Weten we al wat de prijs wordt van de Switch 2?

Article
zaterdag, 11 mei 2024 om 17:00
20211005 switcholed8f1633465772
Lange tijd was de Nintendo Switch 2 een open geheim. Maar nu is eindelijk aangekondigd dat hij bestaat. Voor veel fans kan het sparen dus beginnen, maar hoeveel moet je eigenlijk apart zetten?
Eindelijk heeft Nintendo erkend dat er aan een opvolger van de Switch gewerkt wordt. Maar dat is ook gelijk het enige dat het bedrijf daadwerkelijk heeft bevestigd. Voor enige indicatie van wat het apparaat is en wat voor features het heeft zijn we nog altijd aangewezen op geruchten.
Die geruchten houden zich alleen niet bijzonder vaak bezig met de prijs. Ergens is dat ook wel begrijpelijk. Veel hardware-geruchten komen naar buiten via de leveringsketen of accessoiremakers. In beide gevallen is er geen reden waarom die iets zouden weten over de prijs. Het kan zelfs zijn dat Nintendo de prijs nog niet vast heeft gesteld.

Waarschijnlijk duurder dan de Switch

Toch zijn er al mogelijke prijzen de wereld in geslingerd. Eerder dit jaar gaf de in Nintendo gespcialiseerde analyst Dr. Serkan Toto bijvoorbeeld zijn mening. Hij gaf aan dat de Switch 2 waarschijnlijk rond de 400 dollar zou gaan kosten. In euro’s is dat momenteel ongeveer 370 euro.
Maar dat wil niet zeggen dat we er goed vanaf komen in Europa. Het is in Amerika gebruikelijk om de prijs zonder BTW te noemen. Als je die weer op zou tellen bij de naar euro’s omgerekende prijs, kom je zelfs boven de 400 euro uit. Het lijkt geen gekke gedachte dat de prijs in de buurt zit van de goedkoopste Steam Deck, die zo’n 420 euro moet kosten.
nintendo joy con problemen worden gratis aangepakt 152977f1650873592

Gaat Nintendo echt zoveel meer vragen voor de Switch 2?

Dat is niet al te duur vergeleken met de concurrentie, maar wel een flinke sprong ten opzichte van de originele Switch. Toch is het niet ondenkbaar dat de handheld inderdaad een stukje duurder wordt. De technologie in het apparaat is namelijk een stuk nieuwer en dus duurder.
Natuurlijk waren de componenten van de Switch toen die verscheen ook niet zo oud als ze nu zijn, maar verschillende belangrijke onderdelen waren zelfs in 2017 wel degelijk wat verouderd. Dan is het relatief makkelijk om de Switch goedkoper te verkopen dan de concurrentie. PlayStation en Xbox gebruiken meestal nieuwere technologie en verkopen consoles meestal ook nog eens met een minimale winstmarge, terwijl Nintendo de Switch wel met winst verkocht en toch goedkoper was.
Destijds kon Nintendo het goed gebruiken om met afstand de goedkoopste console op de markt te zijn. De Wii U was keihard geflopt, dus elke reden voor de consument om de Switch te kiezen boven een andere console was meegenomen. Nu heeft Nintendo een sterkere positie en zijn er waarschijnlijk meer mensen die bereid zijn om wel ongeveer 400 euro neer te tellen.
nintendo switch 3953601 1920f1591859578

De echte prijs moet nog blijken

Uiteraard is er maar één manier om te weten wat je moet betalen voor de Switch 2: afwachten tot Nintendo de prijs onthult. Dat gebeurt op zijn vroegst bij de eerste onhulling van het apparaat, die ergens dit fiscale jaar moet komen.
Maar gelet op de geruchten over een groter scherm, DLSS, ray-tracing en vernieuwde Joy-Cons lijkt het ons aannemelijk dat de console niet goedkoper wordt. Als je alvast wil beginnen met sparen, lijkt het verstandig om je doel ergens rond de 400 te stellen. Dan valt de prijs hopelijk niet al te rauw op je dak.