De vijf beste hardcore survival games

Article
zaterdag, 15 mei 2021 om 13:00
the long darkf1620983568
Wat is er nou beter dan een game waarin je keihard doodgaat als je niet genoeg water drinkt? Survival games zijn de afgelopen jaren één van de populairste genres. Nu is daar met Valheim nog een enorm goede game bijgekomen, maar natuurlijk zijn er nog veel moeilijkere survival games. Wij hebben de beste hardcore survival games voor je op een rij gezet.

The Long Dark

Laat je niet afleiden door de cartoonachtige graphics en de adembenemende omgevingen. The Long Dark is een keiharde game. Het vindt plaats in de ijzige Canadese wildernis, met alle bossen, sneeuw en wilde dieren die daarbij horen. Net zoals veel andere survival games vind deze plaats tijdens een apocalyptische gebeurtenissen. Maar The Long Dark heeft geen zombies, mutanten of bovennatuurlijke vijanden, alleen jij en de natuur.
De game kent een verhaallijn met drie hoofdstukken waar je in ongeveer 15 uur doorheen speelt, maar daarnaast ook een open-world survival modus. Je hand wordt niet vastgehouden in deze game; je krijgt informatie, maar geen instructies over hoe en waar je dingen moet doen. De survival modus heeft zelfs permadeath: als je dood gaat wordt je save verwijderd.
In de survival modus moet je met elke actie rekening houden met het feit dat je calorieën verliest. Voor mensen voor wie dit te makkelijk klinkt, is er zelfs nog een Interloper-modus. Hierin wordt je vanaf het begin van de game bedreigd met onderkoeling.
2021 05 14 this war of minef1620983500

This War of Mine

Anders dan de meeste games in een oorlog, ben je in This War of Mine geen supersoldaat die hordes vijanden achter elkaar afknalt, maar een groep burgers die wanhopig in leven proberen te blijven in een belegerde stad. Deze game is niet alleen moeilijk, maar soms zelfs zwaar deprimerend.
De fictieve stad Pogoren in het land Gaznavia wordt belegerd door een onbeschreven vijand. Overdag is het onmogelijk om je schuilkelder te verlaten. De stad zit vol met sluipschutters die schieten op alles wat losloopt. ‘S nachts ga je op zoek naar materialen om je groep in leven te houden.
Je begint met één of meer personen in je groep, die je naarmate het spel vordert uitbreid. Elk personage heeft eigenschappen die het overleven van je groep hindert of helpt. Het verzamelen van voedsel, kweken van planten, en het bouwen van een schuilplaats is essentieel in deze game.
dont starve giant edition release voor wii u bekend 71868

Don't Starve

Op het eerste gezicht lijkt Don’t Starve misschien een schattige platformer met cartoonfiguren. Maar laat je niet misleiden; weinig games zijn zo onvergeeflijk als deze. Don’t Starve geeft je geen instructies. Het is aan de speler om uit te vinden hoe je de gereedschappen maakt en het voedsel vindt om in de wildernis te overleven.
Je speelt als Wilson, een wetenschapper. Door een demon wordt je getransporteerd naar een vreemde wildernis gevuld met monsters. Om te overleven moet je niet alleen eten en slapen, maar ook zorgen dat Wilson mentaal gezond blijft.
the forest release voor pc bekendgemaakt 129518 2

The Forest

In The Forest speel je als Eric LeBlanc. Aan het begin van de game maak je samen met je zoon Timmy een vliegtuigcrash in een bos mee. Als je als enige overlevende wakker wordt in het wrak, ontdek je dat Timmy weg is.
Dan begint het overleven. Alsof het nog niet erg genoeg is dat je jezelf in de wildernis bevindt, dan is deze wildernis ook nog bevolkt door geschminkte kannibalen, en zelfs gemuteerde baby’s. Om in leven te blijven bouw je een schuilplaats, verzamel je eten en drinken en maak je wapens om de kannibalen op afstand te houden.
Je speelt in deze game het verhaal door, maar je kunt er zelf net zo lang over doen als je wil. Als je liever in een open-world sandbox overleeft kan dit. Op hogere moeilijkheidsgraden moet je letterlijk overal rekening mee houden; van het eten van gedroogd vlees krijg je meer dorst, je raakt sneller onderkoeld of je wordt ziek, en dieren zijn zeldzaam.
2021 05 14 scumf1620983402

SCUM

SCUM is officieel nog niet eens uit, maar het is nu al één van de beste hardcore survivaltitels die je kunt vinden. De game draait op Unreal Engine 4 en kwam in 2018 al via Early Access uit. De game komt van Kroatische ontwikkelaar Gamepires en speelt zich logischerwijs ook af in Kroatië.
In de game kunnen honderd spelers in een server survivalen, maar waarin de game pas echt uitblinkt is de controle die fans krijgen over de wereld. Zo zijn er onwijs veel opties in de character creator en is het crafting-systeem erg goed. Wel moet je rekening houden met wat bugs en dergelijke gezien SCUM nog in early access zit.