Wat zijn de beste Nederlandse films?

Article
woensdag, 01 oktober 2014 om 9:22
xgn google image
Het Nederlands Film Festival is losgebarsten! Dankzij het enorm populaire festival waar de crème de la crème van de Nederlands filmwereld tentoongesteld wordt barstte er een vraag los hier op het XGN kantoor: wat zijn onze favoriete Nederlandse films? De redactie geeft antwoord op deze vraag.

Michael

Oeh, dat is wel erg lastig. Ik heb eigenlijk meerdere favorieten maar als ik echt kijk naar welke film ik het meest heb gezien is dat Radeloos. Radeloos is een film naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Wat ik vooral zo goed vind aan de film is dat het verhaal zo ontzettend goed is neergezet.
Een tragedie en een mooi einde zorgen voor een spannende film, waarbij je de gehele tijd in je stoel blijft zitten. De boeken van Carry Slee zijn natuurlijk erg bekend en de films doen daar zeker niet aan onder.

Laura

Dat is een vrij lastige vraag, want ik vind Nederlandse films over het algemeen vrij verschrikkelijk. Ik denk dat de Nederlandse film Het Zakmes een van mijn favorieten is. Hij heeft een heel tof sfeertje, een grappig liedje dat je bijblijft en ik vind het fijn dat het gaat om een blank jochie en een Surinaams kindje. Hij is niet tijdloos, want hij ziet er nu wel echt oud uit, maar het verhaal is wel nog steeds tof om te bekijken.

Rox

Graag wil ik de film Skin onder de aandacht brengen. Waarschijnlijk heb je er nooit van gehoord, maar trust me als ik zeg: moet je kijken! Weer eens wat anders dan grote toppers als Simon, Van God Los en Zwart Boek; films die ik ook allemaal steengoed vind.

Calvin

Eén van mijn favoriete Nederlandse films is Pietje Bell. Samen met redacteur Michael heb ik lange tijd krom gelegen om drogist Geelman (Arjan Ederveen) als Pietje Bell hem weer eens te slim af is.
De meest geniale scène zit echter in het tweede deel van de film-serie. De zoon van drogist Geelman gaat zwemmen in zijn gebreide zwembroek en deze zet onderwater uit. Het gevolg? Hij staat in zijn blote jodukus in het water en staat voor gek op het strand.

Jelle

Ik kijk niet veel Nederlandse films en heb er ook niet veel gezien. Vroeger keek ik bijvoorbeeld Het Schnitzelparadijs, en heb Loft een paar jaar geleden gezien, maar daar houdt het wel op, denk ik zo. Dus als ik een favoriete Nederlandse film moet kiezen, heb ik weinig keuze. Ik ga dan voor Loft, aangezien dat een vrij onvoorspelbare en spannende film was met een knap staaltje acteerwerk en een goed verhaal!

Marko

Ik ben totaal geen fan van de Nederlandse film. Komt er ééntje op de buis, dan zet ik 'm direct af. Nee, dank u. Waarom? Ik vind ze goedkoop, te theatraal en in de meeste gevallen simpelweg oersaai.
Dat ze niet altijd de grootste budgetten hebben, vind ik niet zo storend. Integendeel: ik hou zelfs van een goede indie-film. Waar ik me het meeste aan stoor is simpelweg dat het allemaal zo gespeeld en onnatuurlijk overkomt.
Ik vind daarnaast dat het merendeel van de Nederlandse acteurs en actrices gewoon niet geloofwaardig kan acteren en daarbij altijd iedere zin die ze uitspreken zo over-gearticuleerd klinkt. Je moet het altijd volledig kunnen verstaan, waardoor het zo theatraal overkomt en mij volledig uit de film haalt.

Mariëlle

Laat ik eens positief zijn en zeggen dat ik Nederlandse films niet per direct slecht vind. Vooral Nederlandse films gericht op kinderen vind ik, over het algemeen, erg goed gelukt. Qua Nederlandse films die mijn favoriet zijn is Ja zuster, nee zuster toch wel nummer één, het is gewoon een heerlijke over de top musical komedie. Een andere favoriet is Shouf shouf habibi!, simpelweg omdat deze film enorm leuk is om te zien met een top cast.