Vijf ID@Xbox games om in de gaten te houden

Article
woensdag, 17 augustus 2016 om 7:55
xgn google image
Het is alweer drie jaar geleden dat Microsoft op de Gamescom het ID@Xbox-concept onthulde: een programma waarmee onafhankelijke ontwikkelaars op gemakkelijke wijze hun titels op de Xbox-platformen kunnen uitgeven. Wij hebben al een aantal opkomende titels op de Gamescom kunnen bekijken, maar welke ID@Xbox games moet je echt in de gaten houden?
De afgelopen drie jaar zijn er al tientallen ID@Xbox games uitgegeven, waaronder een aantal pareltjes. De horrorgame Outlast kreeg veel positieve kritieken en ook het zeer recent uitgebrachte Inside, van de makers van Limbo, werd overladen met complimenten. Maar welke andere ID@Xbox games kunnen we binnenkort verwachten?

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas is al een paar jaar geleden uitgebracht op PC en mobile devices, maar maakt nu ook zijn opwachting op de Xbox One via ID@Xbox. De titel is een hommage aan oude adventure games, zoals Final Fantasy, maar vooral aan de Zelda-games.
Dit komt niet alleen naar voren in de algehele sfeer die de game ademt, inclusief een vrolijk kleurenpalet, maar ook in de gameplay die sterk doet denken aan de oude Zelda-games. Er moeten talloze vijanden worden verslagen, de wereld zit vol met kerkers en uiteraard moet je brein aan de slag om puzzels op te lossen. Daarnaast moet je ook veel varen in Oceanhorn, waarbij we natuurlijk meteen moeten denken aan The Wind Waker.
In Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas speel je met een jongen, die zijn verdwenen vader achterna gaat. Zijn vader is namelijk plotseling verdwenen en heeft alleen een brief, oud notitieboek en een mysterieuze ketting achtergelaten. Het is een startschot voor een spannend avontuur op zee en onbewoonde eilanden. Wij zijn in ieder geval benieuwd waar het avontuur zal eindigen.
96215 1

Sniper Elite 4

De Sniper Elite-serie begon al in 2005, op onder andere de originele Xbox. Lang leek het erop dat Sniper Elite de enige game in de serie bleef, totdat in 2012 plotseling Sniper Elite V2 uitkwam. Daarna ging het snel met de serie, want alweer twee jaar later stond in 2014 Sniper Elite 3 op de stoep en in 2017 wil ontwikkelaar Rebellion het vervolg Sniper Elite 4 uitbrengen via ID@Xbox.
In Sniper Elite 4 gaan we naar Italië in 1943, direct na de gebeurtenissen in Sniper Elite 3. Net zoals in de vorige games staat natuurlijk nog steeds schieten met een sniper rifle centraal, waarbij spelers getrakteerd worden op een slow-motion killcam als ze een voltreffer maken.
Om de nadruk op snipen nog groter te maken, heeft Rebellion ervoor gekozen om de grootte van de maps flink uit te breiden, zodat spelers echt zelf de keuze hebben waar ze gaan liggen en welke ontsnappingsroute te kunnen pakken. En natuurlijk op welke afstand ze willen schieten. Daarnaast keren ook coöperatieve missies en multiplayer terug uit Sniper Elite V2.
96216

Outlast 2

Zoals we al eerder zeiden was Outlast een groot succes voor ID@Xbox en het is dan ook geen verrassing dat het vervolg, Outlast 2, ook onder ID@Xbox games valt. Ook Outlast 2 speelt zich af in het verknipte en zieke universum van de eerste Outlast, maar deze keer met nieuwe karakters en een nieuwe setting.
In het origineel kregen we een onafhankelijke journalist onder de knoppen, die onderzoek deed naar een geheime inrichting voor mensen met een mentale aandoening. Wat hij daar echter aantrof was een ware horror en het bewijs dat mensen tot het onmogelijke in staat zijn.
Wat we precies voor onze kiezen gaan krijgen in Outlast 2 is nog niet helemaal zeker. Volgens ontwikkelaar Red Barrels nemen we weer een kijkje in de menselijke psyche en welke duistere geheimen daar boven komen drijven. Als ze het niveau van de eerste Outlast kunnen vasthouden, dan kunnen wij niet wachten op het vervolg. Met zweterige handjes uiteraard.
96217

Cuphead

Toen Microsoft in 2014 het ID@Xbox-programma belichtte op de E3, ging dat gepaard met een trailer waarbij we al verschillende ID@Xbox games voorbij zagen komen. Eén van die projecten zag er ontzettend tof uit qua stijl en trok in de trailer dan ook veel aandacht. Die game was Cuphead en in 2016 moet de indie titel dan eindelijk het daglicht zien.
In de run-and-gun game speel je met Cuphead, een klein figuur die als hoofd, hoe kan het ook anders, een theekopje heeft. De goedlachse Cuphead heeft een weddenschap verloren van de duivel en moet op pad om zijn schuld te vereffenen. Dit komt neer op het doorlopen van 2D-levels en aan het einde van elk level staat een eindbaas op je te wachten, net zoals in de klassiekers van weleer. De game is tevens te spelen samen met een vriend, in lokale co-op.
Ook de tekenstijl is geïnspireerd op klassiekers van weleer, met name het werk uit de jaren 30 van Max Weischer, die onder andere bekend is van series als Betty Boop, Koko the Clown en natuurlijk Popeye. De stijl springt meteen in het oog en doet ook echt eer aan het werk van Weischer. We kunnen dan ook niet wachten op de release van Cuphead, die hopelijk niet wordt verplaatst naar 2017.
96218

We Happy Few

De ID@Xbox game waar we het meeste naar uitkijken is een titel die Microsoft vorig jaar aankondigde op de Gamescom: We Happy Few. In de game kan je kiezen tussen drie karakters, waarmee je moet zien te overleven in het extreem blije Engelse stadje Wellington Wells.
We Happy Few speelt zich namelijk af in een alternatieve wereld in de jaren 60, waarbij de inwoners van het stadje hebben gekozen om de drug ‘Joy’ tot zich te nemen. De drug zorgt ervoor dat de gebruiker intens blij wordt en al het verdriet in de wereld vergeet. De neveneffecten zijn alleen dat ‘blije mensen’ makkelijk beïnvloedbaar zijn, geen moraal meer kennen en niet de langetermijngevolgen van hun acties inzien. De hoofdrolspeler besluit dan ook om geen ‘Joy’ meer tot zich te nemen en wordt vervolgens gezien als een ‘Downer’ en een vogelvrije crimineel.
Spelers moeten daarom zo lang mogen zien te overleven, terwijl ze proberen om de stad te ontvluchten. Daarnaast is het ook de taak om een persoonlijk doel te bereiken, die waarschijnlijk zal verschillen per karakter. Simpelgezegd worden wij heel blij van We Happy Few en we kunnen dan ook niet wachten op de volledige release van de game.

Tientallen ID@Xbox games

Het ID@Xbox-programma beslaat tientallen games en deze vijf games zijn dan ook een fractie van het totale aanbod. Heb jij een titel waar je enorm naar uitkijkt en die we niet in deze special hebben behandeld? Laat het ons dan natuurlijk weten in de comments.