Vijf dingen die je moet weten over de film Valerian and the City of a Thousand Planets

Article
woensdag, 28 juni 2017 om 14:01
xgn google image
ADVERTORIAL - Op 26 juli verschijnt de film Valerian and the City of a Thousand Planets op het witte doek. De strip kent een rijke achtergrond die ook in de film voorbij komt. Het is de duurste Europese productie tot nu toe en hij is geregisseerd door Luc Besson, die eerder films maakte als The Fifth Element en Lucy.
De film bevat grote namen als Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke, Cara Delevingne en Dane DeHaan. Het belooft een spectaculair avontuur te worden en dus blikken wij vast vooruit. Check hier vijf dingen die je moet weten over Valerian!
Let op! In deze special komen mogelijk spoilers over het verhaal in de film voorbij.

Gebaseerd op een stripverhaal

Laten we beginnen met iets wat wellicht niet iedereen weet. Valerian and the City of a Thousand Planets is gebaseerd op een stripverhaal. En dit keer betreft het eens geen Marvel of DC verfilming, zoals The Avengers of Batman. De strip waarop de film gebaseerd is heet Valerian and Laureline. In het Nederlands heet Valerian overigens Ravian.
De bedenkers van het verhaal zijn de Franse tekenaars Pierre Christin en Jean-Claude Mézières die in 1967 met de strip begonnen. Deze strip, die ruim 40 jaar gelopen heeft, is onder andere een inspiratiebron geweest voor Star Wars. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat iemand dit verhaal naar het witte doek zou brengen. Regisseur Luc Besson gaat de uitdaging aan en brengt ons de verfilming van deze stripverhalen.
112651

Het verhaal gaat niet alleen over Valerian

Hoewel de titel Valerian and the City of a Thousand Planets doet denken dat de film alleen over Valerian gaat, is dat niet zo. De film gaat, zoals eigenlijk al op de eerste pagina van het stripverhaal vermeld is, over Valerian (Dane DeHaan) en Laureline (Cara Delevinge). Zij vormen samen een team, maar dat was niet altijd zo. Volgens de stripverhalen is Valerian geboren in de 27e eeuw, terwijl Laureline veel eerder geboren is, namelijk in de 11e eeuw.
Een behoorlijk tijdsverschil. Hoe komen de twee dan bij elkaar? Simpel: Valerian is een tijdreiziger en was op missie in de 11e eeuw. Daar heeft Laureline hem gered in het magische bos van Arelaune en uiteindelijk heeft Valerian haar mee terug genomen naar de 27e eeuw. De film begint in de 27e eeuw met een spectaculaire missie die Valerian en Laureline naar planeet Kyrian stuurt.
112652

Alpha is een ruimtestation, geen stad die duizend planeten beslaat

De titel van de film doet vermoeden dat de film over een stad gaat. Dat is niet helemaal waar. De plek in kwestie is Alpha, de stad van duizend planeten. Maar het is dus geen stad: Alpha is een ruimtestation dat fungeert als een ontmoetingsplek waar inwoners uit alle hoeken van het universum al eeuwen samenkomen om hun kennis, intelligentie en culturen met elkaar te delen.
Er heerst vrede in het ruimtestation en misschien is het er wel iets te vredig. Maar dat zal zich in de film uitwijzen.
112653

Valerian bevat meer dan 200 buitenaardse rassen

In Valerian and the City of a Thousand Planets bepaalt Alpha voor een groot deel de setting. Gezien het ruimtestation onderdak biedt aan wezens van duizend planeten moet er wel een grote variatie in de aliens zitten. En dat is zo. De film bevat meer dan 200 alienrassen!
Waarschijnlijk komen die niet allemaal even prominent in beeld, maar toch is het een leuk gegeven dat er veel moeite is gedaan om de alliantie van zoveel planeten overtuigend over te brengen.
Ook voor de special effects is veel moeite gedaan: de film bevat namelijk meer dan 2.700 VFX-shots (shots waar digitale special effects in zijn aangebracht) die gemaakt zijn door Weta, de studio die ook verantwoordelijk was voor o.a. Avatar en The Hobbit.
112655

De dreiging in de film is onduidelijk

Het belangrijkste dat je moet weten over Valerian is hoe het zit met de tegenstander of de dreiging in de film zit. Meestal is het zo bij een verfilming van een stripverhaal dat de dreiging in de trailer al duidelijk is. Valerian and the City of a Thousand Planets lijkt hiervan af te wijken. De dreiging komt namelijk nog niet duidelijk naar voren in de trailers.
In het stripverhaal was de grote vijand The Shadows, maar dat lijkt niet zo te zijn in de film. Wat we momenteel weten is dat de film stap voor stap vertelt waar Alpha mee te maken krijgt aan de hand van verschillende, action-packed missies van Valerian en Laureline. Een soort intergalactische Mr. & Mrs. Smith dus. Wat die dreiging precies inhoudt, is nog lekker mysterieus.
Valerian and the City of a Thousand Planets is vanaf 26 juli in de bioscoop te zien. Wij zijn al erg benieuwd wat dit verhaal ons gaat brengen.