World Backup Day - back-up tutorial / alles over back-ups

Article
dinsdag, 31 maart 2015 om 18:15
xgn google image
Weet je welke dag het vandaag is? World Backup Day! Daarom komt XGN met een special over back-ups. Met weetjes en uitleg over hoe je een back-up maakt.

Wat is een back-up?

Een back-up is een kopie van al je belangrijke bestanden, zoals bijvoorbeeld foto’s, video’s en muziek. Een back-up is een reservekopie die gebruikt wordt om in het geval van een calamiteit de verloren gegevens zo snel mogelijk terug te zetten.
Deze gegevens moeten regelmatig up-to-date gehouden worden om zoveel mogelijk actuele content te behouden. Als alles goed gaat heb je een back-up in principe nooit nodig. Maar je weet maar nooit, maak dus altijd een back-up van alle belangrijke bestanden die je niet kwijt wilt raken.

Waarom moet je een back-up maken?

Bestanden kwijtraken gebeurt vaker dan je denkt. Je raakt je telefoon, tablet of camera wel eens kwijt. Daarop staan mogelijk bestanden die je daarmee ook kwijt bent als je ze niet ergens anders hebt opgeslagen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan dan ook zomaar zijn dat je belangrijke documenten wist.
Wist je dat:
  • 30 procent van de mensen geen back-up maakt
  • 113 telefoons per minuut kwijt raken
  • 29 procent van verwijderde bestanden is per ongeluk verwijderd
  • 1 op de 10 computers raakt iedere maand geïnfecteerd met een virus
Zie jij het belang van een back-up maken al in? Ga dan door naar de volgende pagina waar we je uitleggen hoe je een back-up moet maken

Hoe maak je een back-up?

Een back-up maken is heel eenvoudig. De meeste mensen maken een back-up op een extern opslagapparaat of op het internet. Je hoeft een back-up maar een keer in te stellen en daarna gaat alles vanzelf. Hieronder lees je hoe je een back-up maakt op een externe opslag apparaat.
  1. Klik op de Start button.
  2. Typ “back-up” in de zoekbox.
  3. Klik op Back-up maken en terugzetten.
  4. Kies “Een nieuwe, volledige back-up maken”.
  5. Wanneer Windows klaar is met de voorbereiding kies je je externe harde schijf en klik je op Volgende.
  6. Klik op “Laat Windows kiezen” en klik op Volgende.
Daarnaast kun je een rooster aan maken waarin je aangeeft hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden door te klikken op “Wijzig Back-up rooster” als je dat wilt. Hoe vaker je een back-up maakt, hoe beter!
Klik daarna op “Instellingen Opslaan en een Back-up Maken”.
Je bent klaar! Windows zal vanaf nu automatisch een back-up maken. Zorg ervoor dat je externe harde schijf aangesloten blijft, of als je een laptop hebt, sluit hem vaak genoeg aan.
  1. Open je startscherm en begin “bestandsgeschiedenis” te typen.
  2. In de zoekresultaten, klik op “Bestandsgeschiedenis”.
  3. Klik op “Zoek een schijf”.
  4. Kies je externe harde schijf uit de lijst.
  5. Klik op “Aanzetten”.
  1. Open het menu (in de linker bovenhoek van je scherm) en kies System Preferences.
  2. Klik op “Time Machine”.
  3. Klik op “Select Disk”.
  4. Kies je USB stick uit de lijst en klik op “Use Disk”.

Online een back-up maken

Een online back-up maken is heel simpel: er zijn verschillende programma’s te vinden op het internet waarmee je een online back-up kunt maken, zoals Dropbox, OneDrive of Google Drive.
Deze online back-ups zijn vaak gratis, maar wel beperkt. Als je een student bent die een paar bestanden en foto’s van een avondje stappen wil opslaan kan dit eenvoudig online.
Ben jij iemand die wat zwaardere bestanden wilt opslaan, dan moet je vaak gaan voor een betaalde versie van de online back-up dienst. Zo krijg je toegang tot meer gigabytes die je kunt benutten om al je bestanden op te slaan.
En vergeet niet hoe vaker je een back-up maakt hoe beter. Zo houd je altijd je belangrijkste bestanden in bezit, ook de meest recente. Wij wensen jullie nog een fijne back-up dag en vergeet niet om een back-up te maken!