De vijf beste gaming keyboards van 2019!

  De fabrikanten van toetsenborden zijn dit jaar actief geweest. Er heerst dan ook veel concurrentie op de markt, wat voor de consument alleen maar goed is. Dat blijkt dan ook wel uit de vijf beste gaming keyboards die dit jaar zijn gelanceerd.

  Steelseries

  5. Steelseries Apex Pro

  Steelseries is een gevestigde naam als het aankomt op mechanische toetsenborden. Dit jaar probeert de Deense fabrikant iets nieuws en introduceert de OmniPoint Switch. Steelseries begrijpt namelijk dat gamers ook wel eens een document moeten typen en dat accountants in hun vrije tijd ook een potje gamen. Met de nieuwe switch is het namelijk mogelijk om de actuation point aan te passen per toets, van 0.4mm tot aan 3.6mm. Zo kan je dus of je hele toetsenbord aanpassen voor een snelle reactie of alleen de WASD-toetsen.

  Het aanpassen van de toetsen en andere informatie is ook lekker duidelijk op de Steelseries Apex Pro, want het huisvest een OLED-schermpje aan de bovenkant. Zo kun je dus precies zien hoe gevoelig een toets is ingesteld, maar ook welk profiel je gebruikt, wie er op Discord aan het praten is of hoeveel geld je beschikbaar hebt in CS:GO. Er zijn verrassend veel mogelijkheden voor het schermpje.

  Het nadeel van de Steelseries Apex Pro is alleen wel dat je er flink voor in de buidel moet tasten. De full-size versie kost maar liefst 229 euro, terwijl de TKL-variant iets goedkoper is met een prijs van 209 euro.

  4. Vortex POK3R V2

  Als er fabrikanten van gaming peripherals worden genoemd, dan is Vortex een naam die niet snel zal vallen. Het Taiwanese bedrijf timmert echter al bijna tien jaar aan de weg als het aankomt op mechanische toetsenborden en vergaart steeds meer populariteit. Hun populairste keyboard krijgt nu een vernieuwde versie: de Vortex POK3R V2.

  In tegenstelling tot de 104-toetsen tellende Apex Pro is de Poker een zogeheten 60 procent keyboard, zonder F-toetsen, numpad en pijltjestoetsen. Het compacte karakter van het toetsenbord is daardoor ideaal voor gamers met weinig ruimte op hun bureau of bezoekers van LAN-toernooien.

  De vernieuwde versie van de POK3R kent bovendien gloednieuwe Cherry MX low profile switches. Het toetsenbord heeft bovendien Double Shot PBT keycaps, wat inhoudt dat het plastic een stuk minder snel zal vervagen door natuurlijke oliën in je vingers. Tel daar de kleurrijke RGB-verlichting bij op en je hebt al snel een sterk toetsenbord in huis. Met een prijs rond de 100 euro is de Vortex POK3R V2 een stuk goedkoper dan de Apex Pro, maar helaas is het toetsenbord nog niet verkrijgbaar in Nederland.

  Razer

  3. Razer Huntsman Tournament Edition

  Razer is één van de grootste namen als het aankomt op accessoires voor je PC. Het techbedrijf maakt muizen, microfoons, koptelefoons en natuurlijk ook toetsenborden. Met hun nieuwste poging heeft Razer veel geluisterd naar de community en dat is aan vrijwel alles te zien.

  De Razer Huntsman Tournament Edition is een zogeheten tenkeyless toetsenbord, dat net zoals een 60 procent toetsenbord afscheid neemt van het numpad. De rest van de toetsen blijven nog wel aanwezig, zoals de F-knoppen, pijltjestoetsen en de Delete-cluster. Het keyboard maakt daarnaast gebruik van een speciale, nieuwe switch die Razer heeft ontwikkeld: de Linear Optical Switch. Met een actuatiepunt van één millimeter slaan toetsen sneller aan dan normaal en zijn ze enorm duurzaam. De switches kunnen namelijk gegarandeerd 100 miljoen aanslagen verduren.

  Razer heeft voor de keycaps gekozen voor Double Shot PBT plastic, net zoals de POK3R, die de RGB-verlichting door laten schijnen. Het bedrijf maakt nu gelukkig ook gebruik van een USB-C-aansluiting, in plaats van de verouderde USB-opties. Voor de Huntsman TE ben je 150 euro kwijt.

  2. Ducky One 2 Mini SF

  Net zoals Vortex is Ducky een bedrijf dat zich volledig richt op toetsenborden. Met de populariteit van Fortnite heeft het eveneens Taiwanese bedrijf goede zaken gedaan, want dankzij grote streamers gaan de toetsenborden van Ducky als hete broodjes over de toonbank.

  Het toetsenbord van Ducky dat verreweg het meest populair is, is de One 2 Mini. Dat keyboard is een 60 procent variant, maar recent is er een nieuwe versie van uitgekomen. De Ducky One 2 Mini SF maakt namelijk een kleine verandering met een grote impact. Met vrijwel hetzelfde formaat zijn er pijltjestoetsen en een paar andere knoppen toegevoegd. Op die manier kan je dus genieten van de compact form factor, terwijl je toch het gemak hebt van pijltjestoetsen.

  Uiteraard heeft de Ducky One 2 Mini SF RGB-verlichting, Double Shot PBT keycaps en heb je de keuze uit verschillende soorten Cherry MX switches. Zo zijn er niet alleen varianten met de gebruikelijke rode, blauwe of bruine switches, maar ook zwarte en een stille optie. Het toetsenbord kost 109 euro.

  Logitech

  1. Logitech G X Pro

  Eén van de lastigste keuzes die je moet maken bij het kiezen van een mechanisch toetsenbord is welke switch je neemt. De rode, blauwe en bruine opties zijn vaak het populairst, maar daarnaast zijn er nog talloze aftermarket switches waaruit je kan kiezen. Helaas ligt de keuze na aanschaf vast of je moet met een soldeerbout aan de gang.

  Gelukkig is Logitech met een oplossing gekomen met de Logitech G X Pro. Dit toetsenbord is een TKL keyboard, maar misschien nog wel belangrijker is het feit dat het een hotswappable toetsenbord is. Deze functie houdt in dat je switches er gemakkelijk uit kan halen en kan vervangen door andere opties. Je kan dus wisselen tussen rode en blauwe switches, maar ook een mix maken. Wil je bijvoorbeeld een lichtere switch in toetsen die je indrukt met je pink, dan kan je dat op een simpele manier aanpassen. Ideaal voor wispelturige gamers!

  De Logitech G Pro X heeft daarnaast natuurlijk RGB-verlichting met Lightsync en een aantal andere opties, zoals Game Mode. Met die instelling worden knoppen als de Windows-toets uitgeschakeld in games, zodat je niet ongeluk uit de game wordt gegooid middenin een spannend potje. Het toetsenbord is verkrijgbaar voor 119 euro.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.