Wat vond de redactie van de persconferenties?

Article
zaterdag, 15 juni 2013 om 10:50
xgn google image
De persconferenties zitten erop. Tijdens de E3 zijn we heel veel nieuwe dingen te weet gekomen. Wat vond de XGN redactie nu eigenlijk van al die persconferenties? De meninig van de guys vanuit Los Angeles weten we, maar vanuit Nederlands was er nog een hele redactie op de been en ook die heeft een mening!
Microsoft hield dit jaar misschien wel de beste persconferentie die het ooit heeft gegeven. Veel wil dat helaas nog niet zeggen, want de andere bedrijven gingen er ruimschoots overheen. Een presentatie met alleen maar games klinkt wellicht als een droom die uitkomt, maar de houding van Microsoft was te ergerlijk om er van te genieten. 'Kijk ons eens geweldig zijn!' Blegh. Om dan ook nog te grappen over verkrachting op het moment dat er een vrouw op het podium staat, gaat voor mij toch echt te ver. De drie seconden pijnlijke stilte na het aankondigen van de prijs van de Xbox One zegt ook wel genoeg. Wie gaat er nou 500 euro betalen voor een tv-box die een camera vereist die constant met het internet verbonden is en altijd meeluistert? Ik niet!

En ik blijf gewoon klagen als het over Electronic Arts en Ubisoft gaat. EA probeerde alleen maar het publiek tevreden te stellen zonder daadwerkelijk echt iets te doen. Yay, Mirror's Edge en Battlefront 4! Maar als die games nog niet eens in volledige ontwikkeling zijn, dan hebben we daar de komende twee jaar toch niets aan. Dat wordt 2015 en dan kun je net zo goed wachten tot volgend jaar of het jaar daarna met aankondigen. Ubisoft stelde ook weer teleur door weinig gameplay te tonen. Trailers zijn leuk, maar daar kijk ik geen liveshow voor. The Crew zag er lang niet uit als een next-gen titel en dan blijft alleen Tom Clany's The Division over om blij mee te zijn. Maar ja, dat is een multiplayer game alleen voor next-gen. Interesse is al weg.

Toen was Sony aan de beurt. Ik moet toegeven dat de PlayStation 4 best aantrekkelijk klinkt na de presentatie, maar echt onder de indruk was ik niet. De gameplay kwam van games die ik ook op de huidige generatie kan spelen. Sony's games hebben hun momentum al verloren sinds de PS4-aankondiging. Het luidste applaus was te horen toen Sony bekendmaakte dat de PS4 opties bevat die de afgelopen twintig jaar als vanzelfsprekend worden beschouwd. Ja, een mooie tik richting Microsoft, maar hoe zijn die features? Come on, Sony. Heb je dan echt niets nieuws te tonen? Is de PS4 gewoon een PS3 met betere graphics? Boring!

Niet dat Nintendo het zoveel beter deed. Ik ben een Nintendo fan in hart en nieren en de aankondiging van de nieuwe Donkey Kong maakte mij zeker blij. Maar dit is weer een 2D platformer, daar hebben we er uit Nintendo franchises al tien van gezien de afgelopen twee jaar. Een nieuwe 3D Mario is altijd nieuws om blij van te worden, maar waarom Nintendo gekozen heeft voor een opgepoetste versie van een 3DS game weet ik niet. Ik wil een nieuwe game op de Wii U die het gevoel opwekt van een Mario 64 of Super Mario Galaxy. Is dat nu echt te veel gevraagd?

Kortom, dit vond ik van de persconferenties. Een groot zooitje dat zeker interessant was om te volgen, maar ver van het droomscenario ligt waarop gehoopt wordt met nieuwe consoles in het verschiet. Och ja, volgend jaar is er weer een E3. Misschien leren de bedrijven in de tussentijd wel hoe ze een echt goede presentatie moeten geven... Hahaha, ik geloofde het bijna. Wat een faalfest!
Al met al ben ik redelijk gelukkig met de persconferenties die we de afgelopen dagen gezien hebben. Van de presentaties van Microsoft, Electronic Arts en Sony heb ik over het algemeen genoten (al vond ik die van Sony wat rommelig). Ubisoft en Nintendo Direct waren grote tegenvallers voor mij. Dat vrouwtje van Ubisoft op die hakken van twintig meter kwam niet verder dan wat voorgeprogrammeerde grappen, wat niet erg zou zijn als er veel moois werd getoond. De presentatie hield echter bijna niets nieuws in, het overgrote deel wisten we al en hadden we al eens gezien.

Nintendo Direct was al helemaal een drama wat mij betreft. Los van het feit dat ik veel liever een persconferentie in een enorme zaal zie, is Nintendo niet verder gekomen dan nieuwe eigen titels. Super Mario 3D World, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Super Smash Bros., et cetera. Dat werd op de Wii misschien nog getolereerd, maar met een krachtige console als de Wii U vind ik dat we gewoon een sterke line-up aan third-party titels mogen verwachten. Microsoft en Sony hebben allebei al tal van exclusieve titels aangekondigd voor hun nieuwe consoles. Waarom kan Nintendo dan niet verder komen dan weer die loodgieter en een nieuwe Wii Play?

Toch wil ik graag positief afsluiten, want zoals ik al vermeldde heb ik genoten van Microsoft, EA en Sony. De aankondigingspresser van de Xbox One kortgeleden was op Kinect en nog allerlei onzin gericht, games zagen we toen niet. Dit keer heeft Microsoft zijn hele persconferentie vol gestopt met nieuwe games, waaronder vette exclusieve titels. EA had eveneens behoorlijk wat nieuws te tonen. Vooral van de line-up van DICE ben ik onder de indruk. Het bedrijf werkt naast Battlefield 4 ook nog eens aan een nieuwe Star Wars: Battlefront en Mirror's Edge. Wat betreft Sony hebben we eindelijk de nieuwe console gezien. Jammer is dat online gamen op de PlayStation 4 niet meer gratis zal zijn, maar anderzijds is het wel te accepteren, aangezien Microsoft ook al jaren geld vraagt voor een Xbox Live Gold lidmaatschap. De exclusieve titels voor de PlayStation 4 zijn niet mijn ding, maar ze zijn zeker veelbelovend. Ik denk dat vooral The Order:1886 een hele vette titel gaat worden.
Dat deze E3 voor mij verrassend was is een understatement. Dankzij deze presentaties is mijn voorkeur voor een next-gen console namelijk verschoven van een Xbox One naar een PlayStation 4. Als groot liefhebber van de Xbox 360 (ik heb niet eens een PS3) had ik dat nooit aan zien komen. Maar het best flinke prijsverschil en de verschillende houdingen wat betreft altijd online moeten zijn en het tegengaan van tweedehands games zijn allemaal in het nadeel van Microsoft. Daarmee scoort Sony pluspunten. Bovendien ben ik door geen één exclusieve titel van Microsoft weggeblazen, al zag die Halo trailer er wel erg tof uit natuurlijk. Op het moment kijk ik het meest uit naar Destiny, Battlefield 4 en Garden Warfare (Plants vs. Zombies ftw!), en al die games verschijnen ook op de console van Sony. Tel daarbij op dat de nieuwe inFamous wél exclusief voor de PS4 is, en ik de nieuwe Killzone er ook erg vet uit vind zien.

Nintendo mocht dan geen persconferentie hebben gehouden, via een Nintendo Direct kregen we toch nog even wat Nintendo nieuwtjes voor onze kiezen. Megaman in Super Smash Bros. is geweldig, maar het is wéér Super Smash met op het eerste gezicht weinig veranderingen, en ook de Mario Kart 8 trailer liet racebanen zien die ik al eens in de voorgaande Mario Kart games voorbij heb zien komen. The Legend of Zelda: The Wind Waker HD zag er wel tof uit, maar is (wederom) een game die ik jaren geleden al uitgespeeld heb. Opvallend dat ze de nieuwe trailer voor The Legend of Zelda: A Link Between Worlds na de Nintendo Direct online heb gezet, terwijl dit dé Nintendo game is waar ik naar uitkijk dit jaar. Tot slot wil ik nog even Ubisoft op hart hart drukken om volgend jaar iemand anders te laten presenteren. Mr. Caffeine van een paar jaar geleden was vreselijk (zie onderstaande video), maar van deze dame en haar tenenkrommend slechte grappen werden we ook niet vrolijk.
Na jaren van teleurstelling was dit een E3 zoals een gamer die graag ziet. De komst van de nieuwe consoles eind dit jaar helpen hier natuurlijk bij. Eindelijk hebben we een E3 gevuld met: Games. Niks geen half uur praten over Kinect, niet rondzwaaien met controllers in de vorm van sambaballen, gewoon flink knallen met games. De een na de andere spectaculaire trailer vloog voorbij en de demonstraties die werden gegeven imponeerden soms behoorlijk.

Vooral Microsoft en Sony hebben hier goed aan meegedaan. Door tijdens elke presentatie zo'n twintig games te tonen verdrink je bijna in de lijst met goede titels. Ubisoft deed het dit keer wat rustiger aan, maar pakte wel enorm uit met The Division. Electronic Arts moest en zou met de sporttitels aan de slag gaan, iets wat de gemiddelde Nederlandse gamer weinig kan boeien. Gelukkig werd dit goedgemaakt met de multiplayer van Battlefield 4. De destructie lijkt nu echt maximaal te zijn en grafisch is de game natuurlijk helemaal in orde. Al met al kan ik persoonlijk zeggen dat ik heb genoten van alle persconferenties. Niet allen waren ze even sterk, maar elke conferentie had wel een geheim wapen dat het slechte uit je hoofd wist te wissen. Het liefst zou ik de nieuwe consoles nu al in de winkels hebben, maar we moeten nog even wachten tot eind dit jaar totdat we aan de slag kunnen in al die prachtige nieuwe games.
Door hoge studiedruk heb ik enkele conferenties maar in vlagen kunnen volgen, maar achteraf heb ik de hoogtepunten nog wel meegekregen. De lage verwachtingen die ik had voor Microsofts persconferentie waren onterecht gebleken, want ik werd op sommige fronten compleet weggeblazen. Fijn dat er eindelijk eens games werden getoond voor de Xbox One. Waar te beginnen? Nou, Metal Gear V: The Phantom Pain heeft eigenlijk geen introductie nodig; simpelweg verplicht voer voor de fan. Ryse ziet er verbazingwekkend goed uit, al ben ik nog wat sceptisch over de zware focus die op quick-time events wordt gelegd.

Een reboot van Killer Instinct is iets waar de fan van weleer alleen maar van kan huilen van geluk en de uitgebreide kijk in de wereld van Project Spark maakte mijn innerlijke kind weer dolblij. Project Spark lijkt door de oneindige mogelijkheden misschien wel de ultieme coöperatieve game te gaan worden. Super tof! Maar Sony, tja, daar kan ik weinig tegenin brengen. Wat een ijzersterke show heeft het bedrijf toch neergezet zeg. Niet alleen werd de PlayStation 4 compleet uit de doeken gedaan (mocht even tijd worden, trouwens), maar waren de getoonde games een waar eerbetoon aan de fan. Kingdom Hearts III, Final Fantasy XV, InFamous: Second Son, Killzone 4 en noem maar op. Sony bewijst dit jaar echt een geduchte concurrent te zijn waar je niet zo snel tegenop moet boksen. Het is de eerste E3 sinds jaren die ik niet meer compleet heb kunnen volgen. Eeuwig zonde voor mij, want ik beschouw deze E3 als de beste sinds jaren. Ook EA en Ubisoft lieten zien grootmachten te zijn waar je niet omheen kunt, met een killer line-up voor de komende jaren. De innerlijke gamer in mij schreeuwt dat de vlam nog lang niet is gedoofd. Gelukkig maar.
De E3-persconferenties, ik ben er eens goed voor gaan zitten. Ik wilde al bij de allereerste show verrast worden. Microsoft begon met de Xbox One en dat bedrijf kon mij alleen overhalen met een moddervette, spotgoedkope Xbox One te komen. Ik ben toch meer van de PlayStation community. Heel dat entertainment gebeuren erom heen interesseerde me geen reet, ik wil games. En een lekker prijsje dus. En op beide fronten wist het apparaat totaal niet uit te blinken.

Om nog maar te zwijgen over Electronic Arts en Ubisoft. Oké, die laatste verraste een klein beetje met Tom Clancy's: The Division. Dat zag er tof uit, maar ik blijf met het idee van een Tom Clancy game in m'n achterhoofd lopen: altijd net geen topper. De beurt was aan Sony en dat was ook niet geweldig. Het bedrijf vertraagde de show met twintig minuten terwijl het al laat in de nacht is. Wat ik hier wil: vooral LittleBigPlanet 3. En die was nergens te bekennen. Het stond voor mij al vast dat mijn eerste next-gen console de PlayStation 4 wordt, daar heb ik nou eenmaal meer mensen in m'n vriendenlijst. Dus heel dat moddergooien en de zaal laten schreeuwen om Microsoft te fucken, vond ik ongepast. Alle 360-gamers (uitzonderingen daargelaten) kopen straks gewoon een Xbox One. Die honderd euro leggen ze wel even neer. Altijd online zijn ze toch wel. En je gelooft toch niet dat The Crew straks wel tweedehands op de PlayStation 4 gespeeld kan worden, maar niet op de Xbox One?

Waar ik het zelf meest naar uitkeek was Nintendo (toch een fanboy). Ook daar gebeurde niet veel nieuws, maar pas nadat ik de Nintendo Direct tot me liet bezinken, besefte ik dat Nintendo het op de E3 het best heeft gedaan. Ik wilde een nieuwe Zelda en Metroid zien, maar kreeg een nieuwe Donkey Kong en alles wat eigenlijk al bekend was. Die nieuwe Donkey Kong wordt mega vet. Wanneer deze uitgever gehoor had gegeven aan het publiek door te zeggen: "In december mogen jullie een nieuwe Metroid en Zelda verwachten." Was dat de doodsteek geweest. De consument heeft al weinig te besteden (het is crisis) en bovendien blijven die games zo magisch door het feit dat er niet zo vaak een nieuw deel van uitkomt. Voor de familie is Donkey Kong Country: Tropical Freeze straks het ultieme decembercadeau en ook Super Mario 3D World mag niet onder de kerstboom ontbreken. Hulde voor the big N!
Ik ben eigenlijk best wel weggeblazen dit jaar: wat een nieuws, en tering, wat zijn er veel titels aangekondigd!! Ik moet Microsoft complimenten geven voor de titels die het aangekondigd heeft. Dat zag ik niet aankomen. Maar aan de andere kant is het bedrijf vager dan ooit. Restricties opleggen aan de Xbox One en dan niet duidelijk uitleggen hoe de vork de steel zit. Dat kan toch niet? En dan die prijs: 500 euro. Mensen, het is crisis. Dan ga je toch niet 500 euro voor zo'n apparaat vragen, laat staan neerleggen?

Dan vind Sony met de 400 euro toch netter. Hoewel ik verwacht had dat Sony met wat meer exclusieve titels zou uitpakken, is dat schaars is gebeurd. Wel heb ik goede hoop voor de toekomst. En de rest van de persconferenties. Ach, dat was allemaal een beetje zoals verwacht. Ik kijk uit naar de nieuwe Rayman titel van Ubisoft en veel Nintendo titels. Al vind ik het zwak van Nintendo om een Direct te houden in plaats van een persconferentie. Net alsof het bedrijf niet meer meedoet nu de strijd deze E3 vooral ging tussen Sony en Microsoft. Ik denk dat Nintendo juist daar wat meer op in had mogen spelen. Enfin. Het waren mooie dagen om te volgen. Weggeblazen door veel content, maar wat eigenlijk bij iedere persconferentie bleef hangen: een gemengd gevoel. Bij alles is er wel een 'maar'...

Populair Nieuws