Viva la games: Gekke Finnen en Ender's Game

Article
woensdag, 05 februari 2014 om 19:00
xgn google image
Het is weer tijd voor een nieuwe Viva la games. Laura ging naar Finland en begreep daar de ballen van een gameprogramma. En soms is het game-aspect dichterbij dan je denkt, zoals nu in Ender's Game die in de bioscopen draait!
Toen ik in Finland op wintersportvakantie was, heb ik veel televisie gekeken. Ik had geen gameconsoles bij me, wel wat handhelds, maar televisiekijken is natuurlijk wat gezelliger voor de familie. Plus, Finland is in tegenstelling tot Duitsland wel Engels-minded. Dat betekent dat toffe films als Despicable Me en Men in Black II gewoon in het Engels te bekijken zijn. Helaas geldt dat niet voor het programma waarvoor ik deze Viva La Games-bijdrage schrijf, maar ik heb het toch even op laten staan: een Fins televisieprogramma over games.

Het was geheel in het Fins, dat helaas minder begrijpelijk is dan bijvoorbeeld Noors en Zweeds. Toch zie je bij zo'n programma weinig anders dan in onze eigen gameprogramma's op televisie. Gamekings en InsideGamer volgen namelijk allebei ook redelijk hetzelfde pad: studiogesprekken afgewisseld met grappige gametrips. Volgens mij was dit programma net zoiets. Soms zag je ze (de twee jonge en mannelijke presentatoren) in de televisiestudio kwebbelen over een game waarbij dan beelden in de achtergrond speelden, maar ze gingen ook iets met de PlayStation 4 doen, alleen kregen ze een melding (in het Fins) en daar moesten ze erg om lachen.
Meer heb ik niet gezien, het was grappig om even te blijven zien maar als het niet te verstaan is, dan word ik chagrijnig omdat ik nieuwsgierig ben wat ze dan zeggen. Overigens word je in Finland doodgegooid (sorry voor de woordgrap) met Angry Birds. Ze hebben er echt alles van, zelfs snowboard-gear. Die heb ik maar niet gekocht. Heb geen zin om groene varkens tegen te komen als ik van de piste suis.
Als er een film momenteel in de bioscoop draait waarin het aspect gamen terugkomt, dan is het Ender's Game wel. In die film speelt de hoofdpersoon steeds een spelletje wat een essentiële rol vervult in het verhaal van de film. Nu ga ik niet spoilen, maar het element voegt zeker wat toe aan de futuristische film. Want wat hij daar in die game doet, die hij op een soort tablet speelt, heeft gevolgen voor de realiteit. Hoe bizar zou dat zijn? Dat je een tablet pakt, een spelletje start voor het slapen gaan, wat invloed heeft op het echte leven? Haha, ik moet er niet aan denken! Maar voor de film is het leuk. Voor de rest is-ie waardeloos eigenlijk.

Populair Nieuws