De afgelopen decennia zijn er een hoop ontwikkelingen geweest op het gebied van
technologie die het leven voor altijd hebben veranderd. Maar wat staat ons nog allemaal te wachten? Welke technologie gaat het leven nog meer voor altijd veranderen? Er is veel moois om naar uit te kijken, maar we mogen potentiële gevaren ook zeker niet uit het oog verliezen.
Hoe ziet de toekomst dankzij technologie eruit?
Aan de ene kant blijft het altijd lastig om in de
toekomst te kijken, maar aan de andere kant is er ook al best veel duidelijk. Er zullen altijd leuke en minder leuke verrassingen komen, maar er is stiekem al best veel bekend. Hoe ziet het leven er dankzij technologie over 10, 20, 30 jaar uit? XGN zocht het speciaal voor jullie uit. We hebben speciaal voor jullie technologie die het leven voor altijd zal veranderen uitgelicht.
Hyperloop
Een Hyperloop is een soort reusachtige buis met daarin een soort van treinstellen. In deze ‘pods’ kun je plaatsnemen en ze worden in de lucht gehouden door magneten. Omdat er bijna geen luchtweersstand is in een hyperloopbuis, kan zo’n pod een snelheid halen van +- 1200 kilometer per uur.
Het idee werd in 2012 al gepresenteerd door niemand minder dan
Elon Musk (CEO van
Tesla en
SpaceX). Om de ontwikkelingen van deze vacuümtrein te stimuleren is Musk een Hyperloop Pod Competition gestart. Studententeams van over de hele wereld konden meedoen aan deze wedstrijd, en een Nederlands team van de TU Delft won uiteindelijk de wedstrijd.
Je kan het idee van de hyperloop goed vergelijken met de buizenpost van vroeger. Dit werd vroeger veel gebruikt in onder andere kantoren, banken en ziekenhuizen. Bij bijvoorbeeld een bank kon er op deze manier veilig geld worden getransporteerd. Steden als Parijs, Wenen en Parijs hadden in de 19e en 20e eeuw ook zo’n buizenpost voor de post, vaak van meer dan 400 kilometer lang.
Naar verwachting zullen er binnen vijf tot tien jaar voor het eerst mensen in zo’n hyperloop kunnen reizen. Het kan nog best een karwei worden om een hyperloop aan te leggen, maar als het er eenmaal ligt heb je ook wat.
Musk heeft al plannen om zo’n hyperloop aan te leggen tussen Los Angeles en San Francisco. Deze afstand van 550 kilometer kan je dan in 30 minuutjes afleggen. Of ter vergelijlking, in ongeveer een half uur kan je van Amsterdam naar Parijs. Gaat de hyperloop op de lange termijn de trein en misschien zelf de auto vervangen?
Computerchip in je hersenen
Waar de hyperloop misschien wat spannend klinkt, maar vooral een hoop voordelen biedt is het volgende onderwerp iets minder aantrekkelijk. Een computerchip in je hersenen is namelijk van een hele andere klasse. Dit zal bij veel mensen vooral angstaanjagend klinken en ziet er meer uit als een schrikbeeld. En mogelijk iets wat de regering zou moeten reguleren voor het uit de hand loopt.
Hoe bizar het nu misschien nu klinkt, Elon Musk (daar is die weer) is van plan om op redelijk korte termijn een
chip in iemands hersenen te plaatsen. Anno 2020 zijn er al mensen die een chip in bijvoorbeeld hun arm hebben om zo contactloos te betalen. Maar een chip in je brein is toch echt wel een paar stappen verder. Om het allemaal nog wat gekker te maken, Musk heeft dit al gedaan
bij een varken.
En toch hoopte Musk dit snel te gaan doen. En zelfs al zou Musk geen enkele slechte intensie hebben met zo’n chip, moet je toch maar hopen dat zoiets niet gehackt wordt.
En dit kun je ook weer omdraaien, want met AI krijgen we vroeg of laat ook robots die als mensen denken. Genoeg voer om te speculeren in elk geval.
We gaan de ruimte in!
Na dit toch wat verontrustend nieuws over een chip in je hersenen gaan we gelukkig weer naar iets leukers. We gaan namelijk de
ruimte in! Of nou ja als je bakken met geld hebt dan. De Rus Joeri Gagarin was in 1961 de eerste man in de ruimte. En acht jaar later in 1969 zette Neil Armstrong als eerste man voet op de maan. Maar als het een beetje meezit zullen er straks nog een heleboel plezierreisjes volgen.
Elon Musk (het zal eens een ander zijn) is met zijn SpaceX van plan vroeg of laat mensen naar Mars te brengen om daar te koloniseren. En als het meezit komt er in 2050 dankzij SpaceX toerisme in de ruimte. En SpaceX is zeker niet de enige die bezig is met commerciële ruimtevaart, wie weet wat ons nog allemaal te wachten staat.
Slimme huizen
En na de ruimtereizen blijven we letterlijk en figuurlijk iets dichter bij huis. Want krijgen we straks allemaal slimme huizen? We zijn nu al zo hard op weg om alles slim te maken, hoe gaat dit eruit zien als je die lijn doortrekt naar 10, 20 of 30 jaar. Is het vrijwel het hele huis dan slim?
Anno 2020 zijn de meeste televisies al
smart, speakers worden slim gemaakt, koelkasten, vaatwasser, wasmachines en zo kan je nog wel even doorgaan. Op zich lijkt dit een prima ontwikkeling, maar waar gaat dit naartoe? Worden we er op de lange termijn echt beter van? Wat kunnen de slimme speakers in je huis allemaal horen?
Het geeft maar weer eens aan hoe weinig we eigenlijk weten van de toekomst. Aan de ene kant heeft de toekomst ons qua technologie veel moois te bieden. Maar er zit ook zeker en schaduwkant aan, die we niet uit het oog mogen verliezen.