Wat is Sennheiser 3D audio nu eigenlijk?

  Sennheiser is al een tijd bezig met het ontwikkelen van 3D audio. Het bedrijf heeft nu zelfs al de Sennheiser Ambeo Smart Headset op de markt gebracht, waarmee 3D geluid kan worden opgenomen. Volgens Sennheiser is 3D audio de toekomst.

  Dit is 3D audio

  Sennheiser geeft aan dat 3D audio de toekomst wordt voor onder andere films en games. Maar wat is 3D audio nu eigenlijk? 3D audio gaat nog een stap verder dan surround sound. Want bij surround sound kun je het geluid wel voor, naast en achter je horen, maar daar houdt het vervolgens ook op.

  Bij 3D audio kan het geluid als het ware in een virtuele ruimte om de luisteraar heen worden geplaatst. Er kunnen ook verschillende geluiden op hetzelfde moment op verschillende plekken in deze ruimte worden afgespeeld. Er kan zo nog meer emotie in het verhaal worden gelegd omdat de luisteraar echt het gevoel heeft alsof hij zelf in het verhaal zit.

  Dit is de Sennheiser Ambeo Smart headset

  Met de Sennheiser Ambeo Smart Headset kan heel gemakkelijk 3D geluid worden opgenomen. De headset kan via een lightning aansluiting worden aangesloten op een iPhone, iPad of iPod. Er zitten twee microfoons op de headset en hiermee wordt er meteen 3D geluid opgenomen als je een video opneemt met je iPhone. Wil je alle specificaties van de headset weten? Lees dan onze Sennheiser Ambeo Smart Headset review!

  Sennheiser heeft de korte film Final Stop opgenomen met behulp van de Ambeo Smart Headset. In deze film is de hoofdpersoon met een nachtbus onderweg naar huis. Ze komt er na een tijdje achter dat ze wordt achtervolgd door een onbekende man van wiens hoofd bedekt is met een capuchon. Er stappen steeds meer mensen uit en de man komt steeds dichterbij de hoofdpersoon te zitten. Wanneer deze uitstapt, denkt ze van de man af te zijn, maar ze blijkt niet alleen te zijn.

  Een goed voorbeeld van de 3D audio in dit verhaal is het geritsel van een krant van een man die linksvoor in de bus zit. Je hoort dit geritsel als luisteraar daadwerkelijk van die kant komen. Daarnaast fluit de man iedere keer, waardoor de hoofdpersoon weet dat hij er nog is. Dit gefluit hoor je dan ook echt van achteruit de bus komen. Om het 3D geluid af te spelen heb je niet per se een Sennheiser headset nodig want, de 3D audio kan met elke stereo headset worden afgespeeld.

  Sennheiser 3D audio voor de consumenten

  Sennheiser 3D audio is bedoeld voor de ‘gewone’ consumenten en ook voor professionals. Het wordt steeds meer gebruikt in films en de consument kan door middel van de Ambeo Smart Headset ook zelf content creëren met 3D geluid.

  Er zijn tegenwoordig door de opkomst van YouTube als carrière optie natuurlijk veel mensen die zelf content produceren. Om te blijven vernieuwen moeten deze mensen natuurlijk ook de beste kwaliteit mogelijk bieden. Op het gebied van audio is 3D op dit moment het beste van het beste.

  Sennheiser geeft ook aan dat er in de toekomst veel 3D geluid zal worden gebruikt in games. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt in de cutscenes in verschillende spellen. Op deze manier wordt de speler nog meer meegenomen in het verhaal.

  De voor- en nadelen van 3D audio

  3D audio is tegenwoordig al heel toegankelijk voor de consument. De Ambeo Smart Headset kan worden gekocht en daarmee kun je zelf 3D geluid opnemen. Dit is dus allemaal heel gemakkelijk. Het nadeel is wel dat het op dit moment nog aan de dure kant is, want de Ambeo Smart Headset kost 250 euro.

  3D audio biedt de meest realistische audio ervaring die er op dit moment beschikbaar is. Surround sound zorgt er natuurlijk al voor dat je al kijker mee wordt genomen in een verhaal, maar met 3D audio is het nog veel realistischer.

  Een van de problemen waar Sennheiser nu tegenaan loopt is dat de meeste audio-apparaten tegenwoordig met Bluetooth werken. Voor 3D audio is alles nog bedraad. In de komende jaren moet hiervoor een oplossing worden gezocht om mee te gaan in de trends van de audio-apparatuur.

  De toekomst van 3D audio

  De grootste horde die door Sennheiser moet worden genomen is dat er een draadloze Bluetooth 3D audio headset moet komen. Op dit moment is de Ambeo Smart Headset van Sennheiser alleen nog maar beschikbaar met bedrading voor de iPhone. Tegenwoordig zijn bijna alle audio-apparaten draadloos. De technologie om een draadloze Sennheiser Ambeo Smart Headset te produceren wordt op dit moment ontwikkeld.

  In de toekomst zullen we zien dat 3D audio steeds vaker gaat worden gebruikt in verschillende films en games. Ook zullen consumenten vaker zelf gebruik maken van apparaten die 3D audio op kunnen nemen. Er zullen vast en zeker ook meer apparaten op de markt zijn waarmee dit mogelijk is. Sennheiser zet in ieder geval helemaal in op Ambeo 3D geluid. Hebben jullie wel eens wat gehoord met 3D geluid en wat vonden jullie ervan? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.