Top 8 onbekende animatieseries voor volwassenen

Article
zaterdag, 10 januari 2015 om 12:00
xgn google image
Iedereen is wel bekend met animatieseries als South Park, Family Guy, Futurama, The Simpsons en ga zo maar door. Buiten deze animatieseries om, zijn er echter nog genoeg andere animatieseries, die nu in het zonnetje worden gezet in de top 8 onbekende animatieseries voor volwassenen.

8. The Boondocks

The Boondocks is een animatieserie die werd uitgezonden bij Cartoon Networks nachtprogrammering, beter bekend als Adult Swim. De serie is gebaseerd op de gelijknamige stripboeken van Aaron McGruder, wie ook heeft meegewerkt aan de show. McGruder haalde zijn inspiratie qua stijl voor The Boondocks uit anime en manga. De animatieserie heeft in totaal vier seizoenen en 55 afleveringen opgeleverd, die tussen 2005 en 2014 zijn uitgezonden.
Het verhaal van The Boondocks gaat over twee jonge broers Huey en Riley, die uit hun geboortestad verhuizen om bij hun humeurige grootvader in de suburbs te wonen. De ene broer is sociaal en politiek gemotiveerd, terwijl de jongere broer een stereotype zwarte jongere is die houdt van rapmuziek en zwarte cultuur. De show geeft daardoor genoeg sociaalpolitiek commentaar, terwijl de hoofdrolspelers een hele gekke cast aan overdreven karakters ontmoeten in een buurt met over het algemeen witte middenklasse inwoners.
De stemmen van Huey en Riley Freeman worden ingesproken door Regina King (Ray, The Enemy of the State) en Robert Jebediah Freeman, de grootvader, wordt ingesproken door John Witherspoon (The Wayans Bros, Black Jesus). De cast wordt verder aangevuld met Cedric Yarbrough, Gary Anthony Williams, Gabby Solleil en Jill Taley.

7. Axe Cop

Axe Cop is begonnen in 2009 als een webcomic uit handen van Malachai Nicolle (5 jaar oud) en Ethan Nicolle. Malachai was hierbij verantwoordelijk voor de ideeën en verhalen, waarna Ethan ze vervolgens omzette in stripboeken. Het idee achter de stripboeken is uiteindelijk in 2013 omgezet naar een animatieserie van zes afleveringen van 15 minuten lang voor Fox. Deze afleveringen vormen een opzet voor latere seizoenen, waarbij de afleveringen 30 minuten duren.
Centraal staan de avonturen van Axe Cop, een politieagent die ervan houdt om een bijl te gebruiken in gevechten. Hij is een norse en taaie man, wiens doel het is om slechteriken te vermoorden. Binnen afleveringen gaat het meer over problemen buiten het politiekantoor, zoals Bat Warthog Man helpen met zijn vrienden te vinden of gewoon simpelweg oppassen op een baby.
Hoe dan ook het algemene idee is om slechteriken te verslaan, inclusief slechteriken van andere planeten. Hiervoor heeft Axe Cop een loyaal team bij elkaar gesprokkeld, waaronder zijn partner Flute Cop. Verder krijgt hij hulp van karakters als Sockarang, Baby Man, Uni-Man, Gray Diamond en Bat Warthog Man.
De stem achter Axe Cop is niemand minder Nick Offerman (Parks and Recreation) en de man achter Flute Cop is Ken Marino (Role Models, Wanderlust). Andere bekende namen achter de geanimeerde karakters zijn Megan Mullally, Patton Oswalt, Rob Huebel en Peter Serafinowicz.

6. King of the Hill

King of the Hill is een animatieserie die in de Verenigde Staten wordt vergeleken met series als The Simpsons, Family Guy en ga zo maar door. Aan de andere kant van de oceaan is de animatieserie echter een stuk minder bekend. De serie heeft uiteindelijk 259 afleveringen opgeleverd, verspreid over dertien seizoenen van 1997 tot 2010 op Fox. De bedenkers van de serie zijn Mike Judge en Greg Daniels, waarbij Judge zijn faam heeft gehaald met Beavis and Butt-head.
De hoofdpersoon in King of the Hill is Hank Hill, een propaangasverkoper in de fictionele plaats Arlen, Texas. Hank wordt vaak overspoeld met eigenaardigheden van de maatschappij, maar gelukkig vindt hij thuis soms nog wat rust bij zijn vrouw Peggy, een vervangend Spaans lerares, zijn rare zoon Bobby en zijn nichtje Luanne Platter. De vrienden van Hank zorgen voor wat extra gekkigheid, zoals de gescheiden militaire kapper Bill Dauterive, de paranoïde Dale Gribble en de onzin spuitende Boomhauer.
Bedenker Mike Judge (Beavis and Butt-head) is de stem van hoofdrolspeler Hank Hill en Boomhauer, zijn vrouw Peggy Hill wordt vertolkt door Kathy Najimy (Sister Act). De zoon Bobby Hill wordt ingesproken door Pamela Adlon (Californication) en Brittany Murphy is de stem van Luanne Platter. De vrienden van Hank zijn Stephen Root als Bill Dauterive en Johnny Hardwick als Dale Gribble.

5. Rick and Morty

Rick and Morty is een vrij nieuwe animatieserie die wordt uitgezonden op Adult Swim en is bedacht door Dan Harmon en Justin Roiland. Harmon kunnen veel mensen herkennen als de grote man achter Community. Rick and Morty heeft tot nu toe 11 afleveringen uitgezonden in het eerste seizoen en heeft een tweede seizoen gekregen die in 2015 moet uitkomen.
Zoals de naam van de serie doet vermoeden staan Rick en Morty centraal. Rick is een oude en enigszins geestelijk gestoorde alcoholist die sinds kort opnieuw contact heeft gezocht met zijn familie. Daarbij is hij tevens een wetenschappelijk genie en neemt hij zijn kleinzoon Morty mee op gevaarlijke avonturen door onze eigen kosmos en alternatief universum. Deze avonturen gecombineerd met het onstabiele familieleven zorgen voor enorm veel leed bij Morty, zowel thuis als op school.
Bedenker Roiland is de stem van de hoofdpersonen Rick Sanchez en Morty Smith. De vader van de familie Jerry Smith wordt ingesproken door Chris Parnell (Archer, 21 Jump Street) en achter moeder Beth Sanchez zit de stem van Sarah Chalke (Scrubs). De zeventienjarige zus van Morty, Summer Smith wordt ingesproken door Spencer Grammer.

4. Robot Chicken

In principe is Robot Chicken geen echte animatieserie, maar een stop motion animatieserie. Toch past Robot Chicken perfect in dit lijstje vanwege dezelfde soort humor, mede dankzij bedenkers Seth Green en Matthew Senreich. De serie bestaat uit korte afleveringen van ongeveer 12 minuten, maar in totaal zijn er wel 139 afleveringen gemaakt, verspreid over zeven seizoenen met nog eens negen specials uitgezonden op Adult Swim.
De volledige beschrijving van Robot Chicken is een stop-motion animatie sketch komedie serie, waarbij snelle satire de stempel is van het programma. In de hoofdrol staan actiefiguren, die een nieuw leven krijgen als spelers binnen de vele sketches die gaan over televisie, films, muziek, games en simpelweg bekende mensen. Dit betekent dat iedere aflevering weer heel anders is, omdat de show gebruikt maakt van sketches.
Over het algemeen zijn er drie mannen die door middel van verschillende stemmen vaker te horen zijn in afleveringen van Robot Chicken. Dit zijn de bedenkers Seth Green (Family Guy, Rat Race) en Matthew Senreich, maar ook acteur Breckin Meyer (Road Trip, Rat Race) komt heel vaak voor. Voor de rest zijn er verschillende acteurs langsgekomen om hun stem te verlenen aan een aflevering van Robot Chicken.

3. The Awesomes

The Awesomes is ook nog een vrij jonge animatieserie uit handen van Saturday Night Live alumni Seth Myers en Mike Shoemaker. De serie kent twee seizoenen met in totaal 20 afleveringen, waarbij de eerste aflevering in 2013 is uitgezonden. In tegenstelling tot andere animatieseries uit deze lijst, wordt The Awesomes uitgezonden op streamingdienst Hulu.
Nadat Mr. Awesome zijn pensioen aankondigt als leider van The Awesomes, een superhelden team, neemt zijn niet zo geweldige zoon Prock het van hem over. Iedere held vertrekt echter uit het team, waardoor Prock het moet doen met voorheen afgewezen superhelden. Desondanks moet het team met hun incompetentie en algemeen gebrek aan vaardigheden toch samenwerken, om gestoorde slechteriken te verslaan en om hun reputatie als tweederangs superhelden te verbeteren.
De cast bestaat grotendeels uit alumni van Saturday Night Live en MADtv, aangevoerd door bedenker Seth Myers als hoofdpersoon Prock. De andere superhelden uit het Awesomes team zijn Muscleman (Ike Barinholtz), Frantic (Taran Killam), Sumo (Bobby Lee), Impresario (Kenan Thompson), Gadget Gall (Paula Pell), Hotwire (Rashida Jones) en Concierge (Emily Spivey). Andere bekende namen uit de cast zijn Josh Meyers, Bill Hader en Rachel Dratch.

2. Archer

Als je dacht dat South Park grof is, dan ben je nog niet bekend met Archer. De animatieserie komt uit handen van Adam Reed en wordt uitgezonden op FX, wat staat voor Fox extended. De serie heeft zijn première gemaakt in 2010 en sinds die tijd zijn er 62 afleveringen uitgezonden, verspreid over vijf seizoenen. Het zesde seizoen gaat deze maand van start.
De serie speelt zich af rondom ISIS, wat staat voor International Secret Intelligence Service in New York met Sterling Archer in de hoofdrol, een hoffelijke en met name egoïstische spion. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden krijgt hij te maken globale spionagepraktijken en ook met zijn emotioneel afstandelijke moeder en baas Malory Archer, zijn ex-vriendin en medespion Lana Kane en andere medewerkers van ISIS. Hierbij moet je denken aan medespion Ray Gillette, accountant Cyril Figgis, Human Resource medewerker Pam Poovey, sukkelige secretaresse Cheryl Tunt en hoofd wetenschapper Doctor Krieger.
De hoofdrolspeler Sterling Archer wordt vertolkt door H. Jon Benjamin (Bob's Burgers) en Jessica Walter (Arrested Development) speelt zijn moeder Malory Archer. Bedenker Adam Reed kun je terughoren als Ray Gillette, Aisha Tyler (Ubisoft persconferentie host) speelt Lana Kane, Chris Parnell (Rick and Morty) speelt Cyril Figgis, Judy Greer (Dawn of the Planet of the Apes) speelt Cheryl Tunt, Amber Nash speelt Pam Poovey en Lucky Yates speelt Doctor Krieger.

1. The Venture Bros.

The Venture Bros. is een animatieserie van bedenkers Chris McCulloch en Doc Hammer, welke is geïnspireerd op de animatieserie Jonny Quest uit de jaren zestig. De serie die wordt uitgezonden op Adult Swim kende zijn première in 2003, maar heeft sinds die tijd slechts vijf seizoenen en 63 afleveringen eruit gepompt. Het zesde seizoen wordt dit jaar nog verwacht.
In The Venture Bros. gaat het over de ongelukkige gebeurtenissen van voormalig wonderkind Dr. Rusty Venture, wie nu een aangespoelde gestoorde wetenschapper is van middelbare leeftijd. Zelf heeft hij nog twee sukkelige zonen Dean en Hank Venture, die graag dezelfde heldhaftige avonturen willen beleven als hun vader. Om de jongens veilig te houden is Brock Samson aangesteld als hun krankzinnige bodyguard. Gelukkig maar, want de Doctor heeft meerdere aartsvijanden, waaronder de incompetente superschurk The Monarch en zijn mannelijke vriendin Dr. Girlfriend.
Bedenker Christopher McCulloch is zelf de stem van superschurk The Monarch en jongeling Hank Venture, terwijl zijn broer Dean Venture wordt ingesproken door de Nederlander Michael Sinterniklaas. De stem achter Doctor Venture is van James Urbaniak, maar de meest bekende stem is van Brock Samson, namelijk Patrick Warburton (Family Guy). De medebedenker Doc Hammer is de stem achter Doctor Girlfriend.