Virtual Reality gadgets - De beste apparaten in de virtuele wereld

Article
woensdag, 16 september 2015 om 18:09
xgn google image
In de laatste 3 decennia is de Virtual Reality hype gekomen en gegaan. We kunnen in ieder geval zien dat VR in deze periode een grote comeback aan het maken is met de komst van een paar grote producten. We hebben een lijst opgesteld met de 5 grootste virtual reality gadgets van dit moment.

PlayStation VR

De virtual reality headset van Sony die voorheen gedoopt werd als Project Morpheus heet nu PlayStation VR. Dit is gisteren aangekondigd door Sony op zijn persconferentie bij de Tokyo Game Show.
De PlayStation VR is een virtual reality headset die is ontworpen voor gebruik in combinatie met de PlayStation 4 en de PlayStation Vita. Tijdens de Tokyo Game Show zijn er al enkele games en demos speelbaar op de nieuwe PlayStation VR. Enkele namen die hieronder vallen zijn Final Fantasy 14 Online, Summer Lesson, Dynasty Warriors 7 VR demo, RIGS, Joysound VR en Hatsune Miku VR Tech demo.
De PlayStation VR van Sony wordt in juni 2016 verwacht in de winkels te liggen, maar een officiële releasedatum is nog niet bekend.

Oculus Rift

De Oculus Rift is een van de bekendste virtual reality brillen op de markt. De bril begon als kickstarter project en is vorig jaar door Facebook gekocht voor een kleine 2 miljard dollar.
De virtual reality bril heeft een breed stereoscopisch gezichtsveld die speciaal ontwikkeld is voor gamers. Het apparaat kan daardoor de bewegingen van het hoofd van de speler meten zodat de bewegingen gebruikt kunnen worden als besturing in het spel. Op deze manier voelt zo'n speler zich nog meer aanwezig in de virtuele wereld.
De Oculus Rift heeft nog geen officiële releasedatum gekregen, maar wel weten we dat deze verkrijgbaar zal zijn in 2016.

Odyssey

GoPro heeft kort geleden de nieuwe virtual reality camera aangekondigd die Odyssey heet. Deze camera-installatie bestaat uit 16 GoPro Hero 4 camera's en kan 360 graden draaien terwijl deze aan het filmen is.
Op dit moment worden 360 graden video’s opgenomen met 6 tot 8 camera’s, en de bestanden zijn erg groot en moeilijk om samen te voegen. Voor 16 camera's wordt het nog moeilijk en speciaal hiervoor heeft Google een nieuwe programma bedacht: Google Jump. Dit programma verzamelt alle data en zorgt dat alle beelden in een geheel worden weergegeven, ook zorgt Jump ervoor dat de geluiden die zijn opgenomen synchroon lopen.
Aan de Odyssey hangt een prijskaartje van $15.000, dus als je wordt uitgekozen moet je diep in de buidel tasten. Verder is er nog geen officiële releasedatum bekend gemaakt voor deze virtual reality camera-installatie.

Samsung Gear VR

De Samsung Gear VR is een virtual reality headset die gepaard gaat met de Galaxy Note 4 smartphone van Samsung. Samsung wilde de concurrentie aangaan met de innovatieve Oculus Rift en kwam in februari met hun Samsung Gear VR op de markt.
De headset is niet te gebruiken als losse accessoire, en werkt alleen in combinatie met de Samsung Galaxy Note 4. Verder kun je met de Samsung Gear VR games spelen, films kijken en jezelf transformeren in een andere wereld met het entertainment systeem Sonar.
Sinds deze week is aangekondigd dat het virtuele netwerk AltspaceVR nu ook beschikbaar is op de Gear VR. Een gesloten Alpha versie van AltspaceVR kom binnenkort uit voor de Samsung Gear VR. Dit wordt de eerste cross-platform sociale ervaring, de eerste gedeelde internet browser en de eerste gedeelde streaming video in de virtual reality.
De Samsung Gear VR kost los 200 euro en is sinds februari verkrijgbaar. De nieuwe Gear VR Innovator Edition wordt eind dit jaar verwacht.

Canon VR Unit

Canon is niet het eerste bedrijf waaraan gedacht wordt als we praten over virtual reality, maar toch is er tijdens de Canon Expo in New York van vorige week een prototype verschenen.
Het prototype van Canon bevat twee 5.5 inch LCD panelen, die allebei een resolutie hebben van 5K. Het apparaat is nog niet klaar voor een eventuele lancering, aangezien deze nog belangrijke onderdelen mist zoals een ingebouwd audiosysteem, waardoor gebruikers nu nog een koptelefoon zouden moeten gebruiken. Verder is het ook nog niet echt een headset en heeft het met zijn 2 handvatten meer iets weg van een periscoop.
Net zoals vele andere producten die gepresenteerd werden tijden de Canon Expo is het nieuwe virtual reality product nog steeds in ontwikkeling. Een releasedatum is daarom nog niet bekend voor het nieuwe product. Kijkend naar de tijd dat in het design is gestoken kunnen we wel speculeren dat Canon waarschijnlijk binnenkort iets gaat aanbieden.