White Boy Rick film - Hoe echt is dit waargebeurde verhaal?

Article
dinsdag, 08 januari 2019 om 14:43
xgn google image
Jong geleerd, oud gedaan. Dit bewees Richard Wershe Jr, bekend als ‘White Boy Rick’, toen hij in de jaren ‘80 de jongste FBI informant en drugsdealer ooit werd. De film White Boy Rick draait nu in de bioscoop en vertelt het opmerkelijke verhaal over wat Rick (Richie Merritt) en zijn vader (Matthew McConaughey) meemaakten. Maar is de waarheid net zo schokkend?

De jongste FBI-informant ooit

Richie Merritt kruipt voor de film White Boy Rick in de rol van Richard Wershe Jr. Tijdens de korte periode waarin hij actief was, stond hij bekend als de jongste FBI-informant ooit. Hoewel het lijkt alsof een Hollywood-schrijver dit uit zijn mouw geschud heeft, was dit echt zo. Oorspronkelijk werd de vader van Rick benaderd voor informatie over lokale drugsdealers, maar de informatie kwam al snel via de jonge Rick zelf.
Op 14-jarige leeftijd raakte hij verwikkeld in de onderwereld van Detroit en werd hij betaald door de FBI om informatie door te spelen over twee lokale drugsbaronnen: Leo 'Big Man' Curry en Johnny 'Lil Man' Curry. Dit zijn de mannen die Rick in de trailer aan het drugs dealen introduceren.
144703

Neergeschoten door een bende

White Boy Rick werd op een gegeven moment in zijn maag geschoten door een lid van de Curry-bende en overleefde dit ook. Dit gaf hem schijnbaar ‘street cred’, genoeg om door te breken in de onderwereld van Detroit. Zo verzonk hij steeds dieper in de wereld van geweld, drugs en conflicten met de ordehandhaving.
De details rondom deze schietpartij in het echt zijn vaag. Een lid van de Curry gang schoot White Boy Rick neer, naar eigen zeggen per ongeluk. Rick zelf dacht er anders over. Volgens Rick werd hij neergeschoten omdat het bekend zou zijn dat hij een informant voor de FBI zou zijn.
In de film wordt deze gebeurtenis net wat anders gepresenteerd. In plaats van dat de omstandigheden vaag zijn, wordt er in de film White Boy Rick vrij duidelijk waarom en hoe hij neergeschoten wordt. Hoe dan ook is het resultaat in de film hetzelfde. Het is de intentie van de gangsters om Rick ergens voor dood achter te laten, maar dit lukt niet als de hulpdiensten arriveren. Rick wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat hij alleen een scheur in zijn dikke darm had, wat niet dodelijk was en waardoor hij de schietpartij overleefde.
144704 1

Drive-by door een huurmoordenaar

De meest dramatische scène uit de film, is ook echt gebeurd. Vanwege zijn kennis van de FBI en ook van verschillende corrupte politieagenten was dit niet de enige keer dat White Boy Rick het doelwit was. In 1987 werd Rick bij een stoplicht bijna aan flarden geschoten door huurmoordenaar Nathaniel Craft, toen hij samen met een vriend in een cabrio reed. Door snel denken wist hij ook deze aanslag te overleven en werd hij door geen enkele kogel geraakt.
144812

Een beruchte vader

In de film White Boy Rick speelt Matthew McConaughey de rol van Richard Wershe Sr., de vader van White Boy Rick. In de trailer krijgen we al een goed idee over hoe Wershe Senior precies in elkaar zit. Hij heeft moeite zijn gezin onder controle te houden: de moeder is nergens te bekennen en de beste man handelt ook nog eens in wapens.
Vaak worden in films bepaalde details aangedikt om meer drama te creëeren, Toch lijkt de echte Richard Wershe Senior verdacht veel op de vertolking door Matthew McConaughey. Hij was inderdaad een wapenverkoper die verschillende schietijzers aanbood op de zwarte markt van Detroit. Daarnaast handelde hij in van alles: zijn eigen uitvindingen, sportartikelen en apparaten om illegaal kabeltelevisie te kijken.
De trailer lijkt ook aan te geven dat Richard Wershe Senior op een gegeven moment besluit zijn zoon te helpen met de drugshandel, maar dat is niet waar. Het tegenovergestelde bleek waar. Toen hij erachter kwam dat zijn zoon 50.000 dollar aan drugs had verdiend, gooide hij hem het huis uit.
White Boy Rick draait nu in de bioscoop.