VR motion sickness? 5 PSVR Games die je wel kunt spelen!

  PlayStation VR dompelt spelers onder in virtuele nieuwe werelden. Voor sommige spelers zijn deze PlayStation VR werelden niet altijd zo'n pretje en brengt VR motion sickness misselijkheid en duizeligheid teweeg. Hier zijn vijf PlayStation VR games die de ziekte gevoelige speler toch een goede VR ervaring kunnen bezorgen.

  PlayStation VR biedt spelers volledig vrijheid van zicht in virtuele omgevingen. Een percentage van de game populatie kan bij het spelen met de PlayStation VR het gevoel krijgen in een hele vervelende kermisattractie te zitten.

  Er zijn verscheidene redenen waarom mensen leiden aan VR Motion Sickness. De belangrijkste reden heeft te maken dat tijdens het spelen er signalen gestuurd worden naar de hersenen van wat een speler ziet, omdat er beweging geïmpliceerd wordt door het zicht en die er niet is, ervaart de speler misselijkheid en duizeligheid.

  Een andere reden van motion sickness is dat er een kleine vertraging is tussen de beweging en het zicht (lag), en dat is hopelijk iets wat in de toekomst verbeterd kan worden, maar tot die tijd zijn hier vijf PlayStation VR games die door iedereen te ervaren zijn zonder enige vorm van problemen met VR Motion Sickness.

  Job Simulator voor PlayStation VR

  In Job Simulator kiest de speler één van vier beroepen. De speler moet binnen deze beroepen alledaagse taken uitvoeren. Ondanks een beetje een gebrek aan uitdaging is de game toch heel leuk om te spelen, en dat komt vooral door de humor. Job Simulator is een grappige game niet alleen door de sterke voice over, maar ook omdat je er voor kunt kiezen de vrij traditionele taken niet bepaald traditioneel uit te voeren (en bijvoorbeeld een brandblusser in de blender te doen als chef als je gevraagd wordt een smoothie te maken).

  Job Simulator screenshot

  Waarom er geen sprake is van VR motion sickness

  De speler zal helemaal geen last hebben van VR motion sickness. Dit is omdat de speler alleen het lichaam beweegt in een kleine ruimte die overeenkomt met de dimensies van de ruimte waarin de speler zich echt bevindt .Zo krijgen je hersenen niet de impressie dat je lichaam eigenlijk meer hoort te bewegen.

  Eagle Flight voor PlayStation VR

  Eagle Flight is een game waarin je in de huid kruipt van een adelaar en rond de stad Parijs vliegt. Je voert eventueel missies uit, terwijl alleen maar rondvliegen op zich al heerlijk is! Je fladdert onder bruggen door, langs bekende gebouwen zoals de Notre Dame en de Eiffeltoren, en je vliegt naast andere adelaars (mede PlayStation VR bezitters). Ook al is er misschien een beetje een gebrek aan een narratief, de gameplay van Eagle Flight is top en ziet de game er goed uit.

  Waarom er geen sprake is van VR motion sickness

  Eagle Flight heeft goed rekening gehouden met mensen die last hebben van VR motion sickness. De game heeft namelijk in het visie van de speler een statische zwarte driehoek geplaatst, die een snavel representeert. Door deze zwarte sectie geven je ogen niet alle signalen aan je hersenen dat je lichaam eigenlijk hoort te bewegen, zonder dat je het gevoel hebt dat je enige vorm van bewegingsvrijheid hoeft op te offeren, goed over nagedacht!

  Tumble VR voor PlayStation VR

  Misschien is het niet het meest spectaculaire actiespel allertijden, maar Tumble VR is een levendige puzzel-ervaring op de PlayStation VR. Ondanks dat de controller af en toe niet helemaal wil meewerken, zal je zien dat door de oplopende moeilijkheidsgraad je toch geïnteresseerd raakt in de game.

  Waarom er geen sprake is van VR motion sickness

  Tumble VR draait om het oplossen van puzzels, en deze puzzels vergen niet veel beweging van de speler. Omdat de speler op en om de puzzel heen werkt simuleert de game geen beweging die er niet is. Zodoende word je niet ziek, wel zo handig!

  Tethered voor PlayStation VR

  Tethered is een strategiegame waarin je als een soort god verantwoordelijk bent voor een aantal kleine personages (genaamd Peeps) op een planeet. Je taak is om ze te beschermen tegen de gevaren in de wereld zoals monsters en depressie (ja, echt), In tegenstelling tot andere PlayStation VR ervaringen is Tethered een game die langer duurt dan maar een paart uurtjes, en de charmante wereld van Tethered zorgt voor hele aanlokkelijke singleplayer ervaring.

  Waarom er geen sprake is van VR motion sickness

  Tethered heeft een top down view waarin je de peeps bekijkt, en zodoende wordt er geen motie gesimuleerd in first-person perspectief. Dat betekent dus dat de representatie van de speler niet veel beweegt in het spel. Spelen zonder overgeven dus.

  Wayward Sky voor PlayStation VR

  Wayward Sky was onderdeel van de demo disc die inbegrepen bij elke PlayStation VR headset, alleen bleek de volledige game bij de launch nog niet beschikbaar in Nederland omdat de omschrijving van de game nog niet vertaald was in de PSN store.

  Misschien hebben hierdoor first adaptors van de PlayStation VR de game over het hoofd gezien. Uber entertainment heeft in Wayward Sky een charmante puzzelgame waarin de speler in de huid kruipt van pilote Bess die gecrasht is in een mysterieus kasteel in de wolken. In het luchkasteel moet ze puzzels en raadsels oplossen om te kunnen ontsnappen.

  Waarom er geen sprake is van VR motion sickness

  Doordat de speler een top down view heeft om Bess te laten lopen en de puzzels in first-person zijn, wordt er geen voorwaartse beweging gesimuleerd. Dit was eerst anders, en gedurende de ontwikkeling van het spel is het top down point-and-click systeem toegevoegd aan de game. Dit komt mede doordat de director van de game, Chandana Ekanayake, zelf ook last van VR motion sickness heeft en hij vond het belangrijk een game te creëren die iedereen comfortabel kan spelen.

  Wayward Sky

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.