Wanneer wordt 8K streamen de standaard?

Article
zondag, 03 oktober 2021 om 15:00
netflix tvf1632484149
De vooruitgang in TV schermen en de resolutie blijft maar doorgaan. Terwijl een paar jaar geleden 4K nog de standaard moest worden is dat nu het geval voor 8K. Er is alleen nog weinig aanbod in 8K. Hoe ziet de toekomst eruit van 8K en wanneer wordt dit de nieuwe standaard?

Wat is 8K?

8K is een resolutie die bestaat uit bijna 8000 pixels (7680 x 4320). De resolutie moet de opvolger zijn van 4K (3840 x 2160). 8K is vier keer scherper en helderder dan 4K. Het verschil tussen de resoluties zal je dus zeker merken. Wat het betekent voor de kijker is dat je de details beter kan zien. Zo zal je bijvoorbeeld zandkorrels veel beter kunnen zien. Dit lijkt een kleine verandering, maar het maakt een hoop mogelijk. Zo kan je dus ook grotere TV's hebben, want je ziet dan niet te veel pixels en je kan ook dichter bij de TV zitten zonder last te krijgen van je ogen. Een nadeel is wel dat zodra je niet dicht bij je scherm zit, je het verschil tussen 4K TV en 8K TV niet zal opmerken.

Wat voor aanbod is er?

4K TV's zijn in de loop der jaren steeds meer in prijs verlaagd, waardoor de gemiddelde consument dat wel kan betalen. Hierdoor is de vraag naar films & series in 4K hoger geworden. Bij 8K is dat nog niet het geval. Voor een 8K TV ben je al snel meer dan duizend euro kwijt. Weinig mensen bezitten dus ook zo'n 8K TV. Daardoor blijft de vraag ook klein en wanneer de vraag klein is wordt het aanbod niet snel groter. Hoe zorgen we er dan voor dat 8K de standaard wordt?
De sleutel tot succes bij 8K ligt vooral bij de internetverbindingen. 8K streamen vraagt namelijk veel van een internetverbinding. 5G kan hier misschien de oplossing bieden. Door 5G zullen internetverbindingen straks supersnel moeten zijn. Hierdoor zou streamen in 8K een stuk beter worden.
Met alleen sterkere internetverbindingen halen we het helaas nog niet. Streamingdiensten moeten ook de stap maken om 8K content aan te bieden. Als dat gebeurt kan het hek van de dam zijn en het aanschaffen van een 8K TV een stuk interessanter maken.
Netflix en Disney+ hebben al eens de stap gemaakt naar 4K. Netflix heeft bijvoorbeeld een aantal series in 4K, maar het staat niet speciaal vermeld als een serie of film in 4K te bekijken is. Toen Netflix de stap naar 4K maakte waren de Netflix originals de eerste die naar 4K gingen. Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor 8K.

Zijn er betaalbare 8K TV's?

Betaalbare 8K TV's zijn er momenteel nog niet echt. De TV's zakken wel in prijs, maar kosten je toch al snel een paar duizend euro. 4K televisies waren ook lang erg duur, maar de prijs van dat soort TV's is uiteindelijk ook gezakt. Het is niet vreemd als dit ook uiteindelijk bij 8K TV's gebeurt, maar dat kan nog wel even duren.
Het valt niet te verwachten dat de 8K revolutie snel zal komen. 4K is al een aantal jaar de standaard, maar het aanbod daarvan is nog schaars. Het streamen van films en series in 8K kan wel iets sneller mogelijk worden. Zodra 8K groter zal worden zullen streamingdiensten waarschijnlijk een van de eerste zijn die content in 8K zullen gaan aanbieden.