Vrouw in online multiplayer land: Minecraft

Article
woensdag, 01 oktober 2014 om 19:00
xgn google image
Vrouwen die zich begeven in een mannenwereld... het is niet altijd even makkelijk, of juist wel? Online multiplayer games als Minecraft worden voornamelijk gedomineerd door mannen. Maar dat betekent niet dat er geen vrouwelijke gamers bestaan. Sterker nog, je vindt ze in elke online game wel. En dat vinden sommige mannen best spannend.
Voor een aantal mannen is de aanwezigheid van vrouwen reden om ander gedrag te vertonen. Uit onze special over vrouwen in MMORPG's blijkt dat vrouwen in online games als vaak te maken krijgen met een 'speciale' behandeling. In het kader van show, don't tell duik ik als gamende vrouw elke week in een andere online game en test ik in de praktijk hoe de mannelijke gamers op mij reageren. Deze week: Minecraft!

Minecraft multiplayer: nieuwe server, nieuwe start

Ik speel zelf al ruim een half jaar Minecraft en heb op verschillende multiplayer servers rondgedwaald. Voor deze blog kies ik een nieuwe willekeurige server uit, waar ik helemaal opnieuw moet beginnen. De server in kwestie is Vnlla. De naam zegt het al, het gaat hier om een vanilla server. Dat betekent dat er geen speciale plug-ins aan het spel zijn toegevoegd. Je speelt Minecraft precies zoals het bedoeld is, zonder cheats of mods.
Een goeie community is belangrijk in Minecraft multiplayer. Servers waar iedereen vijandig is tegen elkaar en waar het vernielen van de creaties van anderen de orde van de dag is, zijn niet prettig om in te spelen. Zodra ik me op de server heb ingelogd begeef ik me dan ook in de chat om te peilen hoe het er met de community voor staat. Er zijn op dat moment 29 mensen online en daarmee zit de server bijna helemaal vol.

Een oude bekende

Ik kom er meteen achter dat er een oude bekende van me toevallig ook op deze server zit. Hij heet JB0NE19 en begroet me meteen met veel enthousiasme. JB0NE19 is 22 jaar, komt uit de Verenigde Staten en was samen met mij moderator op een andere server. Toen ik hem op onze oude server leerde kennen, was hij vrijwel meteen extreem behulpzaam. Had ik iets nodig? Dan kon ik altijd bij hem terecht. Hij was ook degene die mij toentertijd als moderator aandroeg bij de eigenaar van de server.
Ook nu laat JB0NE19 zijn vriendelijke en behulpzame kant meteen weer zien. Vnlla kent geen maatregelen om je bouwwerken te beschermen. Iedereen kan jouw creaties dus vernielen als hij of zij weet waar je zit. Op vanilla servers houdt iedereen zijn of haar locatie dus meestal geheim. Maar als ik aan JB0NE19 vraag waar hij zit, twijfelt hij geen moment om zijn coördinaten aan me door te spelen. Hij voegt er nog aan toe dat ik bij hem mag komen 'wonen', als ik dat wil. Ik besluit te gaan voor de middenweg en word zijn buurvrouw.
Buren van JBONE19 in Minecraft server Vnlla

Een warm welkom

In de chat hebben de andere spelers inmiddels hoogte gekregen van mijn aanwezigheid. Ze zijn nieuwsgierig naar me omdat JB0NE19, die van behoorlijk wat populariteit geniet op de server, me lijkt te kennen. Eén van de mannelijke spelers begint al snel grapjes te maken over het feit dat een aantal andere jongens tegelijkertijd om mijn aandacht vraagt. Hij besluit er een parodie van te maken. Dat gaat ongeveer vijf minuten lang door, tot JB0NE19 hem erop wijst dat hij te ver gaat en zijn mond moet houden.
Reactie van willekeurige jongen in Minecraft
Op dit moment zijn er ongeveer twintig minuten sinds ik ben ingelogd verstreken. Het heeft dus niet lang geduurd om met de groep te mengen en in het middelpunt van de aandacht te staan. Dit uiteraard dankzij de eeuwige gentleman JB0NE19, die een voorbeeld vormde voor de rest van de spelers.
Als ik een half uur later besluit om weer uit te loggen, word ik uitgebreid gedag gezegd (in tegenstelling tot een paar andere willekeurige spelers). Ondanks dat ik vrij weinig in de chat heb gepraat, is één van mijn medespelers er alvast van overtuigd dat ik een 'local' zal worden op de server. Nu ik mezelf met andere spelers die in de afgelopen dagen nieuw op de server zijn gekomen vergelijk, bedenk ik me dat ik verreweg het warmste welkom heb gehad.
Vriendelijk afscheid in Minecraft server Vnlla
Voor de goede orde vergelijk ik mijn afscheid met dat van een willekeurige andere speler op de server. Ik zie dat hij met meerdere mensen in gesprek was voordat hij wegging, maar op het moment dat hij gedag zegt, kijkt niemand naar hem om en gaat iedereen verder met zijn eigen bezigheden.
Ironaddie wordt genegeerd als ie weggaat in Minecraft server Vnlla

De ervaringen van Julian

JB0NE19, die in het echte leven de naam Julian Pacella draagt, heeft mij een tijd terug al toegevoegd op Skype. Ik vraag hem of hij weleens mannelijke spelers tegenkomt die graag met vrouwelijke spelers flirten in games en daar soms te ver in gaan. "Ik zie ze overal, altijd. Mannen in games zijn zo hongerig naar aandacht van vrouwen," vertelt hij. Als voorbeeld noemt hij mijn warme welkom op de Vnlla server. "Er waren minstens vijf jongens die zowat smeekten om je aandacht."
Interview met Julian Pacella over Minecraft
Ik vraag hem of hij er zelf ook wel eens last van heeft, met in mijn achterhoofd zijn gedrag tegenover mij. Julian geeft aan in het algemeen vriendelijk en behulpzaam te zijn tegen iedereen, maar hij vindt het wel leuker om met vrouwen te gamen. "Ik vind het cool om naast mannen ook vrouwen in games te zien. Daarnaast zijn vrouwen vaak minder agressief en betrouwbaarder. Ik zie zelden een vrouwelijke griefer of troll." Griefers zijn Minecrafters die er hun hobby van maken om creaties van anderen te vernielen.
Als ik hem vraag of hij weleens gevoelens heeft gehad voor vrouwen die hij in Minecraft of andere online games heeft ontmoet, geeft Julian toe dat hij niet immuun is voor de charmes van vrouwelijke gamers. Meerdere keren heeft een in-game vriendschap met vrouwelijke gamers ertoe geleid dat hij verliefd op ze werd.
"Als ik geïnteresseerd ben in een meisje, zorg ik er wel voor dat ik ze toevoeg op Facebook (vroeger MySpace), zodat ik ze ook buiten de game leer kennen. Meiden vinden het over het algemeen wel prima als ik ze wil toevoegen. Ik geloof dat ik niet overkom als de typische creep die je vaak ziet in games," vertelt hij. Verder dan een korte online relatie is het bij hem nooit gekomen.

'Laat me je helpen, Annie!'

Later die avond log ik weer in op de server. Ik zie naast Julian geen namen op de lijst met spelers die mij bekend voorkomen. Nu ik niet meer met toeters en bellen binnen kom vallen, laat iedereen me over het algemeen met rust. Voor het eerst sinds ik ben begonnen op de server, heb ik tijd om in alle rust aan mijn eigen huis te werken. Ik raak echter al snel verveeld en besluit eens op bezoek te gaan bij mijn buurman.
Op een moment wandel ik ongestoord rond in de gangen van Julians tunnels en merk ik in de chat op dat deze toch wel erg lang en ingewikkeld zijn. Een gozer met wie ik nog geen enkel ander woord heb gewisseld besluit om me te helpen, ondanks dat ik hier niet om vraag.
Gozer noemt me Annie in Minecraft
Deze vriendelijke behulpzaamheid kom ik later nog veel vaker tegen, maar niet bij de mannen onder elkaar. Vooral een gesprek waarbij een jongen aan een 'vriend' vraagt waar hij is, waarbij de vriend antwoordt met 'Ik ga jou de coördinaten van mijn basis niet vertellen!', valt me op.

Conclusie

De jongens van Vnlla waren absoluut heel aardig voor me, hadden geen probleem met mijn aanwezigheid en stonden paraat om me te helpen wanneer ik dat wilde (en ook wanneer ik dat niet wilde). Waarschijnlijk heb ik die positieve behandeling vooral te danken gehad aan mijn vriendschap met Julian, die een soort grote broer is voor de meeste jongens op de server. Ook als ik een man was geweest, had dit in mijn voordeel gewerkt.
De vraag is natuurlijk of Julian en ik dan net zulke goede vrienden waren geweest, of hij dan ook zijn locatie aan me had doorgegeven en of hij dan had voorgesteld om bij hem in te trekken in het spel. Hij gaf me tevens toestemming om al zijn materialen te gebruiken als ik ze nodig had, maar dat aanbod heb ik vriendelijk afgeslagen. Ik heb uiteraard wel stiekem een kijkje genomen in al zijn kisten om te zien hoeveel hij bereid was met me te delen. Ik vond al snel een kist bomvol diamanten, emerald, goud en ijzer. Wow!
Kist vol diamanten en andere schatten in Minecraft
Nu is mijn vraag aan jullie deze week: hoe vaak krijg jij spullen van medespelers in een online game? Laat het in de comments achter!