Waarom je Your Name in de bioscoop moet kijken

  Mogelijk heb je er nog nooit van gehoord, maar als je een beetje bekend bent met al het schoon dat Japan ons brengt zal Your Name wel een belletje doen rinkelen. Vanaf volgende week draait de film eindelijk in de Nederlandse bioscopen en in dit artikel lees je waarom je Your Name in de bioscoop niet wilt missen!

  Speciaal voor de mensen die nog nooit van deze film gehoord hebben, trappen we af met wat achtergrondinformatie. Your Name (Japanse titel: Kimi no Na wa) is een geanimeerde Japanse dramafilm die is geschreven en geregisseerd door Makoto Shinkai, wie voorafgaand aan Your Name vooral bekend was van animefilms als 5 Centimeters per Second en The Garden of Words. Zijn meest recente werk verscheen tijdens de zomer van 2016 in de bioscopen in het land van de rijzende zon en is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Japanse films ooit.

  Een meeslepend verhaal

  Zo'n grote impact heeft natuurlijk meerdere redenen, maar een grote reden voor het succes van Your Name is het meeslepende verhaal waarin thema's als tijd en ruimte, afstand en vooral het lot centraal staan. Your Name vertelt het verhaal van twee jonge studenten die elkaar niet kennen, maar op een ochtend wakker worden om erachter te komen dat ze van lichaam hebben gewisseld. Deze bizarre gebeurtenis blijft bovendien niet bij één keer, maar de twee blijven op de meest onverwachte momenten van lichaam wisselen.

  Op allerlei verschillende manieren proberen de twee met elkaar in contact te komen; van het achterlaten van briefjes tot het schrijven van berichten op hun lichamen, om zo uit te zoeken wat er precies gaande is en wat deze bizarre situatie veroorzaakt. Door deze unieke kijk in het leven van de ander komen de twee steeds meer over elkaar te weten en groeit de wens om elkaar te ontmoeten, maar de afstand tussen de twee lijkt onoverbrugbaar.

  Duikt de diepte in

  Zoals we op de vorige pagina al kort besproken is het meeslepende verhaal één van de speerpunten van Your Name. De film doet het zo goed bij Japanse (en internationale) filmgangers, omdat het niet weer een typisch body-swap verhaal met een dikke dosis tienerliefde is: het gaat veel dieper dan dat.

  In een interview met Nippon.com vertelt regisseur Shinkai Makoto meer over de achterliggende thema's in Your Name. Veel van de thema's in zijn films komen voort uit de jeugd van de regisseur zelf, met name de aard van relaties tussen twee individuen en de gevoelens die hiermee gepaard gaan. Hierbij geeft hij aan dat vraagstukken als "Waarom worden we verliefd op iemand?" voor hem zo mysterieus leken als het heelal zelf. Deze afstand tussen de gevoelens van mensen is een centraal thema in zijn films en Shinkai geeft aan dat dit thema ook in zijn toekomstige werken een grote rol zal blijven spelen.

  Een van Shinkais inspiraties voor de film was een traditioneel Japans gedicht van Ono no Komachi, over het ontmoeten van mensen in je dromen. Een andere inspiratie was te vinden in de aardbeving die Japan in 2011 trof, wat hem aanzette tot nadenken over de manier waarop we onze levens, tradities en geschiedenis voor rampen kunnen behoeden.

  Prachtige animaties

  Met het verhaal zit het dus wel goed, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Gelukkig laat Your Name op dat gebied ook geen punten liggen. Een van de belangrijkste elementen in een animatiefilm is natuurlijk de animatie zelf en het is dan ook van belang dat dit goed in orde is.

  En dat is het zeker, want Your Name is een visueel pareltje. De film kent een prachtige vormgeving; van de karakters tot de omgevingen en van de kleinste details tot de bewegingen. Dit is ook niet gek wanneer je kijkt naar het team van animators dat heeft gewerkt aan Your Name. Zo was Tanaka Masayoshi, een bekende naam in tv-anime, verantwoordelijk voor het design van de personages. Verder had Ando Masashi de rol van animation director; hij heeft eerder gewerkt aan films als Studio Ghibli's Spirited Away en Princess Mononoke en Satoshi Kons Paprika.

  Alleen voor het visuele spektakel op het grote scherm is het al de moeite waard om Your Name in de bioscoop te bezoeken.

  Een wereldwijd succes

  Eerder in dit artikel hadden we het er al kort over, maar Your Name is een enorm succes, zowel binnen Japan als daarbuiten. De film heeft record na record verbroken; zo is het momenteel de meest succesvolle animefilm wereldwijd, wat betekent dat Your Name de film Spirited Away van deze troon heeft gestoten. Binnen Japan is het de vierde meest succesvolle film ooit en Your Name heeft daarnaast al aardig wat awards en nominaties op zijn naam staan.

  Shinkai wordt vanwege zijn talent en visuele hoogstandjes zelfs internationaal vaak bestempeld als "de nieuwe Miyazaki", wat natuurlijk verwijst naar Hayao Miyazaki, regisseur van beroemde Studio Ghibli-films als Howl's Moving Castle, Princess Mononoke en natuurlijk Spirited Away. Toch geeft Shinkai zelf aan deze vergelijking niet gepast te vinden, omdat zijn werken in zijn ogen sterk verschillen van die van Miyazaki. Of hij het er nu zelf mee eens is of niet, deze bestempeling heeft hem vooral in het Westen van veel aandacht voorzien.

  Your Name draait officieel vanaf 2 november in de Nederlandse bioscopen, maar de film is dit weekend onder andere bij Pathé al te zien tijdens de publiekspremières. Gaan jullie Your Name in de bioscoop kijken? Laat het ons weten in de comments!

  Lees ook ons artikel met wat wij de 5 beste Your Name scenes vinden!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.