XGN aan de slag met SEN - Music Unlimited

Article
donderdag, 12 april 2012 om 12:00
xgn google image
Het (online) streamen van muziek is hot business. Spotify, Pandora, Grooveshark, het aantal services dat zich met het gratis aanbieden van liedjes bezighoudt is niet meer op één hand te tellen. Sony is op de hoogte van deze stijgende tendens en probeert daar met zijn (spel)computers ook op in te spelen. Vanaf vandaag is de dienst SEN - Music Unlimited beschikbaar gesteld voor de PS3, PSP, PS Vita en nog tal van ander Sony-apparatuur. XGN is geabonneerd op de service en doet uitgebreid verslag.
Voor de enkele XGN-bezoekers die niet weten wat een dienst als Spotify precies inhoudt, volgt hierbij een korte uitleg. Gebruikers van dergelijke muziekdiensten kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Hiervoor is vaak een WiFi- of een 3G-verbinding vereist, omdat de nummers niet vanuit je harde schijf worden afgespeeld, maar via het internet (vandaar het woord streamen). Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar.
Sony introduceert hiervoor twee abonnementen: Basic (€3,99 per maand) en Premium (€9,99 per maand). Bij Basic kun je zonder advertenties waar dan ook muziek luisteren, mits er een internetverbinding aanwezig is. Bij Premium krijg je dezelfde functies, plus een betere zoekfunctie, handige offline functies en een betere en uitgebreidere bibliotheek. Music Unlimited is ook gratis te gebruiken, maar dan krijg je net als bij andere streamdiensten last van consequente radio-advertenties. En dat moet je als muziekliefhebber niet willen.
Prachtige interface, uitgebreide database
Voor welk abonnement je ook gaat, je krijgt hoe dan ook een prachtig ontworpen interface voorgeschoteld met een overzichtelijk menu. Persoonlijk gaat onze voorkeur uit naar de PS Vita-versie, gezien het aanraakbare scherm en het feit dat je de spelcomputer overal mee naartoe kunt nemen. De PS3-versie is wat dat betreft beperkter, al is die weer beter geschikt voor partijtjes en dergelijke. Tevens zijn alle versies integraal met elkaar verbonden. Dus als je in de trein op een leuk nummer stuit, dan kun je deze in je afspeellijst opslaan om hem vervolgens thuis op je PlayStation 3 (en wie weet middels een stereo) af te spelen.
De bibliotheek in Music Unlimited is volgens Sony op het moment zo’n vijftien miljoen nummers rijk. Vanzelfsprekend lopen alle nummers op een bitrate van 320 kbps, wat gelijk staat aan de hoogste kwaliteit van een mp3-bestand. Daarnaast zijn ook alle albumhoezen van artiesten en bands – los van bijvoorbeeld Metallica en Rammstein, die streamdiensten verafschuwen – in hoge kwaliteit te bewonderen. Op deze manier kun je een mooi digitaal assortiment opbouwen waar menig muziekliefhebber jaloers op kan zijn.
Overal je favoriete muziek
Wat dat betreft werkt Music Unlimited hetzelfde als iTunes. Je kunt zoeken naar nummers uit de database, deze toevoegen aan je Library, afspeellijsten aanmaken, gepersonaliseerde aanbevelingen en nieuwe releases beluisteren en ga zo maar door. Ook zijn er kanalen, variërend van ‘Wereldwijde Top 100’ tot ‘Populairste nummers van het moment’. Hierdoor breid je niet alleen je catalogus uit, maar stuit je wellicht ook op nieuwe muziek waar je uiteindelijk helemaal weg van zult zijn. Verder kun je kiezen op genre, dus bijvoorbeeld de laatste metal cd’s die in de winkels liggen. Er is zelfs een ‘Sense Me’ kanaal, dat onder andere emotionele-, lounge-, ochtend-, relax- en nachtmuziek bevat. Ten slotte kun je ook nog zoeken op Tijdperk: van de jaren ’50 tot nu.
Waarom onze voorkeur uitgaat naar de PS Vita-versie, komt ook door de nog niet vernoemde exclusieve offline-functie. Met deze functie kun je vanuit Music Unlimited afspeellijsten downloaden, zodat je deze later zonder internetverbinding terug kunt luisteren. De grootte van een muziekbestand varieert, maar schommelt over het algemeen tussen de 2 MB en 4 MB. Een SD-kaart is hierbij dus wel verplicht.
In vergelijking met het premium-abonnement van Spotify valt op dat Music Unlimited een veel grotere database bevat. Dit geldt met name voor wat oudere albums uit de jaren '90. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met ruimere licenties voor muziek van Sony zelf. Aan de andere kant: de app van Sony kent nog geen Sonos-support en zo ontbreekt de scrobbling-functie van Last.fm in zijn geheel. Maar deze mankementen vormen slechts een smet op wat Music Unlimited allemaal te bieden heeft.
Verrijking voor game-en muziekliefhebber
Al met al is SEN - Music Unlimited een aanwinst voor de apparaten en spelcomputers van Sony. Game-liefhebbers die veel waarde hechten aan bands en artiesten zullen met de applicatie absoluut aan hun trekken komen. De app oogt mooi, ziet er overzichtelijk uit en bevat een muziekdatabase waar je U tegen zegt. Tevens zijn de abonnementen relatief goedkoop; voor vier euro per maand kun je onbeperkt je favoriete muziek streamen en overal mee naartoe nemen. Het concept staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste stapjes zijn met succes gezet.

Populair Nieuws