XGN Biografie: Atari

Article
door Limpie
woensdag, 01 april 2009 om 14:51
xgn google image
De afgelopen weken zijn er een hoop games van Atari verschenen zoals Wheelman en Afro Samurai. Atari had echter ooit een eigen console en heeft dus meer gedaan dan alleen games uitbrengen. Lees snel verder om te weten te komen wat Atari allemaal heeft bereikt.
Een bedrijf met fans van de videogames
Om naar het begin van Atari te gaan moeten we naar het jaar 1972. Nolan Bushnell en Ted Dabney richtten in dat jaar namelijk het bedrijf op om zich te kunnen focussen op videogames. In de eerste tien jaar van het bedrijf heeft Atari haar stempel weten te drukken op de toekomst voor wat betreft games.
Eén van de middelen hiertoe was het spel Pong, wat door Atari werd uitgebracht, maar ook de Atari 2600, één van de eerste spelcomputers ooit. Veel gamers uit die tijd schaftten de console aan om ook thuis te kunnen genieten van de spellen van die tijd.
Veel games in de jaren '80
Atari heeft vooral in de jaren '80 veel games uitgebracht en het zijn er zeker veel te veel om op te noemen. Voorbeelden hiervan zijn games als Asteroids, BMX Air Master en James Bond 007. Het waren in totaal zeker meer dan 200 games.
Een opsplitsing van het bedrijf
In 1984 deelde het bedrijf zichzelf op in twee divisies. Hieruit ontstonden Atari Games Inc. en Atari Corporation. Atari Games Inc kreeg alle rechten voor de games en hardware die van 1972 tot 1984 waren uitgebracht. Ook kreeg Atari Games Inc de rechten voor de naam en het logo. Atari Corporation werd uiteindelijk in 1996 een onderdeel van JT Storage, maar dit was maar voor korte duur. In 1998 verkocht JT Storage het bedrijf en de naam aan Hasbro Warner Interactive voor een luttele vijf miljoen dollar.
Hasbro Warner Interactive had eerder al, toen JT Storage Atari Corporation overnam, Atari Games ook al overgenomen. Beide bedrijven waren dus weer samen, alleen nu in handen van Hasbro Warner Interactive.
Ook niet lang bij Hasbro Interactive
In 2000 werd Hasbro Warner Interactive echter overgenomen door Infogames, en dus ook Atari werd overgenomen door Infogames. In 2003 begon Atari ook eindelijk weer met het ontwikkelen van spellen. Sinds 1990 had het bedrijf namelijk niets meer onder eigen naam uitgebracht. In 2006 ontstond het probleem dat de Amerikaanse tak van Atari geen winst wist te maken, in tegenstelling tot de Aziatische en Europese tak.
In 2007 kwam ook daar echter verandering in. Het bedrijf Bluebay investeerde namelijk in Atari, en hierdoor kwam het bedrijf beetje bij beetje steeds verder er bovenop. Ook de komst van Phil Harrison en David Gardner deden het bedrijf heel goed, en zorgde ervoor dat het steeds beter ging. Na de aanstelling van beide ging het dan ook heel hard, en nam Infogames Atari Inc. 100 procent over waardoor alle schulden verdwenen. Ook werden er betere games overgenomen van andere uitgevers, zoals Riddick en Ghostbusters.
Een onduidelijke toekomst
Behalve dat Atari een hoop games als enige uitgeeft, zijn er ook een aantal games die Atari maar in één land uitgeeft. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld FIFA 09 in Israël uitgegeven en GTA 4 in Taiwan. Ook verzorgt het bedrijf in bepaalde gebieden de PR voor een bedrijf als er in dat gebied geen kantoor van dat bedrijf is. Een goed voorbeeld hiervan is de Benelux. Hier verzorgt Atari namelijk onder andere de PR voor Midway. Ook heeft Atari Benelux in het verleden spellen voor SEGA uitgegeven.
Omdat het bedrijf zo groot is in de vele dingen, heeft Namco Bandai 34 procent van het bedrijf opgekocht, en zal over vier maanden de overige 66 procent overnemen. Dit betekend dat vanaf dan de naam Atari Benelux niet meer zal bestaan, maar onbekend is nog hoe het bedrijf wel gaat heten. Het zal in ieder geval een neutrale naam worden, net als Midway en Empire dat nu zijn. Zeker is dat het bedrijf wat nu Atari Benelux heet, in ieder geval straks ook alle Namco Bandai games in de Benelux gaat uitgeven.

Populair Nieuws