Vijf redenen waarom Half-Life: Alyx de redding voor VR kan zijn

  Virtual Reality, ook wel simpelweg bekend als VR, is nog niet helemaal geworden wat veel mensen hadden gehoopt. Maar gaat daar binnenkort verandering in komen? Dit zijn de redenen waarom wij denken dat Half-Life: Alyx de game is die VR kan redden.

  Eindelijk een echt avontuur

  Vandaag de dag zijn er al een flink aantal titels die exclusief verkrijgbaar zijn voor de verschillende VR-brillen. Van het adrenaline-opwekkende Beat Saber tot aan de Virtual Reality-versie van Counter-Strike.

  Wat het ‘platform’ alleen mist is een echt avontuur met een singleplayer-campagne dat exclusief is ontwikkelt voor VR. Veelal komt het nu aan op VR-versies die achteraf zijn bedacht, zoals Skyrim VR, of die titels ons niet lang kunnen bekoren. Het ziet er naar uit dat daar verandering in gaat komen met Half-Life: Alyx en VR haar eerste AAA-titel tegemoet ziet komen.

  Na al die jaren meer Half-Life

  Door de naam Half-Life aan het project te verbinden, brengt ontwikkelaar en uitgever Valve natuurlijk al flinke verwachtingen met zich mee. Fans van de franchise zitten immers al eindeloos lang te wachten op een nieuw deel in de serie rondom Gordon Freeman. Half-Life 3 is inmiddels de titel geworden waar gamers misschien nog wel het meeste naar uitkijken.

  Helaas kunnen gamers niet het volgende deel in het verhaal van Freeman verwachten in Half-Life: Alyx. Zoals de naam al doet vermoeden stappen spelers deze keer in de schoenen van Alyx, de handlanger van Gordon in Half-Life 2. De VR-game zal het verhaal van Alyx vertellen voor de gebeurtenissen in het tweede deel van de franchise. Het verhaal wordt misschien niet voorwaarts gestuurd, maar wij kunnen niet wachten om weer in de dystopische wereld van Half-Life te stappen.

  Experimenteren met de Gravity Gloves

  Waar spelers in Half-Life 2 de indrukwekkende Gravity Gun in hun handen kregen gedrukt, kunnen ze in Half-Life: Alyx met de Gravity Gloves aan de slag. Deze komen natuurlijk goed overeen met de dubbele controllers die VR-brillen zoals de HTC Vive en Oculus Rift gebruiken.

  Met de speciale handschoenen kan je objecten van veraf grijpen en spullen tillen die je normaliter niet eens van de grond af kan krijgen. De Half-Life-franchise kennende zul je de Gravity Gloves ook moeten gebruiken om puzzels op te lossen en langs obstakels te komen.

  De handschoenen hebben daarnaast ook nog een andere functie. Op het display op je linkerhand kan je namelijk zien hoeveel levenspunten je nog hebt en andere HUD-elementen.

  Valve is goed met innovatie

  Het komt niet zomaar uit de lucht vallen dat Valve ineens komt met een exclusieve VR-game. De ontwikkelaar en uitgever heeft zelf namelijk ook baat bij een groeiende Virtual Reality-industrie. In samenwerking met HTC heeft Valve bijvoorbeeld de HTC Vive ontwikkeld.

  Dat neemt alleen niet weg dat Half-Life: Alyx een halfbakken game zal worden met de naam van Half-Life erop geplakt om de dure brillen te verkopen. Valve ontwikkelt niet vaak nieuwe games, maar wanneer de ontwikkelaar zich ergens op richt, dan komen daar over het algemeen zeer mooie projecten uit voort. De Half-Life-serie zelf is daar een goed voorbeeld van, maar kijk bijvoorbeeld ook naar Counter-Strike, dan na al die jaren nog steeds mateloos populair is.

  Dat komt vaak ook doordat veel games van Valve op de één of andere manier uniek aanvoelen en innovatief zijn. Half-Life 2 gebruikte zwaartekracht op een revolutionaire manier in games, Portal liet zien wat er allemaal mogelijk is door te spelen met portalen en Left 4 Dead is de blauwdruk geweest voor veel co-op games daarna. Wij verwachten dan ook dat Valve weer met één of meerdere unieke gameplay-elementen gaat komen in Half-Life: Alyx

  Valve

  De cijfers liegen niet

  Half-Life: Alyx komt pas volgende maand uit, maar de eerste tekenen wat de game voor de Virtual Reality-industrie kan betekenen laten zich al zien. Afgelopen jaar heeft Valve namelijk haar nieuwe VR-bril gelanceerd, de Valve Index VR. Nadat Half-Life: Alyx is aangekondigd is de bril alleen helemaal uitverkocht. Andere VR-brillen zijn compatibel met de game, maar ook die zijn grotendeels uitverkocht sinds de aankondiging.

  Het feit dat de voorraad helemaal op is, heeft ook niet gelegen aan een mooie uitverkoop, zoals rond de jaarwisseling is gebeurd met de Steam Controller. De Valve Index VR is zelfs allesbehalve goedkoop. Voor het totaalpakket ben je namelijk 1079 euro kwijt en daarnaast heb je ook nog eens een relatief sterke PC nodig. De wereld van VR zal dus zeker nog niet voor iedereen toegankelijk zijn, maar binnenkort heeft het platform met Half-Life: Alyx mogelijk wel haar eerste system seller te pakken.

  Half-Life: Alyx

  Verkijgbaar vanaf 23 march 2020

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.