

Laatste Reacties